Sčítání 46 hlasů trvalo dlouho, nakonec ho komise špatně zapsala. Ilustrační foto

Sčítání 46 hlasů trvalo dlouho, nakonec ho komise špatně zapsala. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Komise tak dlouho počítala 46 lístků, až špatně zapsala výsledek

  • 6
Český statistický úřad musel po dvou hodinách znovu otevřít výsledky voleb z obvodu 81 Uherské Hradiště. Komise v obci Suchov totiž špatně vyplnila zápis, hlasy pro kandidáty do horní komory přiřadila opačně. Právě na výsledek z tohoto okrsku se přitom v obvodu čekalo jako na poslední.

Volební komise v Suchově nedaleko Veselí nad Moravou dlouho statistikům "dlužila" výsledky sčítání 46 hlasů, které do urny vhodili místní voliči.

Křištálová lupa Jenže v zápisu přidělila výsledky pro kandidátku ČSSD Hanu Doupovcovou protivníkovi Josefu Vaculíkovi z KDU-ČSL a naopak.

Celkové výsledky poměrně těsného souboje v tomto regionu to ale nemůže ovlivnit, protože v obvodě 81 má Doupovcová celkový náskok kolem 500 hlasů.

"Došlo k lidské chybě, hlasy se nepřepočítávají, jen se znovu přepisuje zápis. V něm byly hlasy přiřazeny opačně," řekla MF DNES Dagmar Pospíšilová z Českého statistického úřadu.

Po 19. hodině statistici mohli výsledky z 81. obvodu uzavřít. Suchovská komise dodala opravený zápis.

on-line reportáž + kompletní výsledky voleb

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video