KOMENTÁŘ: Kdyby byla ČSSD chytřejší, mohla nejmenování Šmardy předejít

  11:19
Prezident Miloš Zeman zřejmě odmítnutím Michala Šmardy ministrem kultury překračuje ústavu. Ale není to poprvé a prochází mu to. Kdyby byli sociální demokraté chytřejší, mohli této situaci předejít. Teď už moc na výběr nemají, píše v komentáři reportér MF DNES Petr Kolář.
Předseda ČSSD Jan Hamáček je v nezáviděníhodné pozici.

Předseda ČSSD Jan Hamáček je v nezáviděníhodné pozici. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

To neděláš dobře s těma sirkama, Jaromíre, říkají ve filmu Vesničko má středisková rostlináři Kuncovi. Nedá si říct a nakonec si zcela zákonitě popálí přirození. To neděláte dobře s tím Šmardou, říkali mnozí sociálním demokratům od chvíle, kdy svého místopředsedu nominovali do funkce ministra kultury místo prezidentova milce Antonína Staňka. Po téměř třech měsících jim Miloš Zeman řekl, co muselo být od počátku jasné i většině socialistů - Michala Šmardu ministrem nejmenuje.

Jenže namísto toho, aby sociální demokraté ony tři měsíce využili k hledání řešení, které mohlo vypadat jako jakýs takýs kompromis, tento čas trestuhodně promrhali. Neustálým oddalováním věci, čekáním na další a další termíny a doufáním v nějaký zázrak, který nepřišel. Dnes před sebou mají pouze dvě řešení, obě špatná.

Fotogalerie

Zaprvé mohou principiálně odejít z vlády. Jenže to už jim dnes žádné kladné body nepřinese. Pokud by mělo, museli by to socialisté udělat na konci června, kdy se prezident Zeman poprvé sešel se Šmardou a mezi čtyřma očima mu sdělil, že ho do čela kultury nejmenuje. Od té doby to věděli všichni v čele s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, ideální příležitost pro odchod měli při tehdejším hlasování o nedůvěře vládě. Přes silácké řeči couvli.

Od té doby se situace navíc přece jen posunula. Předně tím, že Miloš Zeman po řadě urgencí nakonec Antonína Staňka odvolal. Zadruhé v ČSSD začali i největší odpůrci vlády otáčet s tím, že mít možnost v kabinetu sem tam něco prosadit a dosazovat své lidi na ta či ona místa je pro ně přece jen přínosnější než mít rozhádanou partu patnácti poslanců v opozici, kde by po nich neštěkl ani pes. Zvlášť pokud by se jejich odchod točil kolem jednoho jména, které před oněmi třemi měsíci většina lidí v Česku ani neznala. To by bylo pro voliče ČSSD – anebo spíš pro jejich bývalé voliče – nepochopitelné.

Ideální podmínky pro kompromis – byť by beztak působil upoceně – jim poskytoval sám Šmarda. Tím, jak zprvu opakoval, že ministrem vlastně být nechce, a pokud by Hamáček řekl, milerád se toho vzdá. Jenže když se zdálo, že jde vše do finále, zřejmě i pod vlivem odpůrců vlády z řad ČSSD otočil. Tím se přiblížilo nevyhnutelné, totiž Zemanův předvčerejší výrok.

Rozpočet nikdo nezbaští

Druhou variantou pro ČSSD je Šmardovu nominaci stáhnout a ve vládě přesto zůstat. Po všem, co se odehrálo, by to ale působilo trapně. Nesmírně trapně. Dojem by nemohlo vylepšit, ani kdyby socialisté zůstali, ale z vlády odcházeli vzápětí kvůli neshodám o miliardách z rozpočtu, což někteří z nich považují za „únikovou variantu“. Už by jim to totiž nikdo nezbaštil.

Porušuješ ústavu, řekl by premiér Zeman prezidentovi Zemanovi

Miloš Zeman v pořadu Sedmička z roku 1998

Na tomto místě je třeba říci, že čistě formálně se ČSSD v této nezáviděníhodné situaci ocitla trochu nespravedlivě. Prezident Zeman se samozřejmě pohybuje nejen na hraně ústavy, ale spíš za její hranou. Odmítnutí ministra kvůli jeho údajné neodbornosti pro daný resort je směšně účelové. Zvlášť v zemi, kde mohli třeba Martin Stropnický, Karla Šlechtová či kdysi Karolína Peake dělat ministry obrany.

Jenže na věc je také nutné nahlížet z hlediska reálné politiky. Kde není žalobce, není soudce. Premiér Babiš ikskrát řekl, že na prezidenta kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu nepodá. Ústavní žaloba na Zemana vzešlá ze Senátu je také mimo mísu, protože by se k ní musela připojit většina poslanců. Ve Sněmovně ale mají většinu ANO, komunisti a SPD, tudíž nic takového nepřipadá v úvahu. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme protestovat, ale to je asi tak všechno, co lze dělat. Respektive příště si můžeme zvolit někoho jiného.

Miloš Zeman má navíc kromě dvakrát vyhrané přímé prezidentské volby za sebou příklady z minulosti. V roce 2013 odmítl po pádu Petra Nečase 101 hlasů a kandidátku na premiérku Miroslavu Němcovou, místo toho jmenoval kabinet Jiřího Rusnoka. Ten vládl bez důvěry Sněmovny několik měsíců. Mimochodem, pro důvěru této vládě tehdy hlasovali i sociální demokraté.

Kvůli Šmardovi se křičí víc

Ti možnost kategorického požadavku na ústavní žalobu pod pohrůžkou odchodu z vlády promrhali i loni, když prezident stejně svévolně jako dnes Šmardu nejmenoval ministrem zahraničí Miroslava Pocheho. Jenže tehdy to veřejnost prožívala tak trochu méně, protože Poche je přece symbolem nečistých praktik na pražském magistrátu. Přitom šlo o tu samou situaci.

Zeman nejmenuje Šmardu ministrem, chce od Hamáčka jiného kandidáta

Kvůli Šmardovi se nyní křičí víc. Zapříčinilo to i domnělé těsnější sepjetí prezidenta Zemana s premiérem Babišem, které je ovšem zhruba stejně pevné, jako bylo tehdy. V ulicích je od té doby víc demonstrantů. Ale průzkumům volebních preferencí i žebříčkům popularity politiků ti dva stále neochvějně dominují. Podle tři dny starého průzkumu agentury STEM Miloši Zemanovi důvěřuje 57 procent lidí, ještě o procento víc než loni.

Co nyní udělají socialisté, možná zatím nevědí ani oni sami. Z Babišova okolí uniká, že by si jejich odchod z vlády snad i přál. Prý už má domluvenu osmičku poslanců z ČSSD, odpadlíků od SPD a možná i nového hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího, kteří by umožnili vládu jeho menšinového kabinetu. Socialisté tak v rukou žádné trumfy nemají. Odejít s jakous takous ctí by jim nejspíš umožnilo jen to, kdyby státní zástupce obžaloval Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Zatím jsou na tom jako rostlinář Kunc z Vesničky mé střediskové.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...