Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Intriky jako z amerického seriálu aneb Lidový dům z karet

  20:01
Sociální demokraté se mezi sebou začali řezat. Jde o vztah k Miloši Zemanovi i o funkce. Ať už spor vyvolaný prezidentovým odmítáním Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničí dopadne jakkoli, ČSSD prohrála. Na vzájemné hádky a boje totiž voliči opravdu nejsou zvědaví.
Jaká budoucnost čeká Miroslava Pocheho (vpravo)? Začátek příběhu...

Jaká budoucnost čeká Miroslava Pocheho (vpravo)? Začátek příběhu bezskrupulózního Franka Underwooda (vlevo), který to dotáhne až na prezidenta USA, začíná tím, že mu byla odepřena pozice ministra zahraničí… | foto: koláž iDNES.cz

Už před začátkem referenda o tom, zda mají vstoupit do vlády s ANO, mnozí socialisté prorokovali, že ať už bude výsledek jakýkoli, strana zůstane rozdělená na nesmiřitelné tábory. Přesně v polovině hlasování se ukazuje, že to zřejmě bude ještě horší.

V ČSSD se už totiž nehádají pouze zastánci a odpůrci koalice s hnutím Andreje Babiše, ale i její podporovatelé mezi sebou. Pragmatismus, vzájemné okopávání a intriky si téměř nezadají s děním v americkém seriálu Dům z karet. Mimochodem, začátek příběhu bezskrupulózního Franka Underwooda, který to dotáhne až na prezidenta USA, začíná tím, že mu byla odepřena pozice ministra zahraničí…

KOMENTÁŘ: Jak Zeman odmítáním Pocheho zasáhl do referenda o vládě

Kvůli této funkci nyní vypukla mezi socialisty otevřená válka. Prezident Miloš Zeman odmítá šéfem diplomacie jmenovat neoficiálního šéfa pražské ČSSD Miroslava Pocheho, kterému vyčítá „vítačství“. Na pozadí lze tušit, že Poche a „jeho“ Praha při prezidentské volbě podpořili Jiřího Drahoše.

Zatímco prezidentovi straničtí příznivci v čele s Jiřím Zimolou, Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem či Jaroslavem Foldynou vykládají, že by ČSSD měla Zemanovi vyhovět, a jako adepta na „zamini“ jmenují Zemanem preferovaného Jana Kohouta, předseda Jan Hamáček musí s Pochem držet basu.

Europoslanec s vlivnými spojenci v regionech totiž ve straně tahá za nitky. To oni významně pomohli k Hamáčkovu zvolení stranickým šéfem, mají lví podíl na obnovení jednání s ANO a zřejmě i na zajištění kladného výsledku referenda. Pokud by se proti nim šéf ČSSD postavil, mohl by to být konec snů o vládě i jeho samého. „Zemanovci“ jsou totiž sice hodně slyšet, ve straně jsou však ve výrazné menšině.

Navíc Hamáček sice od počátku usiluje o dobrý vztah s prezidentem, ale dobře ví, že pokud mu v takto zásadní věci ustoupí, může Zemanovi rovnou odevzdat klíče od Lidového domu a vedení strany.

Ego versus ego

Dokud se zdálo, že Zeman sice hartusí, ale nakonec Pocheho nominaci ustoupí, drželo se v ČSSD jakési příměří. Zimola sice vykládal, že by prezidentovi vyhověl, ale na jednání předsednictva hlasoval o ministrech včetně Pocheho pragmaticky pro. „Náplastí“ měla být nominace do čela resortu zemědělství, o exministra Rusnokovy vlády Miroslava Tomana prý totiž Zeman hodně stojí. Hamáčkovi podporovatelé zavřeli oči. Poche sice Zimolovi výhrady neodpustil, ale v zájmu udržení naděje na souhlas prezidenta vesměs také držel lajnu.

Zimola je Zemanův trojský kůň ve straně, tvrdí zlý muž ČSSD Špaček

Člen předsednictva ČSSD Jaroslav Špaček

Po čtrnácti dnech referenda se v ČSSD pokládá za hotové, že vláda s Babišem získá zelenou. Zeman stále vysílá signály, že tentokrát „nevyměkne“. Tuší to i parta okolo Pocheho, proto mohou jít skrupule stranou a začíná otevřený boj kdo s koho.

Vlivný východočeský zákulisní hráč Jaroslav Špaček si v sobotní MF DNES nebral servítky. Zimola, Hašek a Škromach jsou Zemanovi trojští koně, vztah k prezidentovi nesmí být servilní a lokajský, a když nebude ministrem Poche, tak ani Toman. Zimola s Haškem reagovali slovy o Sobotkových pohrobcích či o „veksláčcích“.

Pokud do této chvíle existovalo aspoň promile šance, že prezident nakonec Pocheho nominaci ustoupí, teď už je prakticky nulová. Miloš Zeman je bojovník a v bitvách se vyžívá.

Vzhledem k tomu, že má stále dobrý přehled o dění v ČSSD, je otázkou, čeho chtěl vlastně docílit. Buď lze přistoupit na tezi, že Zemanovi skutečně vadí Pocheho někdejší hlasování v europarlamentu pro uprchlické kvóty, či podpora Drahoše. Nebo se domníval, že oslabením Pocheho a jeho spojenců – vesměs bývalých „sobotkovců“ – přechýlí stranické poměry ve prospěch „zemanovců“. Přičemž pak Hamáček pragmaticky otočí kormidlo jejich směrem.

Jelikož tato úvaha působí při znalosti reálií ČSSD docela naivně, mohl Zeman také chtít jen vyvolat ve straně chaos, jehož výsledkem může být dřívější či pozdější odmítnutí vlády s ANO. Tím by se znovu otevírala varianta Babišovy vlády za podpory komunistů s SPD Tomia Okamury. Tentokrát za situace, kdy by jednoznačným viníkem byli socialisté a kdy jsou nejhlasitější odpůrci okamurovců v ANO na cestě pryč.

Klíčový proto bude postoj Babiše. Kuloáry se nesou dvě varianty jeho možného postupu. První vypráví o slibu šéfa ANO Zemanovi, že mu Pocheho jméno na Hrad ani nepřinese, zkrátka ho Hamáčkovi odmítne sám výměnou za to, že prezident nebude dělat problémy při odvolání své chráněnkyně Karly Šlechtové. Tím by Babiš zbytečně vstoupil do hry mezi prezidentem a socialisty, případný krach by pak mohl být interpretován jako jeho vina. 

Podle druhé historky naopak Babiš lídry ČSSD ujistil, že bude jejich nominaci respektovat. Pak by to v případě, že Hamáček s Pochem neustoupí, mohlo vést až k žalobě prezidenta u Ústavního soudu a válce mezi Zemanem a Babišovou vládou.

Nejschůdnějším řešením by asi byl buď ústupek prezidenta, nebo Pocheho a jeho kliky. Ega všech zúčastněných jsou tak veliká, že už to zřejmě ani jedna strana neudělá, aby „neztratila tvář“.

Ať už to dopadne jakkoli, hlavním poraženým bude ČSSD. Když se představitelé sedmiprocentní strany veřejně urážejí a hádají o funkce, je prakticky nemožné, že by se ze své mizerie mohli dostat ven. Nemluvě o tom, že s takovou by si z nich Babiš v koalici udělal trhací kalendář.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...