Premiér Bohuslav Sobotka by se podle šéfredaktorky MF DNES Sabiny Slonkové měl k případu prodeje státního podílu OKD postavit čelem.

Premiér Bohuslav Sobotka by se podle šéfredaktorky MF DNES Sabiny Slonkové měl k případu prodeje státního podílu OKD postavit čelem. | foto: Michal Šula, MAFRA

KOMENTÁŘ: Sobotka v šachu. Ke kauze OKD by se měl postavit čelem

  • 213
Premiér Bohuslav Sobotka by měl jasně vysvětlit svou roli při privatizaci OKD, za kterou byl jako ministr financí zodpovědný. Zatím to spíš vypadá, že si z nás dělá legraci, píše ve svém komentáři šéfredaktorka MF DNES Sabina Slonková. Deník zjistil, že stát svůj podíl prodal výrazně pod cenou.

Dosud to byla jen přestřelka o to, zda stát v roce 2004 pod taktovkou Bohuslava Sobotky skutečně prodal severomoravské černouhelné doly pod cenou. To tvrdí policie a stíhá za to několik okrajových postav příběhu.

Po nejnovějším zjištění, které poprvé publikovala MF DNES ve čtvrtečním vydání, se však privatizace Ostravsko-karvinských dolů za Špidlovy a Grossovy vlády stává pro současného ministerského předsedu vážnou potíží.

Bakala přiznal, že stál v pozadí privatizace OKD

Ukázalo se totiž, že ve chvíli, kdy měl stát díky stížnosti u Evropské komise možnost prodejní cenu za doly znovu zvážit a přimět kupce k jejímu navýšení, udělali úředníci z ministerstva financí - tehdy řízeného Sobotkou - zcela nečekanou věc.

Prodejní cenu 4,1 miliardy, kterou policie označuje za nevýhodnou, nechali obhájit u advokátní kanceláře, která v tu chvíli pracovala pro majitele zprivatizovaných dolů. Sobotkovo tehdejší ministerstvo se obrátilo na zástupce protistrany. Je jasné, že advokáti neměli příliš velkou motivaci zpochybňovat cenu za doly, které koupil jejich klient.

Že si vybral zrovna tuhle kancelář

Už to samo o sobě vrhá na celou privatizaci nepěkný stín. Sobotkův osobní malér je ale mnohem větší: onou advokátní kanceláří byla kancelář jeho přítele Radka Pokorného, v níž on sám předtím působil jako koncipient. Těžko věřit, že to byla jen náhoda. A že opravdu nevěděl, jak dnes tvrdí, že jeho podřízení vše konzultují právě s touto kanceláří. A že pak její doslovné stanovisko pošlou do Bruselu jako vyjádření České republiky.

Další komentáře najdete v dnešní MF DNES

  • Martin Biben: Nemocnice mohou vydělávat. Šanci mají i ty krajské
  • Teodor Marjanovič: Hlas z hrobu: ukrajinský prezident hledá, jak se vrátit
  • Jiří Němec: Volit starosty přímo? To si snad nezaslouží
Elektronická MF DNES

MF DNES v počítači nebo v iPadu/iPhonu

I kdyby to bylo, jak Sobotka líčí, a on opravdu nevěděl, s jakými právníky jeho úřad v tak citlivém a pro stát drahém případu spolupracoval, nesnímá to z něj zodpovědnost. Ani tady neznalost neomlouvá, naopak, spíše přitěžuje.

Proč o tom píšeme

Přichází další okamžik, kdy se v Česku stanovuje hranice, za kterou politici nesmějí jít. Nabízí se otázka, zda to, co o Sobotkově roli v privatizaci OKD zjistili reportéři MF DNES, je na odchod z funkce premiéra.

Tady je nejspíš potřeba říci, s jakou motivací MF DNES vůbec podnikla tak dlouhé pátrání (reportér Tomáš Syrovátka věnoval privatizaci OKD poslední tři měsíce své práce).

Důvod je prostý: jako vždy i tentokrát se redakce po příchodu nové vlády rozhodla podrobit jejího šéfa detailnímu zkoumání, aby čtenáři věděli, kdo do funkce premiéra nastupuje - jak vlivný, jak majetný, s jakou minulostí a zda nemá slabé místo. K čemu přesně se časem dopátráme, nebylo na začátku vůbec zřejmé.

Připomeňme, kvůli čemu se ze Strakovy akademie museli poroučet někteří Sobotkovi předchůdci.

Stanislava Grosse zničily trapné výmluvy ohledně pár stovek tisíc, které nedokázal doložit při nákupu svého bytu. Vladimíra Špidlu "popravili" jeho vlastní straničtí kolegové, stejně jako Mirka Topolánka. A premiérskou kariéru Petra Nečase ukončily ambice jeho milenky a pozdější manželky Jany Nagyové. Ani v jednom případě nejde o státní miliardy, o které se hraje v případě privatizace OKD.

Přesto jsme toho názoru, že zatím je potřeba vyčkat, jak se k věci Sobotka sám postaví. Jeho osobní provinění (osobní prospěch, například) se v celé kauze zatím neprokázalo. Avšak i výše popsaná série "náhod" je pro něj krajně nepříjemná.

Třeba jen proto, že v opozici nevynechal jedinou příležitost, jak vládnoucí strany kritizovat za sebemenší pochybnost při správě veřejného majetku.

Sobotka z nás má dobrý den

Od premiéra by se tak dalo čekat, že když už "jeho" prodej dolů skončil ve stínu podezření, že daňový poplatník přišel o miliardy, které se teď Sobotkově vládě těžko hledají třeba pro pomoc v Dole Paskov, postaví se k věci čelem.

Šance alespoň zčásti napravit prodělky z privatizačních let tu je i v případě OKD. Vláda má udělat maximum pro to, aby stát nemusel nést veškeré náklady na sanaci prodělečného dolu a odstupné horníkům. Ví přitom, s kým má jednat: s majiteli OKD, kteří na celé transakci vydělali extrémně slušné peníze poté, co společnost, jíž doly patří, uvedli na burzu v Londýně.

Avšak jestliže Sobotka jen dokola opakuje, že prodejní cena byla v pořádku, a navrch se zaštiťuje rozhodnutím Evropské komise, té komise, která rozhodla na základě podkladů premiérova přítele, spíš to vypadá, že si z nás dělá legraci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video