Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Proč žádný politik neslíbí, že objeví tranzistor?

  15:12
Exprezident Klaus má pravdu, nic vážného volby nerozhodnou, témata nemají, mají jen ty metelesky blesky. Ale téma netéma, politickou atmosféru v zemi rozhodně otočí. Neptejte se kam, píš ve svém komentáři MF DNES Karel Steigerwald.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David PortMAFRA

Metelesku blesku, slavné Kodetovo proletáři všech zemí... a jiné ukradené vtípky se derou do popředí jako nosná témata voleb. Jsou však jen výrazem naivity a hlouposti.

Když budu zpívat Metelesku blesku nebo se přitulím k talentu herce Kodeta, on mě někdo půjde zvolit? Tomu může věřit jen ten, kdo pohrdá voliči až do hořkých konců. Nelákat voliče politickými projekty, nýbrž jen vypůjčenými větami lidí, kteří jsou mnohem vtipnější, je ubohost. A vida - může přesto dělat politiku. Když není nic lepšího po ruce, ať jde do boje i heslo Mladí ležáci, staří žebráci nebo slib, že postavíme průplav do Polska.

Exprezident Klaus má pravdu, nic vážného volby nerozhodnou, témata nemají, mají jen ty metelesky blesky. Ale téma netéma, politickou atmosféru v zemi rozhodně otočí.

Další komentáře najdete v dnešní MF DNES

  • Václav Dolejší: Rath a MUS u soudu, OKD v potížích... finále kampaně ČSSD
  • Josef Kopecký: Zemanovci zastaví spíše sebe
  • Jaroslav Šebek: Zemanův exkurz do česko-německé minulosti
Elektronická MF DNES

MF DNES v počítači nebo v iPadu/iPhonu

Neptejte se kam. Končí prý éra politiků zprava i zleva. Místo všech starých vyčpělých politiků, kteří jen s kmotry kradli a ničemu nerozuměli, přicházejí odborníci. Dnes jich už máme plnou vládu bez důvěry a po volbách už asi nic jiného než oni ve vítězné politice nezůstane. Definice odborníka je sice nejistá, ale není obtížná. Odborník je ten, kdo rozhodne správně. A správně nerozhodne nikdo jiný než my, odborníci. Pokud vám tato definice připomíná psa, jenž se kouše do ocasu, navrhněte jinou. Dopadne stejně.

Tendence nahradit politiky (kteří nemakají) odborníky (kteří makají) zesiluje. Voličům má naznačit, že všechno bude jinak. Základní politické dělítko bylo dřív mezi levicí, která preferuje přerozdělování s regulací, a pravicí, která preferuje osobní aktivitu se svobodou. To končí. Přerozdělovat budou odborníci odborně. Už to tu jednou bylo. Na základě vědeckých poznatků. A věda se nemýlí, to víme. Takové řízení státu nahradí politikaření i politiky. Jenže čím vědečtější a odbornější to rozhodování bylo, tím víc se hroutil celý stát. To je divné. Proč odbornost neslaví úspěchy, když je správná? Možná šlo o odbornost komunistickou. Může ji nahradit odbornost skutečně vědecká?

Ministr dopravy ve vládě odborníků se odvolává na knihu J. A. Bati Budujme stát pro čtyřicet milionů. Je to dílo zkušeného a úspěšného podnikatele. Srší důvěrou v podnikatelský rozum, jímž luští všechny problémy první republiky. Stín na něj vrhá jen fakt, že vyšlo v září 1938, kdy ta republika právě končila. Mělo v ní žít čtyřicet milionů Čechoslováků. Měla být plná průplavů a dálnic. Měla mít úplně jinou státní správu, než měla. Vznikla by nejbohatší a nejsilnější republika v Evropě. Byl by to důsledek racionálních zásahů a plánů skvělého podnikatele. Baťa to vše naplánoval, připravil a narýsoval včetně tras dálnic a kanálů. Ministrovi dopravy se to líbilo. Problém byl v tom, že život tu utopii nesledoval. Šel zcela jiným směrem.

Dodnes Baťovým návrhům, ačkoliv byly tak odborné, za pravdu nedal. Z odborníkových snů jsou trosky. Pokud podle těch Baťových snů, na které se dnešní ministr dopravy odvolával, budeme stavět kanály napříč republikou, budou trosky i z nich.

Politika odborníky mazaná

Nahradit politiku plány odborníků je tedy nejisté. Vede to k utopii, protože snít a plánovat u stolu je jiný svět než ten, který žijí lidé. Na odborníky je třeba dát si zatraceně pozor. Jejich plány vedou v politice ke státnímu diktátu (kdo jiný by je uskutečnil) a k omezování svobody lidí (kteří chtějí jiné plány). Smyslem politiky není vybírat odborně to nejlepší, protože nikdo neví, co to je, nýbrž starat se o svobodu lidí, aby sami v milionech praktických pokusů mohli to nejlepší hledat.

Nebo snad předpověděl a nachystal lidem nějaký politik odborník tranzistor či mobilní telefon? Šli politici do voleb se slibem, objevíme čip a změníme svět? Přesto se politika, zejména ta předvolební, tváří, jako by něco takového mohla lidem dát.

Nechť se tomu nevěří. Nedá a nemůže dát, i kdyby to byla politika stokrát všemi odborníky mazaná.

Baťa spočítal, že běžící pás obuje celý svět. Běžící pás na správu věcí veřejných neexistuje. Před volbami se to říkat nesmí, to by si politici řezali větev. Ale volič o tom má vědět. Neměl by vyhledávat sliby, ty odletí. Ani by neměl od politiků chtít dary. Byly by stejně za jeho peníze. Neměl by doufat, že politici spustí běžící pás dobra. Měl by se ptát, kdo mi dá víc svobody k práci i radostem, chci-li to, nebo kdo mi dá víc dávek a přídavků, chci-li je. Jsem pravý, či levý? Co je lepší?

Rozebrat se v politickém haraburdí dneška je těžké. Někde uvnitř se skrývají ty dva základní směry, pravý a levý. Tam je podstata politiky. Podle toho mám dávat hlasy. Politik, u kterého tohle nerozeznám, je jen neužitečný správce politického haraburdí. Na prapor si píše: Metelesku blesku, třesku plesku. Víc nemá, co by řekl.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Florida bude učit děti o nebezpečí a zlu komunismu. Guvernér podepsal zákon

20. dubna 2024  12:34

Floridský republikánský guvernér Ron DeSantis podepsal tento týden zákon požadující vyučovat ve...

Bruselská bitva o ukrajinské pole. Český europoslanec může Kyjevu „zatopit“

20. dubna 2024  12:32

Europoslanec Martin Hlaváček ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k...

Tři lidé se zranili při hromadné nehodě na Náchodsku, přistával vrtulník

20. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  12:24

Dvě auta, kamion a autobus se v sobotu ráno srazily na obchvatu České Skalice u Říkova na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...