Rathova kniha Přisedněte si je v libereckém knihkupectví tabu.

Rathova kniha Přisedněte si je v libereckém knihkupectví tabu. | foto: Michal Šula, MAFRA

Knihkupectví odmítá prodávat Rathův román z vazby. Neuspěl tu ani Paroubek

  • 1860
V libereckém knihkupectví Fryč visí pomyslný zákaz vstupu pro Rathův bestseller. Morálka je pro firmu víc než zisky z prodeje knihy, kterou napsal ve vazební věznici bývalý středočeský hejtman a superstar sociálních demokratů.

Román Přisedněte si, který vydává Petra Paroubková, knihkupectví neobjednalo. Šlo prý o rozhodnutí celé rodinné firmy. Duchovním otcem myšlenky neprodávat Rathův román je Jaroslav Fryč.

"Byl to nápad mého otce a já s ním souhlasím. Snažíme se vystupovat jako knihkupci s názorem, pořádáme kulturní akce a nejsme apolitičtí. Pan Rath je člověk z něčeho důvodně podezřelý a my si myslíme, že republika potřebuje něco jiného než tuhle knihu," myslí si za knihkupectví Martin Fryč.

Doufá, že lidé už nechtějí číst laciné senzace. "Pan Rath chce navíc na svém prohřešku vydělat, bagatelizuje ho, takže se dá čekat, co v té knize bude. Člověk s názorem má právo tu knihu nekupovat, ale také neprodávat," dodává Fryč.

Podle něj by knihu na pulty vystavili jen v případě, kdyby byla sepsána objektivně s názory i z jiného spektra.

V knihkupectví odmítl některé tituly už v minulosti. V regálech jste tu nenašli třeba knihy Jiřího Paroubka nebo zpěvník Jarka Nohavici, který se zapletl se státní bezpečností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video