Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Sníh uklidí jen hlupák, co neví, že to není jeho povinnost

  12:27
Jednu výhodu česká politika i kluzký a neuklizený chodník mají – lidi se v tom naučí chodit. Naučí se mlžit, švejkovat, nasazovat finty. Největší přeborníci si na kluzkých chodnících a v politice lámou nohy. Vynáší to víc než být zdravý.
Uklidit sníh? Proč, to je práce obce! Ilustrační foto

Uklidit sníh? Proč, to je práce obce! Ilustrační foto | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Z nebe padá sníh, mrzne, prší, jsou závěje, náledí a mlhy s mrholením. Nebývalé.

V české kotlině má odjakživa počasí význam především politický. Kdo to zavinil, v čí to je prospěch a tak podobně. Změna počasí se považuje za důsledky politických činů.

Například za komunistů katastrofálně mrzlo nebo bylo katastrofální vedro, noviny o tom nesměly psát, lidi nadávali, komunisté vládli a dávali do tisku příznivé předpovědi počasí. Dnes jsou také katastrofální vedra a mrazy, záplavy a sucha, zase za to může vláda, ale jsou toho plné noviny a je to dobrá strava pro různé politické výstředníky, kteří hlásají, že za to může málo kyslíku nebo moc kouře.

My Češi si libujeme v katastrofách, kalamitách a pohromách. Obdivujeme je a nacházíme je na každém kroku. Asi proto, že naše přiblblé počasí žádné skutečné pohromy a katastrofy nepřináší. Je nudné, a kdo nemá fantazii, ani psát o něm nic nemůže.

Chodníky se naposledy uklízely za Karla Čapka

Před časem se prosadil nový zákon: chodník hrabe majitel chodníku, v drtivé většině obec. Bylo to vítězství liberální demokracie nad státním dirigismem, který nařizoval, že chodník hrabe majitel nemovitosti, co k chodníku přiléhá. Vítězství to bylo, ale k ničemu: chodníky nehrabal nikdo předtím, nehrabe je ani dnes. Zákony jdou svou cestou, chodník zase jinou. Obce si za nehrabání pokutu nedávají, kam by přišly. Když si někdo zlomí nohu, jsou pojištěné - tak se broďte, občané. Brodili jste se dříve, broďte se zas. Rozdíl mezi neschopnou městskou vládou a neschopnými majiteli baráků není viditelný.

Naposledy se chodníky uklízely za časů Karla Čapka. Napsal o tom i povídku, jak strážník ráno zvoní na domovníky, že sněží, že bude kluzko, aby začali hrabat nebo sypat. Znal to, sám měl vilu a chodník. Vstával ráno ve čtyři, vzal lopatu (tehdy se dělaly fortelné dřevěné) a házel a házel. Pak teprve šel psát Válku s mloky. (Dělali to tak všichni spisovatelé krom surrealistů, ti byli ještě ve vinárně, a komunistických literátů, kteří měli tajnou noční poradu, jak svrhnout režim.)

Lidem tehdy bylo jedno, že chodník je obecní a dům jejich. Bylo nařízeno hrabat, tak hrabali. Asi jim to připadalo rozumné a také se jim zdálo, že to nijak svobodu lidí nepokřivuje. Češi mívali kdysi obchodního ducha a byli znamenitými počtáři. Věděli, že kdyby chodníky uklízel magistrát, spolklo by to mnohem víc obecních peněz (možná všechny), než když si každý měšťan pohrabe obecní chodník sám. A veřejné peníze - to jsou zas jen peníze lidí, nic jiného. Každý hrabe sám, to jsou rozumě vynaložené peníze. Jako útisk to nechápal nikdo, ani Čapek, demokrat.

Úklidové firmy za miliony a (ne)úplatní prostředníci

Dnes je to jinak: spravedlnost hraje prim, každý se stará o své, a chodník proto nikdo nezametá. Možná by obce mohly najmout firmy (stovky výběrových řízení), které by chodníky pro město zametaly (asi za cenu dálnic). Objevily by se stovky poradců a prostředníků, kteří by takové smlouvy za velké provize dohodili. Mohli by přiskákat z okolí ministerstva obrany.

Velké provize by káply z rozměřovaní zametaných úseků, z nákupu lopat, svačinových stolečků, chodníkových ohřívadel a svítících hadic, které se k uklízení chodníků nehodí, zato krásně světélkují. Výsledkem by byly chodníky nejméně poločisté, ale také bankroty obecních pokladen. Obce proto moudře nedělají nic, leda radí: Nechoď, Vašku, s pány na led.

Osud chodníků je poučný. Bitvy opozice s koalicí, vrácené předlohy zákonů a proti tomu chodník - stále stejný, netknutý legislativou, netknutý lidmi. Chodník, jak by řekl nějaký Švejkův generál, není nic myšlenkově těžkého. Je to vyvýšenina na okraji ulice, která zabraňuje vojákům skákat pod automobily. Když je vyvýšenina zasněžená nebo je na ní náledí, je třeba ji posypat, což dělají ženisté.

Zakažte cizincům chodníky, způsobili náledí

A to je věčný politický problém drcený nedostatečnou legislativou, zmatenými novelami, porušenými koaličními dohodami, případně také přestupem chodníkových poslanců do protichůdné politické strany. Na chodníku se česká politika láme. Od liberálního názoru "Ať si každý posype svou cestu" přes středový názor "Chodníkové povolenky pro každého" až po nacionalistický názor "Zakažte cizincům chodníky, zavinili náledí" či socialistickou kampaň "Chodník pod dohledem zkušeného chodníkáře" a komunistické "Chodníky pro chudé lidi!" A všichni jednohlasně: Cizina se nám směje! Eurochodník je zářivě čistý díky evropské legislativě.

Toto vše česká politika umí. Co neumí, je chodník odhrabat a posypat. Asi je to pro politiku téma příliš nízké. Obyčejné. Blbé. Myslíte, že někoho zvolí prezidentem, protože prosadil sypání chodníků? Nebo že uvedl v život hrabací akce? Ne, politika, brachu, říká i Čapek, řeší jen věci hodně velké.

Za komunistů byly domy u chodníků majetkem lidu - lid neuklízel a nepokutoval sám sebe. Leda když chytili posledního soukromníka. Ten pokutu dostal, většinou mu i dům zabavili. Dnes zvítězil pokrok - o chodník se stará jeho majitel, ať to stojí, co to stojí. Majitel ale není hloupý, o chodník se nestará, má pojistné smlouvy, to je levnější.

Jednu výhodu česká politika i kluzký a neuklizený chodník mají: lidi se v tom naučí chodit. Naučí se mlžit, švejkovat, nasazovat finty. Největší přeborníci si na kluzkých chodnících a v politice lámou nohy. Vynáší to víc než být zdravý.

Posypaný a zametený chodník je k ničemu. Sem tam ho někde uvidíte. Posypal ho nějaký hlupák, který neví, že to není jeho povinnost.

Uklidili byste si sníh před vlastním domem, i když to po vás zákon nechce?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 28. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 24578
NE
NE 3159

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...