Kolik rozumu je v řadách poslanců VV, vyjádřeno poslaneckými hlasy,  nikdo přesně neví. Ilustrační snímek.

Kolik rozumu je v řadách poslanců VV, vyjádřeno poslaneckými hlasy, nikdo přesně neví. Ilustrační snímek. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

KOMENTÁŘ: Pád nepád vlády, další novinka politických amatérů

  • 263
Věci veřejné jdou z vlády, už se na to nemohou dívat. Větší paradox si těžko vymyslíte. Kdo se asi chce dívat na ně? Ale jdou z vlády podmínečně. Nechaly si prostor k jednání, rozuměj k vydírání.

Setrvání ve vládě podmiňují podmínkami, jejichž rozměr je mnohem menší než pád vlády. Svědčí to o politickém citu VV. Nevědí, že jsou samy největším vládním balvanem.

Dubnová koaliční krize

Jako každé společenství v úpadku si všechny problémy, vlastnoručně natropené, vysvětlují spiknutím nepřátel. Své politické budoucnosti už nevěří. Mají k tomu mnoho důvodů.

Ten nejvážnější zůstává stále mimo pozornost úřadů i veřejnosti: Bártovy staré plány, jak pomocí politiky proniknout k moci a k veřejným penězům náramně připomínají spiknutí proti demokracii a proti ústavě - tady se měli státní zástupci už dávno namáhat. Pimprlové divadlo o tom, kdo komu dal obálku, kořeněné výmysly jedné nezralé  a sebevědomím posedlé slečny je proti Bártovým plánům na převzetí moci jen malichernost.

Zavřely, nezavřely

Otevřít měsíc politických pletich a nekonečných čachrů se jim nepodařilo. Oba koaliční partneři odpovídají radikálně, premiér Nečas jasně: Když během dneška podají jejich ministři demisi, žádný prostor pro jednání už nebude. Tato vláda skončí. Je to rozhodnutí odvážné, ale čisté. Je na VV, aby daly ve středu hlavu na špalek. Asi jim nic jiného ani nezůstane, prostor k manévrování si úterním usnesením zavřely samy.

Ale omyl, nezavřely. V noci už hlásil John v reakci na Nečasovu ráznost: Ta demise nemusí být ve středu! Chcete strašlivější svědectví o straně Věcí veřejných? Zavedly do politiky nepřípustné policejní metody, čmuchání, nahrávání, vytvořily nevídaný typ strany bez demokracie, zato s nejmenovaným, nýbrž faktickým vůdcem.

Další komentáře najdete v aktuálním vydání MF DNESČtěte ve středu 4. dubna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Je to strana, která se svou strukturou i charakterem politické praxe může rovnat tomu nejhoršímu, co politický život za dvacet let vymyslel. Když odejdou, padne vláda. Když odejdou, padnou také ony. Prostor k politickému životu jim už voliči nenabídnou. To by vědět měly. Píšu to v noci. Zvědav, jak se VV obrátí ráno. Nevěřím jim, že se samy popraví, na to milují moc a reflektory příliš.

Existuje třetí řešení, vhodné pro ty véčkaře, kteří se zatím nenamočili. Vrátit se k počátkům, vytlačit neodinosaury z vedení VV, nebo naopak z VV odejít a vytvořit tak pro sebe jakousi novou politickou budoucnost. Politika je někdy hodně bizarní: osm poslanců z VV za určitých okolností může být třetinovým jazýčkem na vládní moci. Jsou však další plány: Kalousek věří, že volby v této chvíli zabijí ODS a jemu se splní dávný sen: přebere vládu od středu doprava. Je to kombinace po kalouskovsku krkolomná.

Předčasné volby chce i Nečas. Je to nejhorší možné řešení situace, ale je to také jediné možné řešení. Mnohem lepší než nechat se usmýkat bandity. Nečasovi slouží ke cti, že nepřemýšlí, jak je u nás zvykem, o kombinacích, které by vládu udržely i za cenu ztráty cti a důstojnosti. Je to nezvyklá noblesa: když nebudou reformy, vládnout nechci. Vládu, která jen trvá z něčí milosti, nevezmu. 

Parta, co pije víno

Nejsilnější vláda, jakou jsme za dvacet let měli, se škrtí na svých vlastních opratích. Opatrný pozorovatel však nemůže vyloučit ani očistnou resuscitaci. Kolik rozumu je v řadách poslanců VV, vyjádřeno poslaneckými hlasy,  nikdo přesně neví, jako se neví, kolik nerozumu je v ostatních stranách. Nové volby se u nás dělají obtížně, brzdí zemi, devastují politiku, už tak zedranou.

Může se však bez voleb změnit koalice: ČSSD s VV a podporou komunistů. U VV je možné vše, nakonec to není žádná strana ani "internetového" typu, nýbrž jen parta, co pije těžká francouzská vína. Ta se lehce otočí na čtyráku. A ještě si to tajně nahraje! Však už se na čtyráku točí.

Vydírání

Pozoruhodné je, jak dokáže jedna bezvýznamná slečna celou politickou scénou cloumat. Tato štička rychle odpozorovala, co jsou nejsilnější pracovní nástroje vůdce Bárty: odposlechy, peníze, informace. Klam, populismus, korupce. Tyto nástroje si rychle osvojila a roztočila s nedozrálou stranou takový kolotoč, že se z něj zatočila jistě i hlava samotného Bárty. Jednu zásluhu, i když dost ponurou, Kočí má: nasvítila zřetelně stranickou scenerii.

Je do divný pád nepád. Podmínky VV k dalšímu trvání vlády jsou obecné, nejasné, ohánějí se důvěrou veřejnosti. Tu mají VV nejmenší ze všech. Chtějí ji upevnit: kdo svrhává vládu a kritizuje druhé, vyvolává dojem, že sám je lepší. To je hlavní příčina tohoto nezvyklého pádu vlády. Otočit pozornost. Ale jedno nepřehlédne nikdo: nedělají politiku. Vydírají. Zcela v duchu ideologie ABL, jak ji Bárta kdysi přednesl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video