Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kocáb veršuje proti týrání dětí: Jula pije. Pepa smaží. Ola šlape

  6:00
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb právě spouští kampaň proti týrání dětí. Stojí přes sedm milionů korun a zapůsobit chce i prostřednictvím neobvyklého slabikáře. Ten pomocí kreseb a básniček ukazuje, jak rodiče mohou ubližovat dětem, aniž to tuší.
Kocábův Slabikář, který je součástí kampaně proti týrání dětí

Kocábův Slabikář, který je součástí kampaně proti týrání dětí | foto: stopnasilinadetech.cz

V kampani Stop násilí na dětech zdaleka nejde jen o fyzické týrání a bití dětí. I když i tímto tématem se některé verše zabývají.

Jémine Pepine, brekot tě nemine - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětíAutoři chtějí upozornit především na psychické týrání dětí. "To je čím dál větší problém," říká autorka kampaně lékařka Eva Vaníčková z Univerzity Karlovy. "Sám jsem byl překvapený, co patří do násilí – zarazilo mě, jakým problémem může být nezájem, nebo naopak přílišné opečovávání a nároky rodičů," říká ministr Kocáb.

Připomněl i nepřiměřené vystavování strachu, kam podle něj patří třeba i pouštění příliš napínavých filmů. Nebo zneužívání dětí v hádkách mezi partnery, kdy se rodiče navzájem shazují nebo se snaží přetáhnout dítě na svou stranu.

Táta je: Nuda. Nula. Notor. Na nic.

Ve slabikáři, který už je k vidění na internetu a jeho stránky vyjdou i ve formě kalendáře, to postihují verše:

Přesně říct, kolik dětí trpí psychickým týráním, nelze. Podle odborníků jich jsou odhadem statisíce. Těžkým formám fyzického nebo psychického násilí je vystaveno až 40 000 dětí ročně, 1 200 případů se vyšetřuje. "Ze dvou výzkumů, které dělala Linka bezpečí a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, vyplynulo, že se s ním vícekrát setkaly dvě třetiny dětí," řekla Vaníčková.

Ema má malér. Máma volá: Co na to teta? Táta volá: Táhni! Ema táhne za Julou, za Pepou, za Olou. Jula pije. Pepa smaží. Ola šlape.

"Je to jedna z nejskrytějších a nejtolerovanějších forem týrání," potvrdil Jiří Kocourek z Dětského krizového centra, kde se dlouhodobě věnují zanedbávaným dětem. Podle něj dítěti ubližuje jak období před rozvodem, tak i následný vývoj vztahů mezi znesvářenými rodiči.

Tedy odpírání styku s druhým rodičem, navádění dítěte proti expartnerovi, výjimkou nejsou ani falešná obvinění ze sexuálního zneužívání.

Může takový verš k něčemu být? Psychologovi Jeronýmu Klimešovi se původně kampaň nezdála – domníval se, že jejím cílem je zákaz facek. "Ale pokud chce ministr poukázat na psychické týrání, chválím ho," říká.

Máma mě nutí, táta mě tlačí - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětíDvakrát blik a cvak - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětíKdyž se budu špatně učit - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětí

Psychické násilí na dětech je tolerovanější než fyzické

Dětské krizové centrum se připojilo ke kampani Stop násilí na dětech, kterou právě teď spouští ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb. Jeho Slabikář by se v rámci kampaně měl během následujícího půl roku dostat k dětem i k dospělým.

Na více než desítce obrázků doplněných básničkami se odehrávají scénky, které ničí dětské životy – malá holčička neprodyšně zavřená doma, aby byla "chráněna" před vlivem okolí, matka smějící se vlastní dceři za nadváhu, dítě sedící samo před internetem kvůli zaneprázdněným rodičům...

KOCÁBŮV SLABIKÁŘ

Součástí kampaně Stop násilí na dětech, kterou spouští ministr pro menšiny a lidská práva, je i slabikář, který vyjde i v podobě kalendáře.
Ukazuje způsoby, kterými okolí ubližuje dětem. Kromě přehnaných trestů nebo ponižování zde figurují například přílišné rodičovské nároky, přehnané opečovávání, nedostatek času či hádky před dětmi.

"Rádi bychom zejména rodiče přiměli, aby změnili svůj přístup k dětem, cílem by měla být pozitivní výchova," představuje si Kocáb. Kampaň podle něj nepomíjí ani extrémní fyzické násilí či třeba fyzické zneužívání. Ale chce rovněž poukázat na relativně tvrdou českou výchovu a především otevřít diskusi o psychickém týrání dětí.

"Toho se často dopouštějí lidé, kteří nejsou nijak zlí, ale nezvládají péči," uvedl psycholog Jeroným Klimeš, podle něhož je veškeré psychické ubližování dětem společností tolerováno daleko více než fyzické.

"Bohužel to, že je nějaké dítě obětí psychického teroru, je velmi těžké poznat," říká lékařka Eva Vaníčková, ideová autorka kampaně. Doufá však, že díky kampani, která vedle slabikáře či plakátů zahrnuje diskuse mezi odborníky a televizní šoty, si více lidí uvědomí, kdy už dětem ubližují buď oni sami, nebo někdo v jejich okolí.

Někdy jde o zdánlivé maličkosti – akce Stop násilí na dětech se zabývá i špatnými návyky. "Dotknu se asi babiček a sám jsem s tím bojoval, ale dítěti mohou ublížit i nekonečné zmrzliny a sladkosti," říká ministr Kocáb. Na jedné straně slabikáře se proto lze dočíst, že když jich je příliš, vadí i "pizza mražená, televize puštěná, oblečení značkové".

Malá Jula je jen doma - ukázka z Kocábova slabikáře, který je součástí kampaně proti týrání dětíMísto facek ombudsman

Kocábově kampani předcházela snaha ministryně Džamily Stehlíkové, která chtěla prosadit zákon zakazující fyzické tresty. "Vláda spuštění kampaně proti násilí na dětech schválila loni v září ještě na popud bývalé ministryně," uvedla Lucie Otáhalová z Úřadu vlády, která kampaň koordinuje.

Kocábovo ministerstvo však vyznění kampaně podstatně změnilo a žádný zákon proti fackám nechystá. Akce Stop násilí na dětech navazuje na podobné, které se rozběhly i v jiných evropských zemích. Kromě kampaně však chce prosadit také zřízení postu dětského ombudsmana, který by hájil jejich práva.

"Ještě by bylo dobré, kdyby se ministr zasadil o to, aby někdo zastřešoval náhradní péči o děti, protože to dnes řeší několik ministerstev naráz," má další tip psycholog Klimeš. Na sloučení péče však už pracují příslušná ministerstva, například zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...