Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek)

Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Koaliční lídři se dohodli, že ve Sněmovně podpoří výroční zprávy ČT

  • 90
Koaliční lídři se dohodli, že ve čtvrtek ve Sněmovně podpoří výroční zprávy České televize. Po jednání ČSSD a ANO to sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sociální demokraté požádali partnery o vyjádření vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády.

„Dohodli jsme se na podpoře zpráv. Ujištění, že programové prohlášení platí a žádný obchod neexistuje, mi od premiéra stačí,“ napsal Zaorálek.

Debatu o výročních zprávách České televize dolní komora už několikrát přerušila. Tentokrát je šestice zpráv zařazena na jednání Sněmovny ve čtvrtek odpoledne. V minulosti zaznívala kritika na adresu veřejnoprávní televize zejména z řad představitelů hnutí SPD a také KSČM. Nyní část kritiků systému financování televize navrhuje i změnu v poplatcích, podle Zaorálka by nebyla systémová.

Výroční zprávy předkládají poslancům všechny veřejnoprávní instituce, tedy Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář. Odkládané projednávání zpráv ČT je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video