Podnikatel Jan Kočka

Podnikatel Jan Kočka | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Kočka a komunální politici pomohli obrat stát o 134 milionů, míní policie

  • 480
Detektivové rozkryli rozsáhlé manipulace s veřejnými zakázkami, vystavování fiktivních faktur a podvody s účetnictvím. Policie obvinila podnikatele Jana Kočku a podle zjištění MF DNES i komunální politiky pražské ODS Daniela Janotu a Milana Nedvědila. Skupina firem obrala stát o 134 milionů korun.

Když se v roce 2014 Daniel Janota a Milan Nedvědil ucházeli na jedné kandidátní listině ODS o posty v zastupitelstvu Dolních Počernic, málokdo tušil, že jednou toho budou mít společného víc než jen stejnou stranickou příslušnost.

Systém, který podle policie stát obral o miliony

Jan Kočka (firma Prostor, a.s.)

  • zaúčtoval fiktivní faktury v hodnotě více než 406 milionů korun
  • takto připravil stát o daně v celkové hodnotě 134,4 milionu korun

Daniel Janota (firmy Elvostav, s.r.o., a 3+s, s.r.o.)

  • (místopředseda ODS v Praze 14) 
  • fakturoval Kočkově firmě Prostor fiktivní práce za 63 milionů korun
  • naopak několika dalším firmám hradil fiktivní faktury za neprovedené práce celkem za 27,6 milionu
  •  jeho podíl na celkové škodě státu činil 13,5 milionu korun

Milan Nedvědil (člen dozorčí rady firmy Prostor)

  • (místostarosta v Praze 14 za ODS)
  • domlouval se s Janem Kočkou a Danielem Janotou, jak budou krátit daně 

Michal Nováček (člen dozorčí rady firmy Elvostav, majitel firmy ApliKor)

  • fakturoval společnosti Prostor fiktivní služby za 32,4 milionu korun
  • v hotovosti následně z účtů své společnosti vybral celkem 8,5 milionu korun
  • dalším firmám hradil fiktivní faktury v hodnotě celkem 29,8 milionu
  • jeho podíl na celkové škodě státu činil 10,7 milionu korun 
Ondřej Veselý (člen představenstva firmy Elvostav, majitel firmy Mobille Group)

  • fakturoval společnosti 3+s, s.r.o, neexistující služby v hodnotě 1,6 milionu korun 
Aleš Fučík (majitel Irax Bohemia)

  • (exzastupitel za ČSSD v Jaroměřicích nad Rokytnou) - 
  • fakturoval fiktivní práce společnosti Elvostav, 3+s, s.r.o., a ApliKor za 40,5 milionu korun.

O oba se teď zajímá policie. Spolu s pražským podnikatelem a bývalým členem ČSSD Janem Kočkou se totiž podle vyšetřovatelů měli domlouvat, jak budou krátit daně. Jejich skupina měla stát připravit o více než 130 milionů korun.

„Po předchozí vzájemné domluvě nejméně s Janem Kočkou a Milanem Nedvědilem v úmyslu zkrátit daň si neplnil povinnosti vyplývající z platných zákonů,“ stojí v policejním materiálu popisujícím Janotovy aktivity. Kvůli nim jej detektivové NCOZ obvinili z krácení daní. O Kočkově obvinění informovala Česká televize.

Fiktivní faktury mezi politiky

„Obraťte se na mého právního zástupce. Já vám k tomu nic sdělovat nebudu,“ řekl Janota MF DNES, když se jej pokusila oslovit. Role tohoto jedenatřicetiletého podnikatele v celém případu je přitom velmi důležitá.

Podle policejních dokumentů dvojice Janotových společností vyfakturovala firmě Prostor Jana Kočky fiktivní služby za 63 milionů korun. Faktury pak sám Kočka měl využít k tomu, aby si je zaúčtoval do nákladů.

Nebyl to jediný případ podivného obchodního styku. Celkem se v účetnictví Prostoru podle vyšetřovatelů objevily faktury za celkem 406,7 milionu, práce však podle policie nikdy nikdo nedodal. Stát měl takto Kočka připravit na daních o 134,4 milionu korun.

Když se MF DNES pokusila Jana Kočku kontaktovat, měl vypnutý telefon. Ve firmě Prostor sice slíbili, že mu dotazy předají, ale odpověď nepřišla ani odtud.

Milana Nedvědila, který se po volbách před čtyřmi lety stal dolnopočernickým místostarostou, pojí s Janem Kočkou například to, že seděl v dozorčí radě zmiňovaného Prostoru. Nedvědil pro MF DNES jen uvedl, že se na nejbližším zastupitelstvu vzdá postu místostarosty. Víc vyšetřování komentovat nechtěl.

Také spolupracovníci z Janotovy firmy Elvostav se podle policie do krácení daní zapojili. Z toho, že vystavoval fiktivní faktury Kočkově společnosti, viní detektivové také Michala Nováčka. Ten je ve firmě Elvostav členem dozorčí rady.

Jak Janota, tak Nováček pak podle vyšetřovatelů vybírali miliony korun v hotovosti z účtů svých firem a převáděli je na další společnosti z celého řetězce. Jedním z nich je společnost Irax Bohemia, které od nich podle detektivů na účet přišlo okolo 40 milionů korun.

Z policejních materiálů však vyplývá, že firma ve skutečnosti žádnou reálnou činnost nevyvíjela. Její majitel Aleš Fučík je bývalý zastupitel za ČSSD z vysočinské Jaroměřice nad Rokytnou.

Na krajské úrovni dříve pracoval jako náměstek údržby silnic. Odešel, když na něj vedení kraje podalo trestní oznámení. Na jeho základě ho soud letos v červnu uznal vinným a potrestal jej tříletou podmínkou. Fučík se proti trestu na místě odvolal. Když jej MF DNES oslovila, trval Fučík na tom, že veškeré uhrazené práce skutečně dodal.

Desítky zakázek na Výstavišti

Minimálně čtyři společnosti z řetězce také podle zjištění MF DNES získávaly zakázky od městských firem či pražských městských částí.

Na konci roku 2016 opravovala městská část Praha 1 zahradu domu v Jirchářích. Objednala si kvůli tomu na čtyři menší dodávky čtyři firmy. Tři z nich byly zapojeny do řetězce společností, jež podle policie krátily daně.

U společnosti ApliKor si Praha 1 objednala závlahový systém a provizorní plot, u firmy Elvostav přípojky elektřiny a kanalizace a u Mobille Group stavební a zahradnické úpravy na dvoře domu. Bez výběrového řízení jim vyplatila celkem okolo 600 tisíc korun.

Navíc objednávky odeslané odborem starosty Prahy 1 do firem jsou datovány k listopadu či prosinci 2016, termín dodávky prací podle nich připadal už na září téhož roku. MF DNES se snažila získat komentář k těmto zakázkám od vedení první městské části. Její mluvčí Veronika Blažková však na otázky do uzávěrky tohoto vydání neodpověděla. 

Pro rodinu Kočků je nicméně už dlouhá léta hlavní základnou pražské Výstaviště. Na pořádání matějské pouti se tu Václav Kočka starší podílí už od šedesátých let 20. století. A Výstaviště, které je vlastněné Prahou, je důležitým zdrojem příjmů firem Jana Kočky a také Daniela Janoty. Veřejných zakázek zde jejich firmy získaly desítky.

Jen firma Elvostav s Výstavištěm uzavřela 66 smluv na různé dodávky. Většinou na elektrikářské práce. Ani v jedné z faktur však vedení Výstaviště neuvedlo, kolik Janotově společnosti zaplatilo.

Stejné to je v případě objednávek u společnosti Prostor. U ní si Výstaviště objednalo celkem 51 dodávek za posledních 1,5 roku. Většinou zajišťovala úklid či personál na stejných akcích, kde se firma Elvostav starala o elektroinstalace. Za kolik, však zjistit také nejde.

MF DNES se obrátila na vedení Výstaviště s žádostí o vysvětlení, proč celkovou částku nezveřejňuje. Mluvčí Jana Čermáková uvedla, že celé představenstvo společnosti má dovolenou, tudíž odpověď poskytnout nemůže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video