Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Jízda začíná. Fischer, Schwarzenberg, nebo český McCain?

  14:03
Přímá volba prezidenta vnese do naší politiky dosud nevídané prvky. Kampaň, kterou budou muset projít kandidáti, bude tvrdá a vyzkouší jejich charaktery. Může se stát, že ti, kdo jsou dnes považováni za favority, neobstojí a prosadí se outsider.

Španělský sál v roce 2008. Tehdy ještě nikdo nevěděl, že to bylo naposledy, kdy se v něm volila hlava státu. Příštího prezidenta či prezidentku si zvolí sami občané. | foto: Michal RůžičkaMF DNES

Fandové přímé volby prezidenta zažili bolavé ráno. Ne snad, že by večer tolik oslavovali, přímá volba důvodem k bujarému plesání není. Pocity blízké kocovině však způsobila zpráva o kandidatuře nacionalistky Jany Bobošíkové.

Není pochyb, že za ní se pohrnou další typy, kterým jde o reklamu, peníze a možná prostě o zábavu. Ve volbách i ve vyspělých zemích kandidují často exotické zjevy, zejména humoristé, kteří takhle zviditelní svou branži a jsou milým oživením, dále samozvaní spasitelé světa a obchodníci, kteří zvažují, kolik jim to vynese.

Ještěže aspoň Tomio Okamura má rozum. Jako schopný podnikatel sice ví, že i negativní reklama je reklama, ale všeho moc škodí. Když jste pro smích, může to vašemu byznysu pomoci opravdu jen tehdy, když jste humorista. Jana Bobošíková takové zábrany nemá.

Fischer a ti druzí

Už teď jsou tu však reální kandidáti, kteří se doopravdy mohu pomalu zařadit na startovní čáru. Už je načase sbírat podpisy a politickou podporu, kampaň tu bude, než se v dnešním internetovém čase ohlédneme.

Jasno mají zatím jen dva vážní uchazeči: Jan Fischer a Karel Schwarzenberg.

Bývalý premiér úřednické vlády se už vyjádřil a začíná budovat manažerský tým. Stranu zatím nechce. V jeho prospěch mluví popularita, kterou si v úřadě vydobyl. Na rozdíl od senátorů, kteří nezvolili Jana Sváčka ústavním soudcem, nevadí voličům ani Fischerova nehezká pletka s KSČ. V jeho neprospěch mluví vlastně jen jediná věc, která se také udála včera. Podporu mu vyslovil nešika Radek John, což může být smrtící úder.

Karel Schwarzenberg má už nominaci od své strany. Tým sestavovat nemusí, na to má svého "nadlesního" Kalouska. Sám však svou kandidaturu zpochybňuje: jeho šance na zvolení jsou prý pramalé, protože stojí za reformami. V tom se však může mýlit. Jak se zdá, krize se zemi vyhne a depresivní nálada roku 2011 nemůže trvat věčně. Muž, který si na vizitky píše, že je "hospodský a lesník", dokáže zapůsobit a ani vyšší věk mu nebrání v solidních výkonech.

Ostatní kandidáti nejsou ještě jasní: hodně se mluví o Janu Švejnarovi a Miloši Zemanovi. Oba by měli slušnou šanci. Švejnar si dokázal velmi rychle získat věhlas, když se před čtyřmi lety s podporou sociální demokracie postavil Václavu Klausovi. Zaujal jednak odborností, jednak milým a přirozeným vystupováním.

Zeman je Zeman. Nikdo na jeho nezaměnitelný styl nezapomněl, i když je zalezlý v pelechu na Vysočině. Jestli po něčem tento lesní filozof smířený se životem prahne, je to právě místnůstka hradního pána. V roce 2003 kandidoval proti Klausovi. Měl všechny trumfy v rukou, už si mohl připravovat inaugurační řeč. Špidla s Grossem ho však nesmyslně a politicky zoufale amatérsky zradili. Na Hrad tak dosedl jeho opozičně smluvní sok. A Zeman, když po něčem touží, dokáže být urputný a vynalézavý.

Černý vzadu

Kdo má trochu času a sleduje americké primárky, dospívá k zajímavému závěru. Kampaň je jízda na horské dráze. Z favoritů dělá často chudáky a z outsiderů hvězdy. Vzpomeňme na McCaina, republikána, který se v roce 2008 postavil Obamovi. Na začátku primárek byl třiasedmdesátiletý válečný veterán, který létal na mítinky ekonomickou třídou, považován za exotický zjev.

Podal však několik řečnických výkonů, připomněl důstojně svou službu vlasti a nakonec primárky jasně vyhrál. To, že proti Obamovi pak neměl šanci, je jiná historie.

V Česku není s přímou prezidentskou kampaní zatím žádná zkušenost. Jisté však je, že kandidáti budou vystupovat za sebe, budou šlapat v minovém poli a sympatie veřejnosti budou létat nahoru a dolů.

Z tohoto hlediska nejsou bez šancí ani kandidáti rozpolcené ODS, zejména Miroslava Němcová. Když opustí modrou svěrací kazajku, dokáže totiž být sympatická, charizmatická a skvěle mluví.

Osm devět měsíců do začátku ostré kampaně sice není, jak jsme řekli, mnoho, ale politická paměť v této rozbouřené zemi je jen šestiměsíční. V listopadu mohou být ve světle reflektorů noví hrdinové a hrdinky, o kterých se teď nemluví.

Rozhodně se chystá velké představení, pro příznivce přímé volby v dobrém smyslu, i když mají náladu trochu zkaženou Janou Bobošíkovou. Otevřené utkání naší v bažinách kuloárů až po krk uvázlé politice nemůže škodit. Lidé budou mít komu fandit, stranám už dnes totiž mohou nadšeně fandit jen snílci nebo ti, kteří od nich berou peníze.

V neposlední řadě se lze těšit i na další syndrom amerických primárek. Uchazeči o prezidenturu jsou skutečně jako účastníci talentové reality show. Na konci je jejich výkon mnohem lepší a kultivovanější než na začátku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Před soudem v New Yorku, kde se koná proces s Trumpem, se zapálil muž

19. dubna 2024  20:17

Přímý přenos Neznámý člověk se zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s Donaldem Trumpem....

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...