Do Česka dorazily ostatky čtyř padlých vojáků sloužících v Afghánistánu. (10....

Do Česka dorazily ostatky čtyř padlých vojáků sloužících v Afghánistánu. (10. července 2014) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Po čertech si to zasloužili, napsal o smrti českých vojáků. Čeká ho soud

  • 1138
Prohlášení Michala Kesudise z Ostravy, který loni v červenci na svém facebookovém profilu chválil smrt pěti českých vojáků v Afghánistánu, bude řešit Obvodní soud pro Prahu 6. Sedmatřicetiletý člen KSČM na Facebooku prohlásil, že si vojáci svou smrt jako žoldáci zasloužili.

O Kesudisových komentářích se dozvěděla policie, která ho podle informací deníku Právo začala vyšetřovat pro projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a také za schvalování trestného činu.

K útoku sebevražedného atentátníka, který měl smrt českých vojáků na svědomí, se přihlásilo hnutí Taliban (psali jsme zde).

Po události Kesudis na Facebooku označil české vojáky za okupanty a vyjádřil vděčnost afghánským odbojářům za to, „že nás těch šmejdů zbavili“.

Policie se také zabývala jeho výrokem, ve kterém prohlásil: „Je to samozřejmě velký úspěch, neboť čeští žoldáci patří vedle amerických k těm úplně nejzkurvenějším. To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak.“

Vyšetřování vyústilo v podání obžaloby, kterou bude v červnu řešit Obvodní soud pro Prahu 6. Kesudisovi hrozí až tříleté vězení.

Při útoku sebevražedného atentátníka loni v červenci u afghánské základny Bagrám zahynuli čtyři čeští vojáci (více čtěte zde). Další voják o několik dní později podlehl vážným zraněním ve střešovické nemocnici, kam ho z Afghánistánu převezli. Pohřbů vojáků se účastnily stovky lidí, prezident Zeman padlé ocenil medailí Za hrdinství.

Afghánští povstalci z hnutí Taliban tehdy na svých webových stránkách označili sebevražedný atentát jako čin mučedníka. Mluvčí Talibanu Zabihulláh Mudžahid tehdy prohlásil, že útok směřoval na americké vojáky.

Kromě českých vojáků výbuch zabil dva afghánské policisty a deset civilistů.

Tragédie v Afgánistánu. Zahynuli tam 4 čeští vojáci:

8. července 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video