Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koalice čeká na vyjádření Marvanové

  23:15
Republikový výbor US-DEU doporučil Haně Marvanové, která hlasovala proti zvýšení daní, aby se vzdala poslaneckého mandátu. Situací jsem zaskočena, přiznala vzápětí. Vyjádří se v sobotu dopoledne. "Je to pro mne překvapivé. Nečekala jsem, že jedno hlasování může způsobit krizi vlády," uvedla Radiožurnálu. Na její rozhodnutí čeká i ČSSD. "Kdyby se vzdala mandátu, je možné uvažovat o pokračování vlády s US-DEU," řekl po skončení jednání předsednictva strany její šéf Vladimír Špidla.

Republikový výbor US-DEU jednal od 18. hodiny za zavřenými dveřmi. Po téměř čtyřech hodinách jednání ukončil s tím, že Haně Marvanové doporučil, aby se vzdala poslaneckého mandátu. Dal ji přitom čas do sobotního dopoledne. "Na rozhodnutí potřebuji čas, vyjádřím se v sobotu," řekla Marvanová.

Odchod ze sněmovny doporučila Marvanové i pražská US-DEU. V Praze vedla Marvanová kandidátku. "Jsem nemile překvapena," zareagovala podle ČTK.

Zástupci republikového výboru podle informací Radiožurnálu Hanu Marvanovou přemlouvali, aby se svého poslaneckého mandátu vzdala. Kromě pražské organizace ji už k tomu vyzval i poslanecký klub.

"Naděje na to, že Hana Marvanová je ochotna respektovat názory demokratické většiny, už v tomto sále nemá takřka nikdo," prohlásil po jednání republikového výboru předseda strany Ivan Pilip.

Pilip tak bude v sobotu vědět, zda Marvanová ze sněmovny odejde. S tím pak půjde na víkendová jednání s předsedy ČSSD a KDU-ČSL. "To, jestli má Unie svobody deset poslanců nebo devět poslanců, kteří jsou ochotni respektovat zásadní věci, bychom se měli dozvědět v sobotu," řekl Pilip.

Republikový výbor Unie svobody se znovu sejde příští týden. Vedení lidovců zasedne podle ČTK zřejmě v neděli. Širší vedení sociálních demokratů se opět  sejde v sobotu.

Špidla: Vše záleží na Marvanové
Před 23. hodinou skončilo i řádné zasedání předsednictva sociální demokracie. Jeho členové vyjádřili svému šéfovi Vladimíru Špidlovi podporu. Ten potvrdil, že další postup strany bude záviset na sobotním vyjádření Hany Marvanové, zda zůstane v Poslanecké sněmovně, nebo zda se svého mandátu vzdá.

Špidla hodlá vládní krizi zažehnat do pondělí, ještě před plánovaným odletem prezidenta Václava Havla do USA. Pokud by se totiž začalo uvažovat o rekonstrukci kabinetu, chtěl by s ním o tom hovořit.

Na jednání se sociální demokraté podle České televize dohodli, že pokračování vládní koalice preferují. Vláda s US-DEU by pravděpodobně mohla mít šanci pouze v případě, že se Hana Marvanová poslaneckého mandátu vzdá. Druhou variantou je vláda s lidovci.

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek ještě v průběhu jednání Radiožurnálu řekl, že v této chvíli je důležité, s čím se na ně obrátí jejich koaliční partneři, především z Unie svobody. "Čekáme, jak si představují východisko z této situace."

ČSSD nabídla lidovcům menšinovou vládu
Premiér a šéf ČSSD už nabídl lidovcům sestavení menšinové vlády bez účasti US-DEU. "Neschválení vládního návrhu považuji za jasné porušení koaliční dohody a je třeba rychle reagovat," řekl už po jednání sněmovny předseda vlády.

Místopředseda lidovců Milan Šimonovský ČTK potvrdil, že nabídka na sestavení menšinového kabinetu od Špidly přišla. Nabídkou se budeme vážně zabývat, řekl agentuře po jednání předsednictva strany.

Ostatní lidovečtí poslanci jsou však opatrnější. "Je to zatím předčasné komentovat," řekl iDNES místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal.

"Nechci vám dávat žádné nepřesné informace. Během pátku už nepředpokládám žádný další vývoj. Mohu vám jenom říci, že KDU-ČSL se bude dál držet vládního programu," dodal.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) potvrdil, že ČSSD lidovcům sestavení menšinové vlády nabídla.

"Nevím, jestli se tomu dá říkat přímo nabídka, ale něco podobného zaznělo," řekl iDNES. "Rekonstrukce vlády je jedna z nejpravděpodobnějších variant," dodal.

O Kavanovi to není, říkají
poslanci ČSSD

Na námitku, že na jednání sněmovny chyběl poslanec Jan Kavan, který plní své povinnosti předsedy Valného shromáždění OSN v New Yorku, poslanec Michal Kraus (ČSSD) ČTK odpověděl, že jeho hlas byl vyvážen nepřítomností komunistického poslance Josefa Houzáka. To potvrdil i Grebeníček s tím, že se ČSSD a KSČM o nepřítomnosti svých poslanců předem informovaly.

Sám Kavan nevidí důvod, proč by se měl poslaneckého mandátu vzdát. "Můj hlas vládní koalici nechyběl, protože o ten jeden hlas opozice byla ochotna svůj počet zmenšit."

 Poslanec KDU-ČSL Miroslav Kalousek má však na Kavanovu nepřítomnost jiný názor. "Určitě tu měl při schvalování takového zákona být," řekl iDNES. "Kdyby tu byl, vládní návrh by určitě prošel."

Klaus: Unionisty bereme
ODS je podle svého předsedy Václava Klause připravena přijmout do svých řad členy jiných pravicových stran.

Z jeho slov vyplynulo, že myslí hlavně členy US-DEU. "Máme zájem na regeneraci pravice, na pokus o převedení některých politických stran zleva zpět doprava. Stojíme o to a pokud bude sebemenší možnost, tak k tomu přispějeme," řekl Klaus.

Marvanové gesto je infantilní, řekl premiér
Premiér po jednání sněmovny řekl, že Marvanová porušila koaliční dohodu. "Postup, který paní Marvanová zvolila je porušením dohod, o tom není pochyb," řekl v projevu před sněmovnou Špidla s tím, že mezi vládními stranami budou počínaje pátkem probíhat jednání.

"Nicméně soubor těchto zákonů není tímto infantilním krokem nijak dotčen. Budeme jej předkládat i nadále," dodal na adresu Marvanové Špidla.

Bývalé předsedkyně Unie svobody se zastal místopředseda ODS Vlastimil Tlustý. "Neměli bychom dopustit, aby zde předseda vlády urážel místopředsedkyni sněmovny. To se na této půdě ještě nestalo," řekl před poslanci Tlustý.

Špidla: Vzpomeňme na Karlín
Podle premiéra nejde ve vládním návrhu o prosté zvyšování daní. "Náš návrh si vyžádala situace po povodních," řekl.

"Musíme mít stále před očima Karlín, sedmdesát šest zatopených čističek, osm set podniků a dvaatřicet tisíc lidí, jejichž práce je ohrožena," dodal šéf ČSSD.

Svoboda se postavil na stranu ČSSD
Šéf lidovců Cyril Svoboda po hlasování řekl, že uvažuje o rekonstrukci vlády. "Nelze, aby kabinet stál na hlasu jednoho poslance," prohlásil. Jak by měla rekonstrukce vlády vypadat, ale neřekl.

"Vláda nemusí padnout, dostala důvěru parlamentu," říká Svoboda. "Musí být ale rekonstruována," dodal předseda vládní strany.

Na dotaz, zda hrozí rozpad partnerství lidovců s Unií svobody-DEU, odpověděl: "Co bude, to uvidíme. Teď jedná sociální demokracie."

Předseda Unie svobody-DEU Ivan Pilip odmítl na Svobodova slova reagovat. "Jednáme," řekl ČTK.

Kühnl: Když nás nebudou chtít, odejdeme
Předseda poslanců Unie svobody Karel Kühnl Českému rozhlasu řekl, že se unie nebude držet ve vládě zuby nehty.

"Pokud nás nebudou ve vládě chtít, odejdeme. To je zatím vše, co se k tomu dá říci, probíhají jednání," uvedl.

Marvanová: Plním sliby
Hana Marvanová má po hlasování svědomí čisté. "Myslím si, že financování povodňových škod by se mělo dít z jiných zdrojů," řekla iDNES po hlasování.

"Navíc jsem přesvědčená, že daně by se měly po povodních snížit, ne naopak. Snížení daní bylo také jedním z hlavních předvolebních hesel Unie svobody. Já jsem je také, ještě jako předsedkyně, za stranu slíbila." 

Svoboda do New Yorku
zase neodjel

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) neodletí v sobotu na zasedání Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku a to kvůli vládní krizi po neschválení daňového balíčku ve sněmovně. Cestu tak už podruhé odložil. Poprvé to bylo ve čtvrtek, kdy měl původně odcestovat. Chtěl ale být ve sněmovně při hlasování o novele daňových zákonů.

Proti byla celá opozice
Kromě ODS a unionistické poslankyně Hany Marvanové nepodpořili daňové zvýšení ani komunisté. "Tento návrh nepodpoříme," řekl už před hlasováním jejich předseda Miroslav Grebeníček.

Z jednání sněmovny byli oficiálně omluveni dva poslanci: sociální demokrat Jan Kavan, který v těchto dnech předsedá Valnému shromáždění OSN, a dlouhodobě nemocný komunista Josef Houzák.

O návrhu vlády hlasovalo 198 poslanců. Devadesát devět bylo pro, 96 včetně Marvanové proti. Vláda ale potřebovala, aby ruku pro návrh zvedl nadpoloviční počet, tedy alespoň sto poslanců.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ: ČTVRTEK

Jak chtěla vláda zvyšovat daně

Unionisté zvýšení daní podpoří
Poslanci Unie svobody už ve čtvrtek potvrdili, že jsou připraveni hlasovat pro vládní návrh daňových změn. Jedinou výjimkou v jejich řadách tedy zůstává Marvanová.

"Mé výhrady trvají," řekla iDNES během čtvrtečního jednání sněmovny. "Rozhodnu se podle toho, jak bude návrh vypadat před schvalováním."

Místopředsedkyně sněmovny Marvanová doufá, že se návrh změní, aby ho mohla podpořit. Rozpočtový výbor sněmovny ale poslancům doporučil, aby návrh schválili ve znění, jaké navrhla vláda.

Poslanci se rozhodli, že se doporučením výboru budou řídit a k předloze nepovedou takzvanou podrobnou rozpravu. V praxi to znamená, že poslanci nebudou moci k zákonu předkládat pozměňovací návrhy a hlasovat budou o vládním návrhu tak, jak jej vláda předložila.

Klaus kritizoval svého nástupce

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) pokáral svého nástupce ve funkci Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za to, jakým způsobem řídí schůzi. Klaus Zaorálkovi vyčetl, že je na řízení schůze nepřipraven, dělá zámlky a jeho výklad postupu sněmovny je nejednoznačný. "Chtěl bych protestovat proti způsobu úvodního řízení schůze, proti zámlkám, nejednoznačnostem, proti nepřipravenosti předsedajícího. Prosím pana předsedu, aby se soustředil na řízení schůze," prohlásil Klaus krátce po zahájení. Zaorálek řídil schůzi takovým způsobem, že ne vždy bylo jasné, o čem sněmovna právě hlasuje. Předseda sněmovny se proto proti výtce výrazněji neohradil.

Z unie neodejdu, vzkazuje Marvanová
Vedení unie ve čtvrtek večer doporučilo svým poslancům, aby pro povodňový balíček zvedli ruku.

"Hana Marvanová nás informovala, že nebude hlasovat pro vládní návrh," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl.

Kühnl dodal, že v jeho klubu panují výhrady zejména proti dočasnému zvyšování daní pro lidi s nejvyšším příjmem. Takový návrh vede podle něj jen k rozdělování společnosti.

"Kdyby bylo možné hlasovat proti jednotlivým částem, byl bych proti této dani," uvedl. Vzhledem k tomu, že se bude hlasovat o celém balíku jako celku, považuje za nerozumné shodit ho kvůli jediné hloupé maličkosti. "Takže budu hlasovat pro," dodal šéf poslanců Unie.

Bývalá předsedkyně Unie svobody (US-DEU) také přiznává, že ji kolegové ze strany přesvědčují, aby návrh podpořila. "Jistěže se mnou kolegové hovoří a nejen z unie. Budu ale zatím trvat na svém," řekla.

Pokud by návrh prošel ve vládním znění i za podpory poslanců US-DEU, nepřipravuje Marvanová žádné razantní řešení. "O odchodu ze strany či o jiném podobném kroku určitě neuvažuji," dodala pro iDNES.

Vládní strany ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU mají ve dvousetčlenné sněmovně 101 poslanců. Opoziční ODS a KSČM jich mají 99. K prosazení návrhu je potřeba nadpoloviční většina hlasů poslanců.

Jednání se táhlo
Projednávání celého balíku zákonů, jež mají vládě pomoci při odstraňování škod způsobených povodněmi, bylo v Poslanecké sněmovně velmi pomalé.

Za čtvrteční dopoledne stačili poslanci schválit jen novelu stavebního zákona. Ta by měla občanům pomoci urychlit nápravy škod po záplavách. Odpoledne se podařilo schválit novelu o výběrových řízeních - více čtěte ZDE.

Premiér a šéf ČSSD nabídl lidovcům sestavení menšinové vlády bez účasti US-DEU. Vladimír Špidla nevyloučil ani jednobarevný kabinet sociální demokracie. S komunisty jednal o podpoře. "Jednání jsou teprve na začátku," řekl novinářům premiér (13. září 2002).

Koaliční kabinet ČSSD, lidovců a US-DEU se bortí poté, co sněmovna o jediný hlas neschválila návrh na zvýšení daní. Ten svým nesouhlasem ´potopila´ bývalá šéfka unie a místopředsedkyně sněmovny Hana Marvanová (13. září 2002).

ODS je podle svého předsedy Václava Klause připravena přijmout do svých řad členy jiných pravicových stran. Z jeho slov vyplynulo, že myslí hlavně členy US-DEU. "Máme zájem na regeneraci pravice, na pokus o převedení některých politických stran zleva zpět doprava. Stojíme o to a pokud bude sebemenší možnost, tak k tomu přispějeme," řekl (13. září 2002).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...