Exministr zemědělství Ivan Fuksa oznámil kandidaturu na předsedu ODS proti Petru Nečasovi. Petr Tluchoř vyzval k výměně premiéra v čele vlády.

Exministr zemědělství Ivan Fuksa oznámil kandidaturu na předsedu ODS proti Petru Nečasovi. Petr Tluchoř vyzval k výměně premiéra v čele vlády. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Tluchoř vyzval k výměně premiéra, na šéfa ODS bude kandidovat Fuksa

  • 108
Rebelové v ODS rozehráli v sobotu v noci naplno hru proti Petru Nečasovi. Nejdřív Petr Tluchoř vyzval k výměně Nečase v čele vlády i strany a pak Ivan Fuksa oznámil kandidaturu na předsedu občanských demokratů. "Vedení ODS je nemocné," řekl Fuksa. "Můžeme udržet koalici bez Petra Nečase," prohlásil Tluchoř.

"Jsem přesvědčen, že dokážeme s koaličními partnery nově dojednat priority vládnutí, abychom před voliči v roce 2014 nestáli s prázdnýma rukama," vybídl Tluchoř k výměně premiéra a k pádu Nečasovy vlády.

Fuksu premiér z vlády vyhodil loni na podzim a nahradil ho Petrem Bendlem, aby posílil svou pozici ve středočeské ODS v boji proti "tluchořovcům" (více o tom najdete zde).

Před nedělní volbou vedení strany a hlasováním Sněmovny o vládním daňovém balíčku v příštím týdnu tak rebelové odkryli karty, s nimiž hrají. Tluchoř se v politické rozpravě dostal ke slovu až v sobotu pozdě večer, kdy řady přihlížejících delegátů dramaticky prořídly. Mluvil k více než poloprázdnému sálu. A krátce poté oznámil Fuksa, že Nečas dostane v neděli soupeře.

"Musíme se přestat bát, co strašného se stane, když odejde předseda. Nenastane konec světa, dokonce ani konec koalice. Musíme se přestat bát, že nikoho jiného nemáme. Kdyby to bylo tak, že nemáme náhradu za předsedu, který nikdy nic nevyhrál, tak snad ODS hned rozpusťme," prohlásil Tluchoř.

"Neplatí: Nečas, nebo smrt," říkal Tluchoř prázdnému sálu

Kongres ODS

ODS se podle něj musí přestat bát prosazovat svůj program a nebýt už otloukánkem koalice. "Musíme se přestat bát dělat skutečné reformy. Přeje si je plných 68 procent občanů. Voliči nás nepotrestali za reformy, ale za jejich absenci," zdůraznil bývalý šéf poslaneckého klubu občanských demokratů, který vytáhl do pomyslné války proti současnému premiérovi a šéfovi ODS Nečasovi.

"Nežijeme v absolutní monarchii, aby platilo: Nečas, nebo smrt! Byla by to hloupá a zbytečná sebevražda," řekl doslova Tluchoř. Ve svém vystoupení také mluvil o tom, že strana musí znovu prosazovat nízké rovné daně, malý stát a reformy.

Už před ním Fuksa řekl, že poslanci, jimž vadí podoba vládního daňového balíčku, nepřistoupí na to, aby od příštího roku stoupla daň z přidané hodnoty, jak to prosazuje vláda. Nečas s přijetím balíčku spojil důvěru kabinetu. To znamená, že když nebude balíček přijat, vláda padne.

Bez ohledu na to, zda Nečas v neděli obhájí post předsedy strany, což se jeví jako pravděpodobné, i když proti němu bude kandidovat Fuksa. Nečas dostal před kongresem podporu od deseti krajských organizací ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video