ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Od pondělí se smí otevřít knihovny. Ministerstvo kultury to překvapilo

  • 102
V pondělí se v Česku otevřou knihovny. Budou však muset dodržovat hygienická opatření, jako je přítomnost maximálně 1 čtenáře na 15m2 plochy. Ministerstvo zdravotnictví však tento bod v usnesení formulovalo tak, že se jej ministerstvo kultury muselo přeptat, zda knihovny v pondělí opravdu smějí otevřít.

„Je to pravda, od pondělí mohou knihovny otevřít,“ potvrdila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Se změnou pro dosud uzavřené knihovny počítá usnesení, které v úterý přijala vláda. 

Znovuotevření těchto institucí je v něm však formulováno tak, že i ministerstvo kultury se autora textu, tedy ministerstva zdravotnictví muselo znovu dotázat, jestli to tak skutečně je. 

Knihovny hlásí rekord, zájem o e-knihy během pandemie raketově vzrostl

Knihovny nicméně musí zajistit dodržování předepsaných hygienických podmínek. V provozovně nesmí být více než 1 čtenář na 15 m2 plochy. Zaměstnanci knihoven by také měli aktivně zabránit, aby se k sobě lidé, kteří nesdílejí stejnou domácnost, přiblížili na vzdálenost menší než 2 metry. U často dotýkaných předmětů mají knihovny povinnost nainstalovat dezinfekční prostředky.

O pondělním znovuotevření již informovala i Městská knihovna v Praze. „Můžete si půjčovat, vracet, vyzvedávat rezervace, vybírat knihy z volného výběru...Neposkytujeme pobytové služby, jako je například přístup k pevným internetovým stanicím, dětské koutky nebo možnost studia a čtení v knihovně,“ uvádí knihovna na svých webových stránkách.

Od 12. dubna se v Česku uvolní i další vládní opatření. Mezi ty nejzásadnější patří konec zákazu cestování mezi okresy. Skončí také zákaz vycházení mezi 21:00 a 5:00. 

V pondělí se také do škol částečně vrátí žáci prvního stupně základních škol. Do škol budou docházet v rotačním režimu po týdnech. Budou také muset dvakrát týdně podstoupit antigenní test na covid.

Česko se 11. dubna rozloučí s nouzovým stavem, který v zemi platil nepřetržitě od loňského 5. října a od té doby byl opakovaně prodloužen. Na nouzový stav se váže řada restrikcí, zcela závislé je na něm vyhlášení o omezení pohybu osob. Dvanáctého dubna na konec nouzového stavu naváže pandemický zákon. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video