Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Pozvěte svého kněze na pivo. Církev podpořila mezinárodní tradici

  • 20
Ve středu 9. září byl oficiální den, kdy lidé mohli svého kněze pozvat na pivo a lépe ho tak poznat. Tato tradice se vztahuje údajně jen na pravověrné katolíky. Na svém Twitteru o ní informovala Česká biskupská konference (ČBK).

„Chceme dát věřícím možnost lépe poznat svého kněze. Primární je, aby se lidé dozvěděli, že i kněz je jenom člověk a také, aby byli motivovaní ho lépe poznat i mimo kostel a bohoslužbu,” komentovala příspěvek mluvčí ČBK Monika Klimentová.

Nabídka není časově nebo finančně omezená. „Kněze můžete pozvat na pivo, nealko nebo i večeři,” dodala.

Přestože se jedná o mezinárodní den, v Česku o této tradici není nic moc známo. Údajně pochází z dob Hopswalda z Aleyardu.

Legenda říká, že Hopswald z Aleyardu byl sládek, který se jednoho dne dopustil těžkého hříchu. Šel se proto ihned vyzpovídat svému knězi. Po zpovědi se mu tak ulevilo, že se rozhodl jako poděkování za jeho svátostnou službu pozvat kněze na pivo.

Jiný zdroj přichází s tím, že s tradicí přišel pivovarnický průmysl, který to využil jako marketingový tah.

Podle církve je to nicméně hezký způsob poukázat na fakt, že i duchovenstvo se může bavit nad dobrým jídlem nebo pitím. Zároveň se tím podle ní může knězi poděkovat za jeho službu věřícím. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue