Provizím se říkalo "králíci", řekla u soudu Ivana Salačová, jedna z obviněných v kauze Rath. Na snímku je Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová.

Provizím se říkalo "králíci", řekla u soudu Ivana Salačová, jedna z obviněných v kauze Rath. Na snímku je Petr Kott, David Rath a Kateřina Pancová. | foto: Michal Růžička, MAFRA

GLOSA: Králíci, jablka i kapříci - začíná v tom být zmatek

  • 3
Zásluhou odposlechů vzniká v oblasti organizovaného zločinu nový žánr - vynalézání krycích slov pro úplatky a špinavé peníze. Ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že trojlístek Rath - Pancová - Kott říkal údajným provizím "králíci". A měli to "okované" - kdyby se někdo ptal, mohli tvrdit, že exposlanec Kott králíky doopravdy pěstuje.

Také "Ivánek" Horník se kdysi snažil soudu namluvit, že již zlidovělí "kapříci" byli skuteční. V telefonátech však hovořil i o "třicetnících", "padesátnících" a "třiceti kilech jablek". Takže jistě úspěšně sadařil.

Netřeba zmiňovat známou kauzu "pět na stole v českých", koneckonců policie zná takových označení daleko více - v jednom méně známém případu byl úplatek označen jako "sedmdesát litrů kvalitního českého vína".

Nejsme v tom sami

Ale ani v zahraničí nejsou pozadu. Nedávno zatčený biskup Nunzio Scarano z Vatikánské banky kódoval miliony určené k vyprání jako "encyklopedie".

"Čím víc bichlí dovezeš, tím lépe," vzkazoval komplicovi a narážel přitom na encyklopedii Treccani, pětatřicetisvazkovou italskou obdobu Britanniky. Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn, který je momentálně vyšetřován coby šéf gangu pořádajícího v Lille orgie, zase říkal objednaným prostitutkám "spřátelené delegace" nebo "dary". Hotový soudruh.

Ostatně ani naši soudruzi v tom prý nebyli nevinně. Pamětníci vědí, že za perestrojky se šeptalo o skandálu jedné základní organizace KSČ, v níž si na výjezdní zasedání zvali kněžky lásky a o dívkách hovořili v telefonu jako o "sovětských učebnicích".

Poslední případ bude nejspíše patřit do říše legend, které tehdy suplovaly bulvár. Jenomže i kdyby šlo o zcela smyšlenou fámu, geniálně ji oživuje fakt, že pachatelé přizpůsobují tajný slovník tomu, co důvěrně znají. Horník se držel při zemi - rybařil a možná hrával desetníkový mariáš. Vysoký prelát zase maskoval praní špinavých peněz šířením vzdělanosti. Asi by měl vzniknout slovník těchto pojmů. Člověk na šikmé ploše by jen koukl a viděl, zda jeho nápad není obsazen.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video