Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci, na které představují

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka při tiskové konferenci, na které představují výsledky jednání o koaliční smlouvě. (13. prosince 2013) | foto: Petr Topič, MAFRA

Sobotka: Koaliční smlouvu uzavřeme 6. ledna, seznam ministrů vzniká

  • 151
Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu až 6. ledna. Do tohoto data bude už také hotový definitivní seznam navržených ministrů. Po nedělním jednání lídrů rodící se vládní koalice to řekl předseda ČSSD a pravděpodobně premiér nové vlády Bohuslav Sobotka.

"Po dnešku je zřejmé, jak přesně bude složená vláda, jaká bude odpovědnost jednotlivých politických stran za nominované členy vlády," řekl Sobotka.

Sociální demokraté budou mít premiéra, ministry zahraničních věcí, vnitra, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a ministra školství a také ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí.

Rozložení sil ve vládě

  • ČSSD - post premiéra (Bohuslav Sobotka), ministerstvo zahraničí (Lubomír Zaorálek), vnitro (Milan Chovanec), školství, zdravotnictví, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu (Jan Mládek), ministra bez portfeje pro legislativní radu vlády, problematiku lidských práv a rovných příležitostí
  • ANO - vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí (Andrej Babiš), ministerstva obrany (Martin Stropnický), místního rozvoje (Věra Jourová), životního prostředí (Richard Brabec), dopravy a spravedlnosti (Helena Válková)
  • Lidovci - zemědělství (Marian Jurečka), kultura (Daniel Herman), vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace (Pavel Bělobrádek)

Sobotka konkrétní jména neuvedl. "Pokud jde o ty resorty, které bude mít na starosti sociální demokracie, tak o tom já ještě chci nejprve informovat užší vedení strany. Pak zveřejním jména," řekl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že na ministra obrany navrhuje Martina Stropnického, na ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou, na ministra životního prostředí poslance Richarda Brabce. Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková. Babiš by měl být ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Post ministra dopravy je zatím podle něj otevřený.

Lidovci přijali nabídku tří ministerských křesel - ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. Zemědělství by měl šéfovat místopředseda strany Marian Jurečka, kultuře poslanec Daniel Herman a předseda Bělobrádek má být ministrem odpovědným za vědu a inovace.

Posun v tvorbě nové vlády nastal po sobotním rozhodnutí lidovců, že přijmou nabídku tří ministerských křesel - ministra zemědělství, kultury a bez portfeje (více o jednání čtěte zde).

Vláda by tak měla mít sedmnáct členů, a ne původně diskutovaných osmnáct.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video