Více novinářů než matek. Kojit do bank přišla sotva desítka žen

  • 1658
V pondělí dopoledne se některé ženy organizovaně vydaly kojit své ratolesti do poboček Raiffeisenbank. Happeningu v pražské pobočce v paláci Astra se jich zúčastnilo pět, v bance kojily několik minut. Maminky přišly i na pobočku v ulici Česká v Brně.

Akce se konala na protest proti incidentu, ke kterému došlo na konci března, kdy ochranka pražské Raiffeisenbank upozornila kojící ženu, ať se zahalí. „Přišla jsem to podpořit, protože si myslím, že je to správná věc. Myslím si, že by nemělo docházet k nějaké diskriminaci matek,“ uvedla jedna z příchozích maminek. 

Ženy se před palácem Astra začaly scházet krátce před jedenáctou. V půl dvanácté jich pět vešlo do vstupní haly pobočky v paláci Astra a začaly s kojením. Novináři za nimi do banky nesměli. Po chvíli už si maminky spíše jen povídaly mezi sebou. Podle některých z účastnic se ženy zalekly velkého mediálního zájmu. Zhruba po pěti minutách se zvedly a z banky odešly.

„Není to úplně myšleno jako kritika Raiffeisenbank, i přesto, že se to odehrálo tady. Je to spíš kritika přístupu ke kojení,“ rozvedla po ukončení akce pořadatelka Kateřina Olivová z uskupení Kojící guerilla.

Konflikt kvůli kojení v pražské bance. Ochranka mě ponížila, tvrdí žena

Podle ní se happening snažil zavést diskuzi o tom, jak se přistupuje k dětem a k maminkám ve veřejném prostoru. Podobná akce se podle Olivové v pondělí konala i v brněnské pobočce Raiffeisenbank. Podle informací banky se ho zúčastnily čtyři ženy.

Některé z příchozích maminek uvedly jako důvod pro tak nízkou účast právě velké množství novinářů. „Třeba přišly, ale vzdaly to. Takový zájem asi neustály,“ rozvedla další z příchozích žen. „Můj první pocit, když jsem sem přicházela a viděla jsem tady tu hordu novinářů tak ano, měla jsem strach,“ dodala.

Banka se snažila, aby klienti nebyli akcí omezeni. „Ti, co byli objednáni, tak své záležitosti vyřizovali v jiném patře pobočky a maminky si v klidu mohly nakojit,“ uvedla po konci happeningu mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Znovu zdůraznila, že banka právo klientek kojit respektuje. Na zaměstnance ochranky už banka podala stížnost.

V kojení ženám bránit nechceme

Happening se konal od jedenácti hodin dopoledne v pobočkách Raiffeisenbank. Ženy se podle Olivové mohly zapojit i po internetu sdílením svých fotek. „Aby trochu pomohly přeformulovat pohled na kojení,“ dodala Olivová (podrobnosti v článku Kojící guerilla chystá útok na české banky. Matky budou krmit na pobočkách). 

Kojící guerilla chystá útok na české banky. Matky budou krmit na pobočkách

Banka už v pátek přislíbila, že happeningu umožní hladký průběh v takové míře, aby neovlivnil chod poboček. „Banka ženám v kojení nikdy bránit nechtěla a ani nebude,“ uvedla Kopecká.

K pondělnímu happeningu vedl incident z konce března, kdy ochranka pobočky Raiffeisenbank v pražském Paláci Astra upozornila kojící Luciu K., aby se zahalila. „Nahlas, na celou pobočku, na mě začal až křičet, abych se zahalila, že tam exhibuji a že u nich není povolené odhalovat se. Že to prý mají napsané i v nějakém řádu,“ popsala Lucia K. (více informací naleznete v článku Konflikt kvůli kojení v pražské bance. Ochranka mě ponížila, tvrdí žena).

Vadí vám kojení na veřejnosti?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 18. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

Ne, nevadí mi to.
Ne, nevadí mi to. 20969
Ano, přijde mi to nevhodné.
Ano, přijde mi to nevhodné. 14330

Potom, co příběh ženy zveřejnila Laktační liga na svém facebookovém profilu, incident rozproudil vášnivé diskuze. Banka se za celou situaci omluvila. „Člen ochranky klientku požádal o zahalení, nikoliv o opuštění pobočky. Určitě se však mohl a měl zachovat lépe a ke kojící ženě vstřícněji. Za jeho chování jsme se již klientce osobním dopisem omluvili,“ reagovala Kopecká.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video