Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018)

Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

GLOSA: Miloš Zeman nás fascinuje víc, než jsme ochotni si přiznat

  • 538
Miloš Zeman spálil slavné obří trenýrky od skupiny Ztohoven. Sám to označil za happening či autodafé a smyslem prý mělo být ukončení éry spodního prádla v politice. No, pokud chtěl prezident ukázat méně vážnou tvář nebo upustit trochu páry z tlakového hrnce české politiky, asi by nedalo moc práce vymyslet i nápaditější a vtipnější způsob. Ale nešť, zaplať pánbůh onen „happening“ nezakončil vtipem, jak Zeman s Klausem přijdou do pekla...

Zajímavější na akci, kterou Hrad sice oficiálně svolal, ale přísně tajil, o co vlastně půjde, byla pozornost, jakou předem vyvolala v politicko-mediálním světě. Zejména když mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že to bude nějaké příjemné sdělení (ale příjemné komu?). 

Sázkové kanceláře vypisovaly kurzy na to, co Zeman oznámí. Vyděšený adept na ministra zahraničí Miroslav Poche žhavil linky, jestli se to bude týkat jeho. Facebook dva dny skoro nežil ničím jiným.

Dvoudenní tajemno bylo vlastně od Hradu obrovským dárkem, protože každý si mohl do ohlášeného brífinku projektovat, co by si od Zemana přál slyšet. Anebo co ho naopak budí ze sna. Tak třeba:

– Zeman rezignuje ze zdravotních důvodů.

– Oznámí, že našel Peroutkův článek.

Hrad dostal trenýrky zadarmo

Červenou látku, kterou ve čtvrtek spálil prezident Miloš Zeman, dostal Hrad zadarmo. Uvedl to Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Látka byla Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) předána soudem jako předmět zabraný v trestné činnosti,“ řekl mluvčí úřadu Radek Ležatka serveru Lidovky.cz

„Následně jsme obdrželi žádost od Kanceláře prezidenta republiky o bezúplatný převod, jelikož mají ze zákona státní instituce přednost, tak tento předmět byl v prosinci roku 2017 předán. Látka Kancelář prezidenta republiky nestála nic,“ upřesnil mluvčí úřadu. O látku podle něj neměl nikdo jiný kromě Hradu zájem.

– Deset důvodů, proč by byl Miroslav Poche špatným ministrem.

– Řekne, že do pražské zoo přijede panda.

– Putin dostane Řád bílého lva.

– Ukáže své nové kolečkové křeslo a představí jeho jízdní vlastnosti.

– Oznámí, že odvolal Vratislava Mynáře.

– Babiš bude zproštěn všech obvinění.

– Moje dcera se bude vdávat, já budu dědečkem a vy všichni jste idioti.

– Paní Ivana je v naději.

– Dozvíme se, že ho Donald Trump pozval. Teď po Kimovi už fakt musel.

– Vyměnil svůj Challenger z měkčeného PVC za pramici.

– Prodal nás Rusku. Jak to tu leží a běží...

To všechno a ještě mnohem víc létalo dva dny mediálním prostorem. Nebylo by tomu tak, kdyby nám byl prezident úplně ukradený. Miloš Zeman nás fascinuje víc, než jsme ochotni si přiznat. Zvláště když se při jeho nevyzpytatelnosti většina odhadovaných témat brífinku mohla stát čirou realitou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video