Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek | foto: Michal Šula, MAFRA

Může to naplňovat znaky trestného činu, řekl ministr k počínání Hradu

  • 341
Na vkus ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za ANO bylo schůzek prezidenta Miloše Zemana a hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci příliš mnoho. „Samozřejmě ono to může, byť se bavíme o osobách, které požívají imunitu podle zákona, naplňovat znaky trestného činu minimálně ve stadiu přípravy, možná pokusu,“ řekl Kněžínek při interpelacích.

„Pokud by na soudce kdokoliv působil, tak aby rozhodl nějak, a přislíbil by mu za to nĕjakou výhodu, tak samozřejmě by to bylo velmi špatné,“ řekl ve Snĕmovnĕ ministr spravedlnosti při odpovĕdi na interpelaci Piráta Jakuba Michalka.

„Bylo by to špatné, ať už by to udělal jakýkoli ústavní činitel nebo kdokoli jiný,“ řekl také ministr spravedlnosti. „A je jedno, jestli by se jednalo o peníze, nebo o nějakou veřejnou funkci,“ prohlásil Kněžínek. Mnohem horší by by podle něj bylo, kdyby na to ten soudce přistoupil.

Zeman popřel, že Baxovi nabízel funkci v Ústavním soudu. Je mrzutý, tvrdí

Expředseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček mluvili ve středu večer na jednání sněmovního podvýboru pro justici hovořili o jejich ovlivňování Hradem. Jednání má pokračovat příští týden v úterý a tentokrát jsou do Sněmovny pozváni šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Mají poslancům říci, zda mají stejné zkušenosti jako Baxa a Šimíček.

Prezident Miloš Zeman měl Baxovi říct, že si jej dokáže představit jako předsedu Ústavního soudu. Vzápětí mu ale řekl, co podle něj udělal Nejvyšší správní soud špatně. „Bylo mi zdůrazněno, že jsem šéf a že to mám zařídit,“ řekl někdejší šéf Nejvyššího správního soudu. Mynář namítl, že prezident nemohl Baxovi nabízet vedení Ústavního soudu, který je pro nejbližší roky naplněn.

„To, že někdo takto nabízí funkci, se nesmí stát“

„Já bych se chtěl zeptat pana ministra, jestli je to standardní, pokud kancléř jakožto zaměstnanec občanů, který pracuje v Kanceláři prezidenta republiky, kontaktuje systematicky ústavní soudce, ve věci, ve které rozhodují a jestli je standardní, že předseda Nejvyššího správního soudu hovoří o tom, že mu prezident nabídl funkci šéfa Ústavního soudu výměnou za manipulaci soudních rozsudků,“ řekl Michálek při interpelacích ve Sněmovně.

„Když někdo jako prezident nabízí funkci, za to, že ovlivní rozhodnutí - a teď neříkám, že se to stalo - tak je to stejně vážné, jako kdyby ministr zdravotnictví nabízel funkci ředitele nemocnice doktorovi, který zabije pacienta. To je zkrátka věc, která se nesmí stát,“ prohlásil při interpelaci šéf klubu Pirátů. Ohrožuje to podle něj důvěru veřejnosti v justici.

Kněžínek opáčil, že je těžké reagovat, když se liší verze, co se vlastně stalo, které jsou proti sobě. „Víme, že nějaká schůzka proběhla, víme, že nebyla jedna. Na můj vkus jich bylo příliš mnoho,“ řekl. „Nicméně nevíme, co přesně na té schůzce zaznělo, takže těžko se mi soudí, zda všechno bylo standardní nebo nikoliv,“ uvedl Kněžínek.

Doporučení není ovlivnění, doporučení je vyjádření názoru,“ řekl minulý týden Zeman k tomu, že se hradní kancléř Mynář snažil působit na rozhodování některých soudců. „Kancléř se soudci jedná z mého pověření,“ řekl Zeman v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov. „Možná. že je trochu zatrpklý,“ řekl o Baxovi prezident. Říká, že mu Baxa doporučoval, koho má či nemá navrhnout do funkcí. A Zeman řekl, že neví, proč by naopak doporučení nemohl dávat on.

Na můj vkus bylo schůzek se soudci mnoho, řekl Kněžínek

Kněžínek ve čtvrtek řekl, že ho mrzí, pokud se věci odehrály tak, jak je popisuje Baxa, že s tím nepřišel hned. 

Trestní oznámení na kancléře Mynáře pro podezření ze spáchání trestného činu zasahování do nezávislosti soudu podal senátor Václav Láska.

Sám fakt, že se někdo se soudců se Zemanem či Mynářem sešel, podle ministra spravedlnosti nevadí. „Na můj vkus jich bylo až příliš mnoho,“ řekl ministr spravedlnosti. Optimismem Kněžínka přitom naplňuje, že v kauzách, ve kterých se prezident pokoušel údajně soudce ovlivnit, příliš úspěšný nebyl. „Prohrál spor o jmenování profesorů, zákon o státní službě nebyl zrušen,“ připomněl Kněžínek. „Justice obstála a to je pro mě to stěžejní,“ zdůraznil ministr spravedlnosti.

„My se nebavíme o tom, že by soudci měli vyrůstat ve skleníku jako kytičky, ale o tom, že jedna strana sporu se stýká se soudcem na tajných schůzkách, a dokonce se nestýká s jedním soudcem, ale pravděpodobně s celou řadou soudců,“ reagoval na Kněžínka šéf poslanců Pirátů Michálek. Vybídl Kněžínka, aby to aktivně řešil a setkal se s prezidentem Zemanem.

„Možnosti ministra spravedlnosti jsou omezené. Já nedokážu zabránit tomu, aby prezident republiky někoho pozval nebo aby se někdo pozval,“ opáčil mu Kněžínek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video