Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

KOMENTÁŘ: Místo migrace pomoc Africe? Funguje to spíš naopak

Svět i Evropská unie čelí největší uprchlické krizi od druhé světové války. Hledání argumentů proti „nájezdníkům“, jak je na čtvrteční mimořádné schůzi Sněmovny nazval jeden krajně pravicový poslanec, však ze všeho nejvíc připomíná tahání králíků z klobouku, píše ve svém komentáři pro iDNES.cz vedoucí výzkumného oddělení Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Horký-Hlucháň.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Autor vede pěkné kecy, jen mi tam schází ještě úvaha o tom, co by jsme měli dělat až se k nám nahrnou né tisíce, ale statisíce, možná miliony afričanů. Protože jakmile se po africe rozkřikne, že ČR bere imigranty ve velkém a poskytuje jim výhody, tak už je nikdo nezastaví. A´t si klidně berou imigranty bohaté státy jako je Švédsko nebo Německo, které nemají problémy s životní úrovní svých lidí, ale vážený pane, ČR, která nemá na to, aby zajistila alespoń průměrnou životní úroveň svých důchodců, má podle Vás začít živit přivandovalce, kteří tomuto státu, kromě problémů nic nepřinesou? Tak to ani náhodou. A jestli Vám je jich tak líto, tak proč neinvestujete své prostředky a energii na zlepšení úrovně života v jejich zímích. Dnes už Vám nikdo nebrání odstěhovat se třeba na druhý konec světa a žít podle svého. Tak se tam odstěhujte a pracujte pro jejich blaho, Alespoň stát ušetří peníze za vaši mzdu.

2 1
možnosti
FP

Málem jsem skočil autorovi na lep, že je takový vlastizrádce jak se zde prezentuje.

AŽ PO PROČTENÍ DISKUZE JSEM POCHOPIL.

Je to velmi sofistikované ovlivňování nás čtenářů, abychom se opět po letech spojili proti vnějšímu nebezpečí.

Autorovi blahopřeji k odvaze, se kterou dal všanc své jméno pod takové nebezpečné kydy. R^

:-P

3 0
možnosti
RN

autora zažalovat za vlastizradu a zcela jistě vyhodit z ústavu, kde za naše prachy hlásí podobné nebezpečné bludy a lži

1 1
možnosti
MK

M32i15l29a72n 55K97o94s

20. 6. 2015 18:39

80% obyvatel tu nechce Afriku ani Syrii ani nic jiného. K čemu diskuse? Začíná vysrkovat růžky -područí z EU. A místní zrádci národa se odkopávají. Je třeba každému takovému to pořádně vysvětlit............:-)[>-]

2 0
možnosti
RN
JF

J37i52ř95í 90F94i96n87k

20. 6. 2015 17:05

Mohl by mě někdo vysvětlit, k čemu je dobrý Výzkumný ústav mezinárodních vztahů? Co zkoumá? Zda už někdy vyzkoumal něco, co bylo možné uplatnit v praxi, a co nějakým pozitivním způsobem cokoliv, nebo kohokoliv ovlivnilo? Protože jestli je výsledkem zkoumání tohoto ústavu dnešní komentář, tak potěš pánbůh.

9 0
možnosti
RM

Zkoumat mezinárodní vztahy je nutnost a nutnost je dělat to lépe, abychom nekoukali jako drozdi, co se to zase děje a neptali se bezradně co s tím. Když už začne hořet, tak je mnohdy téměř pozdě.

1 1
možnosti
RM

Vážení, při čtení příspěvků si připadám jako na schůzi KU-KLUX-KLANU, bohužel.

Jednotícím prvkem není hledání východiska, ale nenávíst, zuřivé odmítání jakéhokoli jiného názoru a dštění síry na kohokoli, kdo projevuje nedostatečný stupeň rozhorlení. Nebylo by lepší soustředit se na návrh cesty, jak z problému, abychom se jednak  neocitli v nezvladatelném  chaosu, ale na straně druhé se zachovali jako lidi a ne jako Hutové vraždící příslušníky kmene Tutsiu ve Rwandě?

Zatím je to jenom v hlavách, ale je to ostuda.

Moje představa je tato:1) Náklady na řešení problému by se měly solidárně hradit za pomoci všech států EU. 2) Měly by se určit jasná opatření, co můžeme jako EU a USA udělat pro ukončení válek v kritických oblastech, které jsme rozes... 3) Výrazně by se měla zpřísnit ostraha vnějších hranic a společnými náklady bychom měli zřídit přijatelné a hlídané tábory pro uprchlíky, kde by došlo k postupnému prověření rizik bezpečnosti a rozdělení na skupiny - ohrožení života, ekonomický uprchlík...Ekonomické uprchlíky bych ještě dělil na ty, které mají šanci se zde uplatnit a mohou být přínosem 4) Jistě by stálo za úvahu, zjistit, zda ty nejchudší státy nejsou tunelované těmi nejbohatšími, například plundrováním jejich surovin. Nepochybuji, že tomu tak bylo a je. Navíc existují továrny, kde se vyrábí značkové boty, kde si ovšem dělníci nemohou za měsíční plat ani ty jedny boty koupit.5) Výrazně pomoci při vzdělání 6) Investovat do projektů pomoci, které budou znamenat práci pro místní a budou mít perspektivní potenciál pro širší veřejnost atd. A hlavně klidný pohled a vycházejte z toho, že mnohý vyděšený uprchlík může být lidsky kvalitnější než rozjívený Karlík od vedle nebo gauner, který se obklopený advokáty na nás zubí z obrazovek.

4 8
možnosti
JN

Ale vzdyt Vy dohromady taky nic nenavrhujete... Za problemy Eritree, Somalska, Nigerie zapad skutecne nemuze ( tam nic nerozesr...) a jinde netusim, jak ukoncit valky bez radikalniho reseni. Napiste jak? Jinak penize a podpora vzdelavani bezi uz desitky let. Ve fazi, kdy v cele EU je malo ucitelu, zaridte, at jich deset tisic jede do Afriky. Nebo maji africani jedit sem a o to se mene domacich lidi dostane na skoly?

Nejchudsi staty jsou plundrovany predevsim sami sebou, vladne casto armada ci revolucni gardy. Takze zbyva posileni ostrahy hranic a vybirat si takove imigranty, kteri budou pro nas prospesni ( rekneme vzdenani) ... Coz tedy vyrazne pomuze zemim, odkud prichazeji, vidte...

9 0
možnosti
PN

Hádala bych , se na jejich zhoršujících se podmínkách co se týká obživy, mají vinu země, které spalují uhlí a ropu, a tím posilují globální oteplování a vysychání jezer...no jezer, jakékoli louže v té oblasti.

Vodu udržují rostliny. Čili pokud ti lidé fungují pouze tak, že kolem čeho projdou, to použijou, ale neobnoví, tak jim vyschne kde co. Takhle bychom klidně mohli vyschnout i Evropu a brečet, jak je to tu špatný a samá skála.

Ano, je tam větší teplo, ano, je to tam horší s vodou, ale pokud se přestanou střílet a začnou sázet, tak se tam ty voda začne držet, bude mít kde. A budou-li pěstovat úrodu a chovat dobytek na hnojení, tak to půjde, jak už se několikrát ukázalo na projektech, které tam financoval a řídil západní svět. Problém byl, pokud třeba rok západní svět řídit nemohl, protože oni sena to vykašlali, okamžitě najeli na sběračský styl, tedy všechno sežeru, ale nic neobnovuju, a do roka to zvládli zplundrovat.

Takže dle mého ne, oni nepotřebují do Evropy, oni potřebují máknout u nich. Ale vzhledem k tomu, jak se jim nechce dělat tam, pochybuju, že se jim bude nějak výrazněji chtít dělat tady. Samo to nepůjde, takže časem začnou vymýšlet diskriminaci apod.

9 1
možnosti
IM

1. Pokud se opravdu zacleni do spolecnosti a budou pracovat, pak nemam problem. Bohuzel zkusenost zapadni Evropy napovida neco jineho.

2. Autor vse prepocitava na penize, ale chudobu nevymytite tim, ze date chudym penize. Jak sam priznava, tak vetsina penez, ktere imigranti poslou z Evropy pribuznym, se utrati za jidlo, leky, zkratka nejnutnejsi potreby - rozvoji zeme to nijak nepomuze, jedine tomu, ze se bude populace dale rozrustat. Takze remitence i penize posilane vladami ve finale nic neresi, naopak ta zeme potrebuje, aby v ni zustali jeji produktivni, kvalifikovani, vzdelani lide. - Jsem pro, abychom jako pomoc nabizeli studijni viza a stipendia na skolach, a pomahali provozovat tamni skoly.

3. To neustale prirovnavani k nasim emigrantum z dob zelezne opony je proste nesmyslne a nefer. Utikali do zapadnich zemi - s podobnou kulturou. Vdecne se zaclenovali a neocekavali pecene holuby do ust, naopak vetsinou utikala kvalifikovana inteligence.

4. Lidi je proste vic a vic a neni reseni, ze se vsichni prestehuji do pohostinnejsich funkcnich casti sveta, ktere se tim vycerpaji a nebude v nich o nic lip. Jen proto, ze my bastardi ze zapadu mame podil na jejich bide. Ale take mame podil na spouste veci, ktere u nich funguji a to jak dob kolonizace, tak z moderni doby.

9 0
možnosti
RN

chlapa by měli z toho ústavu okamžitě vyhodit - vždyť plácá absurdní nesmysly!

Tak pro EU jsou výhodní chytří i hloupí imigranti? Tak proč se jim asi všichni brání?

6 0
možnosti
KK

No mám pocit, že to také ukazuje, co "vyzkoumá" Ústav mezinárodních vztahů.... Jinde by se asi neuplatnil. ;-€

10 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...