Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Sólo pro Miloše Zemana. Babiš teď musí hrát podle jeho not

  14:46
Viníkem krachu jednání s ČSSD je Andrej Babiš, způsobil ho svými výroky na adresu sociálních demokratů. Teď musí tancovat podle not prezidenta Miloše Zemana, pokud chce být dál premiérem. Znamenalo by to však riskantní dohodu s KSČM a SPD, píše v komentáři redaktor MF DNES Petr Kolář.
Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš | foto:  Dan Materna, MAFRA

Před třemi týdny odpovídal prezident Miloš Zeman na otázku MF DNES, co hodlá dělat, pokud dá ČSSD Andreji Babišovi při vyjednávání o sestavení vlády košem. 

„Když ty hlasy mít nebude, tak klidně počkáme dál. Jestli se třeba nerozhodne pro tu kombinaci, která je takříkajíc záložní a obsahuje 115 hlasů ve Sněmovně (ANO, SPD a KSČM, pozn. red.). Nemám připravenou žádnou úřednickou vládu. V takovém případě bych doporučil Andreji Babišovi podle bonmotu Jana Wericha: Když tu není ta, kterou mám rád, mám rád tu, která tu je,“ řekl Zeman.

Neméně důležitá byla prezidentova slova týkající se možnosti předčasných voleb. „Jasně jsem řekl, že je nevypíšu, protože bych to ani ne rok po řádných volbách pokládal za urážku voličů a jejich inteligence. Samozřejmě, že Sněmovna má možnost si vynutit předčasné volby tím, že o tom rozhodne alespoň 120 a více hlasy. Ale nepředpokládám, že by se to stalo. Mimo jiné proto, že pětiprocentní trpaslíci nebudou riskovat, že zmizí z politické scény.“

ANALÝZA: S Okamurou, či k novým volbám? Varianty, co bude dál s vládou

Tady jsou tedy mantinely, v nichž se nyní předseda hnutí ANO musí pohybovat. Variant je samozřejmě mnohem víc. Všechny ostatní jsou však pro Andreje Babiše mnohem méně výhodné. Navíc musí mít na zřeteli, že nejsilnějším hráčem se nyní stal Miloš Zeman, a jemu nezbývá než hrát podle jeho not.

Viníkem krachu jednání s ČSSD je totiž jednoznačně Babiš. Ne snad proto, že by socialistům nenabídl ministerstvo vnitra. Rozhodlo se mnohem dřív. Svými neustálými výpady na adresu ČSSD totiž šéf ANO naštval většinu sociálních demokratů natolik, že by mu Jan Hamáček s Jiřím Zimolou museli vládu hodit na hlavu, i kdyby jim vnitro nakrásně nabídl.

Babišovy chyby

Po Babišových absolutně zbytečných výstřelcích typu příspěvku na Facebooku, v němž nazval socialisty podrazáky, totiž v ČSSD došlo k mentálnímu zlomu. Vládnout s ním najednou nechtěli ani ti, kteří o pár týdnů dříve vynesli do čela strany Hamáčka se Zimolou s tím, že mají účast v kabinetu vyjednat. Nejen řadoví socialisté, ale ani formální či neformální lídři silných regionálních organizací, kteří na sjezdu prosadili změkčení usnesení týkajícího se postoje k trestně stíhanému premiérovi.

Jakkoli si Hamáček se Zimolou do poslední chvíle mohli vládní dohodu přát, uzavřít ji nemohli. Nejprve by jim ji totiž shodilo předsednictvo, v němž mají stále navrch lidé bývalého předsedy Bohuslava Sobotky, a pak nejspíš i delegáti sjezdu na jeho sobotním pokračování. Vnitro nevnitro.

Kdyby se tak stalo, byla by autorita vedoucího tandemu ČSSD zpochybněna natolik, že by si socialisté mohli z fleku volit nový. Z tohoto pohledu se Hamáček se Zimolou zachovali logicky a Babiš jim to svým lpěním na ministerstvu vnitra ještě usnadnil.

Prezident Zeman je zkušený praktik, který si je Babišových chyb při vyjednávání jistě vědom. Navíc si u něj premiér v posledních týdnech udělal dva výrazné vroubky. První vypovězením ruských diplomatů kvůli kauze Skripal. Druhý vydáním hackera Nikulina do Spojených států amerických. Pokud se šéf ANO nevzdá ambice být premiérem, další roztržku s hlavou státu riskovat nemůže.

Nezbývá mu tedy než poslechnout Zemanovo doporučení a vydat se za SPD. Šéf KSČM Vojtěch Filip sice před pár dny označil možnost, že by spolu s okamurovci vytvořili blok na podporu Babišovy menšinové vlády za „téměř vyloučenou“, komunisté už však mluví o řešení, kterým by předsedovým slovům dostáli, ale ANO spolu s SPD přece jen pomohli.

„Pokud si Babiš dokáže s Okamurou vyjednat, že by při hlasování o důvěře vládě odešli ze sálu a snížili tím kvórum, zvedneme ruce pro vládu,“ popsal jeden z vysoce postavených komunistů. Tím by vláda získala důvěru a komunisti i Babiš by se mohli tvářit, že žádnou dohodu s SPD neuzavřeli. Vzhledem k aktuální Okamurově „státnické poloze“ je takové řešení klidně možné. Zvlášť, pokud by mu za to Babiš zaplatil třeba posty ve státních podnicích.

Takový kabinet však přináší úskalí. Zaprvé by se při hlasováních velice brzo ukázalo, kdo vládní většinu fakticky tvoří. Zadruhé by to nejspíš vyvolalo negativní odezvu v samotném ANO, jakkoli by „šéf“ vysvětloval, že to jinak nešlo. Zatřetí Filip Babišovi už s předstihem začal kádrovat jednotlivé ministry. Začtvrté by to jistě přineslo přinejmenším otázky ze zahraničí, kde si teď šéf ANO snaží za každou cenu udělat oko. No a konečně zapáté je představa takové vládní sestavy dost nechutná sama o sobě.

Pokud by se ale Babiš proti tomuto Zemanovu doporučení postavil, mohl by se od prezidenta dočkat nepříjemného překvapení. Miloš Zeman ho totiž ve druhém pokusu sestavením vlády jen pověřil, ale na rozdíl od první šance ho premiérem nejmenoval. Mohl by tedy s poukazem, že chce zabránit předčasným volbám, ukázat na někoho jiného. Třeba i z hnutí ANO. Klidně na svoji oblíbenkyni Karlu Šlechtovou. Což by de facto znamenalo, že Babiš ve vládě nebude vůbec.

A tím by se logicky koaliční potenciál jeho hnutí rázem zvýšil. Vůli jít do vlády
s ANO bez trestně stíhaného Andreje Babiše už předem avizovali třeba Starostové, lidovci a pochopitelně také sociální demokraté. Rázem by to byla úplně jiná hra. Přičemž Andrej Babiš má samozřejmě kdykoli možnost toto gesto udělat sám.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...