Soudce Jan Šott během jednání Obvodního soudu pro Prahu 5, kde pokračovalo

Soudce Jan Šott během jednání Obvodního soudu pro Prahu 5, kde pokračovalo hlavní líčení v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (4. dubna 2012) | foto: David Neff, MAFRA

KOMENTÁŘ: Nastává doba soudce Šotta?

  • 295
Soud nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou skončil paradoxně. Soudce Šott nejprve nad slunce jasněji dokázal, že jak Škárka, tak Kristýna Kočí jsou nedůvěryhodní. Škárku usvědčil z podvodu a křivého svědectví a doporučil policii, aby za podvod stíhala i Kočí.

Ti, kdo Bártu obžalovali, si počínali protismyslně, dětinsky a zákeřně. Přes to byl odsouzen i Bárta. Proč? Podle soudce nebyly peníze, které nade vší pochybnost předal svým spolustraníkům půjčkami, ani "klasickými" úplatky. Úplatkem je ale i neoprávněná výhoda, která je nabízena úřední osobě. A neoprávněnou výhodou byly takové bezúročné půjčky, které poslanci vzhledem ke svým příjmům nepotřebovali.

Svědkové jsou lháři, ale obžalovaný je přesto odsouzen.

Řekli k rozsudku

Kdo nezná celý rozsudek, mohl by se divit, že úplatkář Bárta odešel s podmíněným trestem, zatímco ten, kdo ho udal, by si měl odsedět tři roky. Jenže Škárka, patrně posedlý touhou zničit Bártu, který ho připravil o předsednictví Věcí veřejných, šel tak daleko, že podváděl i soud falešnou nahrávkou. Byl tak zabředlý v intrikaření, že si patrně nedokázal představit, že běžný život a trestní právo se řídí jinými zákony než zvrácenými pravidly politiky. Že to není jen stínování a mediální hra, podraz na podraz. Že činy nejsou bez důsledků jen proto, že nás někdo někam zvolil.

Šottova věta, že trestní právo se nezastaví před branami politiky, by měla být tesána na průčelí Sněmovny, vlády i všech radnic, aby ti, kdo tam vcházejí, věděli, že nejsou nadlidé, natož pak polobozi. A že různé kšeftíky s mazánky a kolibříky a nakupování poslanců nejsou politická "zmáknutí", ale mohou být kvalifikovány jako úplatky a podvody, když se najdou další Šottové.

Jestli se ale najdou, je otázka.

Kočí a Škárka jako žáci třetí Bé

Politický život je na klientelismu postaven. Řekněme to takto: Věci veřejné jsou zloději, kteří rozmlátí kasu dynamitem a ještě na místě nechají občanku. Skuteční "mistři zločinu" pracují v rukavičkách, znají tajné kódy a policie je na ně krátká. Takzvané veverky (roztomilému zvířátku, které tak rád vídám v podzámecké zahradě v Kroměříži, se omlouvám) se dostaly do pasti vlastní nešikovností. Bárta vládl straně příliš pánovitě. Kočí a Škárka připravili spiknutí na úrovni žáků třetí Bé. Vše navíc vyžvanili. V blahé naději, že Bártu zničí, podali trestní oznámení, které ho sice zničilo, ale je stáhlo s ním. Zároveň umožnili soudu, aby špinavou politiku VV předvedl veřejnosti v celé nahotě a v přímém přenosu.

Velcí hráči by něco takového nedopustili. A jejich prsty sahají nejspíš i na státní zastupitelství, kde pod kobercem hnijí korupční případy, kde nejde o obálky se stovkami tisíc, ale kufry s desítkami miliard.

Proces s Bártou ukázal, jak hrubými a sprostými metodami se dělá politika. Jen největší optimista se na to může dívat tak, že VV jsou zvláštní výjimkou. Nejsou. Jen dělaly stejné věci hloupěji. Záznam z procesu a rozsudek by měl být povinným učivem na gymnáziích v občanské nauce, měl by být rozšiřován a komentován. Ano, tohle je česká politika: úplatky, intriky, vulgarismy, podvody.

Pozor! Samozřejmě ne celá česká politika, má i spoustu rozhodných a rozumných činů a je v ní i dost slušných a neúplatných lidí. Jenže dokud se nezbaví tváře, jakou ji donutil ukázat před veřejností soudce Šott, budou sebelepší záměry předem odsouzeny k nezdaru.

Mínění lidí nejspíš ukazuje SMS, kterou mi po vynesení rozsudku poslala má milá čtenářka, která by jinak králíkovi neublížila: "Rozsudky jsou slabé. Měli jim nasypat do pusy pepř a následně vydrbat rejžákem a mýdlem".

Politiky čeká obrovský úkol: rehabilitovat sebe před námi občany. Z toho, jak začali po rozsudku znovu rozehrávat stínové hry, je jasné, že to nechápou. Bude potřeba více soudců.

Kéž by konečně nastala doba soudce Šotta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue