Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

KOMENTÁŘ: Rok 2049. Držte si peněženky!

  • 163
Přišel nám domů výpis životního pojištění. Stálo tam: konec pojištění - březen 2049. Mladší člen rodiny říká: "Ano, pojistil jsem se." My starší členové rodiny jsme nad datem konce pojistky obrátili oči v sloup. Rok 2049?! Hned nás napadlo: Jaký režim tu v té době budeme mít? Pojistka těch pětatřicet dalších let vydrží? Peníze opravdu někdo vyplatí?

Mladší člen rodiny údiv nechápal.

Chápou ti, kdo valnou část života prožili v minulém století. A ti, kdo nedávno vstoupili do druhého pilíře penzijního spoření, aby jim po necelém roce politici oznámili, že jejich pojištění zruší.

To už tu přece v různých variacích bylo mnohokrát! Mnohokrát mizely úspory v propadlišti té divoké historie minulého století. Zase v tom budeme pokračovat? Byl naivní ten, kdo předpokládal, že ve svobodné, stabilní a demokratické zemi to už bude jinak?

Další komentáře najdete v dnešní MF DNES

  • Jiří Stránský: Politická bída v Česku aneb pravda bezdomovce
  • Pavel Páral: Rusnok ve vedení ČNB, Co přináší Zemanův expert?
  • Jakub Pokorný: Šéfa policie máme. Zase na měsíc
Elektronická MF DNES

MF DNES v počítači nebo v iPadu/iPhonu

Pětatřicet let. Zdánlivě krátká doba, ani ne dvě generace. Ale ve zdejším kraji doba, v níž se převrací svět vzhůru nohama. Podívejme se na ono 20. století, které generacím našinců vzalo důvěru v závazky vlád, v psané i nepsané smlouvy. Pětatřicet let obsáhlo například: monarchii s její rakousko-uherskou korunou, první republiku s její československou korunou, vyhlášení protektorátu a obsazení země německými vojsky se zavedením záměrně podhodnocené protektorátní koruny.

Anebo těch pětatřicet let mohl člověk prožít s protektorátní korunou, pak ho po válce čekala měnová reforma, následoval únorový puč, konfiskace majetků a nechvalně známá další měnová reforma z roku 1953, která lidi ožebračila a zničila jim úspory. Ani ten, kdo se narodil až po téhle měnové zlodějně, si finančního "klidu" neužil, po listopadové revoluci se změnil (díkybohu) režim, v roce 1991 přišel inflační skok, úspory se částečně znehodnotily, pak dělení federace...

Nikdy to nebylo nic příjemného.

Důsledek historické paměti je zřejmý: nedůvěra lidí ve spoření na delší období, nedůvěra v pevnost závazků.

A to je hlavní důvod, proč je záměr především ČSSD zrušit část penzijní reformy s druhým pilířem tak špatný. Žádná válka, žádná změna režimu to nezpůsobila. To jen noví politici mají jiné představy. Lidé prý o naspořené peníze nepřijdou.

Ale ztráta víry ve stát, v předvídatelnost jeho chování, v respektování předchozích závazků je téměř zločinem. Pro budoucnost.

Měli jste to očekávat, vymlouvá se sociální demokracie, my to přece říkali. Potíž je, že opozice a koalice, pravice a levice, mívají jiné představy, které občas i splní. Teď pozorujeme v přímém přenosu potápění vlajkových lodí předchozích vlád: penzijního pilíře, zdravotních poplatků, pokusy o změny v církevních restitucích. Až vše aktuální vladaři zruší a odporoučejí se i oni do dějin, další vláda zase zruší jejich opatření, jejich závazky? A tak stále dokola? Přijdou, zruší, zavedou, přijdou, zruší, zavedou...

V takovém blázinci se dá těžko žít a nedá se věřit. Ostatně, jakou představu má Sobotkova vláda o své penzijní reformě? Netuší nikdo, ani ona sama. Bude mít na to další komisi. Dokáže se dohodnout ona s opozicí na stabilní podobě spoření na penzi, které přežije aspoň těch pětatřicet let? Anebo se mladé generace v rodinách připojí k těm starším a svému státu neuvěří ani půlvětu? Člověk dvou století musí být skeptický.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue