Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Česko? Republika v názvu rozhodně není jenom nějaký přívěsek

  10:37
Je doba zkracování. Slovutní jazykozpytci, historici a diplomaté se dohadují nad tím, který jednoslovný název je pro naši zemi nejlepší. Česko? Czechia? Nebo snad Bohemia? „Stále mi ale nikdo nevysvětlit jednu věc: proč bychom se měli zbavovat republiky,“ píše ve svém komentáři expert Ústavu mezinárodních vztahů Vít Beneš.

Název Česká republika nekončí, jen ho v anglickém překladu doplní kratší forma Czechia. | foto: Profimedia.cz

Zní to dost libozvučně? Zahrnuje název Česko všechny historické země českého království, tedy i Moravu a Slezsko? Nebo je to jenom další příklad čechocentrismu? Kolik to bude celé stát a pomůže to marketingu při propagaci a prodeji naší země v zahraničí? Všechny tyto otázky byly nesčetněkrát diskutovány v odborných debatách i v masmédiích. Stále mi ale nikdo nevysvětlit jednu věc: proč bychom se měli zbavovat republiky?

Vít Beneš

Vít Beneš

Výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů a šéfredaktor časopisu Mezinárodní vztahy. Zabývá se rozšiřováním EU, evropskou integrací a teorií a metodologií mezinárodních vztahů.

Republika v názvu našeho státu není jenom nějaký nadbytečný přívěsek. Republika je (byla?) součástí identity tohoto státu, stejně jako království je součástí identity země jménem Spojené království. Britové jsou hrdí na svoji monarchii a nepřijde jim nepatřičné připomínat to cizincům dlouhým názvem státu. Proč nejsme stejným způsobem hrdí na svoji republiku? A víme vůbec ještě, co to je být republikou? Nebo se ze slova republika stala pouhá fráze?

Pro připomenutí. Zakladatelé moderního českého a československého státu bojovali nejenom za národní sebeurčení, ale od určitého okamžiku i „za republiku“. Bojovali za republiku, proti monarchii a proti autokracii. Republika byla cestou ke svobodě a byla to právě republikánská idea, která držela po hromadě multietnický stát Čechů, Slováků, Moravanů, Němců, Židů, Maďarů a dalších národností. Víra v republiku byla dokonce tak silná, že tisíce Čechoslováků neváhaly se zbraní v ruce bojovat za cizí republiku kdesi na druhém konci Evropy – ve Španělsku. Bohužel, boj za republiku byl delší a náročnější, než si zakladatelé první republiky dokázali představit. Po dvaceti letech svobodné republiky se boj za republiku rozhořel nanovo, tentokrát proti autokracii, diktatuře většiny, diktatuře proletariátu.

Minulý režim sice kriminalizoval „hanobení republiky“, ovšem největšího hanobení republiky se dopustili právě komunisté. V období tak zvané „socialistické republiky“ se z institucí republiky staly prázdné schránky, které pouze zakrývaly autokratickou vládu jedné strany, diktaturu většiny (diktaturu proletariátu), která popírala základní principy republikánského zřízení. Být prezidentem republiky bylo jenom jakousi „bokovkou“ pro generálního tajemníka strany. Parlament neplnil svoji funkci, protože veškerá rozhodnutí byla přijímána v orgánech strany. O nějaké dělbě moci mezi legislativní, exekutivní a soudní mocí, což je jeden ze základních principů republikánského zřízení, samozřejmě nemohla být ani řeč. Všechny složky moci si totiž monopolizovala strana.

Česko jako Czechia. Jednoslovné názvy přibudou v databázích OSN

To, že jsme dnes skutečnou republikou, by mělo být součástí naší značky ve světě. Od založení „první republiky“ sice uplynulo takřka sto let, být republikou ale stále není nic samozřejmého. Většina států světa sice má ve svém názvu „republika“, mnohé z nich ovšem nejsou republikami, ale klasickými autokraciemi (namátkou: Egyptská arabská republika, Íránská islámská republika, Čínská lidová republika). Pokud by byly všechny státy světa skutečnými republikami, chápal bych argument, že „republika“ je v názvu státu nadbytečná. Optimistické předpovědi o konci historie se ale nenaplnily a k vysněnému Kantovu věčnému míru – tedy světové federaci republik – jsme stále ještě nedospěli.

Občas se dokonce zdá, že republika je na ústupu – dokonce i v naší části světa. Rusové opět hledají spásu v autokracii. Maďaři a Poláci budují něco, co bych nazval populistickými „lidovými demokraciemi“. Polsko se ponořilo do plnohodnotné ústavní krize poté, co vláda popřela republikánský princip dělby moci a ignorovala rozhodnutí tamního ústavního soudu. Takový režim samozřejmě není republikou, ale pouhou diktaturou většiny.

A jak jsme na tom my a naše republika? Pokud mohu soudit podle vyjádření českých politiků, médií a diskuzí na internetu, stále víc lidí je ochotných bránit hranice země se zbraní v ruce před uprchlíky a nejrůznějšími „cizáky“. Kdo z nás je ale ochotný bránit republiku a její instituce, třeba i se zbraní v ruce? Kdo z nás by byl ochotný bránit republiku před případným pokusem zavést zde autokracii, diktaturu většiny?

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:52

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...