Budoucí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (23.

Budoucí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (23. ledna 2014) | foto: Michal Šula, MAFRA

Klokánky špatně hospodaří, mimořádnou dotaci nedostanou, říká ministryně

  • 630
Fond ohrožených dětí, který provozuje víc než dvě desítky Klokánků, nedostane od státu mimořádnou dotaci. V rozhovoru pro iDNES.cz to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. „Některé Klokánky třeba zaniknou,“ míní politička o zařízeních, jejichž existenci ohrožují dluhy.

Fond ohrožených dětí (FOD) má jen na sociálním pojištění dluh 22 milionů a nestačí jej splácet. Zařízení Klokánek, jež se stará o bezprostředně ohrožené děti, proto mají existenční problémy. 

Podle zakladatelky FOD Marie Vodičkové situaci zhoršila novela z ledna 2013 a prohloubilo ji to, že stát posílá se zpožděním příspěvky, vyplácí je jen na obsazená lůžka a maximálně na 28 dětí v Klokánku, ačkoliv jich zařízení má i více. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová vidí situaci jinak. Podle ní FOD léta nedokázal dobře hospodařit a dluhy jsou odrazem jeho ekonomických chyb.

Zakladatelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková tvrdí, že špatná situace Klokánků je důsledkem zpožďování plateb a toho, že stát platí jen na obsazené lůžko a jen na určitý počet dětí. V jaké situaci tedy podle vás Klokánky jsou?
Co se týká těch několika dětí, které jsou nad limit zákona, Fond ohrožených dětí měl dva roky na to, aby počty upravil a nové děti nad tento limit (28 dětí na jedno zařízení, pozn. red.) nepřijímal. Všechny organizace měly rok na to, aby se zákonu přizpůsobily, Fond ohrožených dětí dostal výjimku, která trvala celý další rok. Opakuji: Neměl přijímat další děti, které byly nad limit.

Klokánky dostal do dluhů stát

Rozhovor s jejich zakladatelkou Marií Vodičkovou

Podle Vodičkové má FOD roční rozpočet zhruba 260 milionů. Ne všechny tyto peníze jsou dotací státu. „V roce 2013 činil státní příspěvek 127 milionů a 37 milionů bylo od obcí, krajů a z dalších veřejných zdrojů,“ uvedla zakladatelka Klokánů. Ta nesouhlasí s tvrzením, že problémy má jen FOD. Po novele zaniklo zařízení pro okamžitou pomoc dětem Heřmánek sídlící v Karviné – Novém Městě. Podle Vodičkové skončilo i zařízení Opora dětem ve Frýdku-Místku.

K té druhé věci, což je zpožďování plateb, můžu říct, že vyplácení jakýchkoliv dotací neziskovým organizacím ze strany státu obecně není ideální a mluví se už mnoho let o tom, že by se mělo udělat na více let dopředu. Je třeba velký problém, jak se schvaluje státní rozpočet a jak postupně nabíhá, takže platby přicházejí až v prvních měsících nového roku. To je samozřejmě problém, ale není jen na straně ministerstva práce a sociálních věcí, nicméně všechny ostatní organizace se s tím dokážou vypořádat a je to zase jenom FOD, který má problémy. Dluhy FOD jsou tak obrovské, že se nedomnívám, že by v tuto chvíli pomohlo dlouhodobé financování. Evidentně fond není schopen pořádně hospodařit.

Vy sama máte nějaké informace od České správy sociálního zabezpečení, jaký dluh tam je a jaká je situace? Budete nějak zasahovat?
Nemám informace a ani je mít nemůžu, protože tu věc řídí zákon.

Klokánky podle toho, co říká paní Vodičková, dva roky lavírují, jak to s nimi stát má? Chce je, nebo ne?
Zařízení pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc, existuje po celé republice 86, z toho 29 jich provozuje FOD. Zbylá zařízení ale takové problémy, jaké má on, nemají. My samozřejmě chceme zařízení pro okamžitou pomoc dětem, stejně jako potřebujeme pomoc jiných neziskových organizací v jiných oblastech sociálních služeb, ale nemůžeme dlouhodobě mimořádně podporovat organizaci, která není schopna hospodařit s prostředky. Tady je důležité připomenout, že za rok 2013 FOD dostal dotaci 262 milionů korun. Do celkové sumy jde devadesát procent z veřejných peněz.

Není na tom FOD hůř než jiné organizace, protože se ho nejvíc dotkly změny spojené s novelou zákona o sociálněprávní ochraně dětí, která je účinná od ledna 2013?
Paní Vodičková měla s FOD problémy již před touto novelou.

Říkala, že to bylo jednou v roce 2006.
V roce 2006 dostala od ministerstva mimořádnou dotaci ve výši 15 milionů korun. Kolegové uvádějí i další mimořádnou dotaci ve stejné výši i v roce 2008, kterou paní Vodičková popírá. Možná se to nejmenovalo „mimořádná dotace“. Nevím. Ale informaci o vyplacení takové částky máme. Paní Vodičková také žádala v roce 2012 další mimořádnou dotaci ve výši 58 milionů korun, kterou jí ministerstvo už nepřidělilo. Ostatní neziskové organizace, a teď to myslím obecně, se tak nechovají. Jakmile dostane organizace veřejné prostředky, musí být pod velice přísnou kontrolou. A co já si pamatuji, tak ještě před novelou finanční problémy FOD byly a paní Vodičkové se často povedlo, že dluhy zaplatil soukromý sponzor. Přes všechny potíže ale stále přibývají nové a nové Klokánky. To si běžná organizace nemůže dovolit. Buď má finanční prostředky a pak může něco otevřít, nebo to nemůže udělat.

Podle vás tedy situace není novelou, ale je to jen o penězích?
Domnívám se, že je dána především velmi špatným způsobem hospodaření s finančními prostředky ze strany fondu. 

Novela tomu nemohla napomoci?
Znovu opakuji, že tato organizace měla dva roky na to, aby se novele přizpůsobila. Podle mě novela je jen součástí problému, a ne největší.

Co bude dál? Z toho, co říkáte, usuzuji, že žádná mimořádná dotace nepřijde, takže buď FOD dluhy zaplatí, nebo může přijít exekuce.
Mimořádná dotace pro FOD by byla k ostatním neziskovým organizacím velmi nefér. Finančních prostředků pro ně je opravdu velmi málo a my někdy licitujeme o každých 10 tisíc. Představa, že mimořádně zaplatíme nějaké miliony FOD, protože opakovaně neumí hospodařit, je pro mě nepředstavitelná. Kromě toho, při dnešních pravidlech by to bylo velice složité. I kdybychom nějakou dotaci chtěli dát. Dotace, která byla přidělena v roce 2006, byla napadena ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu, který řekl, že je to špatně a nemá se to takhle dělat. To není legrace a myslím si, že stát nemůže dlouhodobě dotovat organizaci, která není schopna hospodařit se svými finančními prostředky, které jsou nemalé.

To znamená, že FOD si dluhy bude muset vyřešit sám.
Ano. Nevidím cestu, jak my bychom mohli pomoci.

Zmiňovala jste sponzorské dary. Podle Marie Vodičkové fondu alespoň jednou darem přispělo 330 tisíc lidí. To je poměrně široká veřejná podpora. Neznamená to, že se Klokánky těší oblibě, zastání a že podle lidí jsou potřebné?
Ať se někdo těší jakékoliv oblibě, nemůžu prostě dávat peníze organizaci, která s nimi opakovaně neumí hospodařit. Pokud vím, problémy se splátkovým kalendářem a dluhem na pojistném se opakují. Jen teď jsou největší.

A jak to víte, když je to agenda České správy sociálního zabezpečení a ta vám nic takového nemá hlásit?
To je její agenda, ale ve chvíli, kdy paní Vodičková začala psát předsedovi vlády, oběma místopředsedům vlády, že má problém s dluhem, požádali jsme si o tuto informaci.

O jaké částce máte informace? Kolik FOD dluží?
Na webu FODu bylo uvedeno 50 milionů. Ale nebylo tam uvedeno, za co to je.

Mimořádnou dotaci tedy Fond nedostane, neexistuje ale jiné řešení?
Myslím, že existuje. Paní Vodičková by si měla najmout hodně schopného ekonoma a ten by dal věci do pořádku. To neznamená, že všechny Klokánky musí zaniknout, ale některé třeba ano.

A kdo je nahradí? Kde skončí ty děti, které v Klokáncích jsou?
Máme v krajích celou řadu jiných zařízení. Samozřejmě to můžou být dětské domovy, které, mimochodem, když je navštívíte, vypadají v naprosté většině stejně jako Klokánky. Jsou to i pěstouni na přechodnou dobu, protože znovu připomínám, že se bavíme o zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Paní Vodičková sama uvádí, že průměrný pobyt dítěte v Klokánku je šest měsíců, takže jestliže tam dnes máme 468 dětí, pokud si to dobře pamatuji, velká část dětí potřebuje být někde měsíc, velká část dětí se může vrátit do své rodiny. Není to tak, že by všechny na dlouhou dobu někam potřebovaly. Každý případ je individuální a tak by k němu bylo i přistupováno.

Kdyby třeba i všechny Klokánky skončily, kapacita na převzetí dětí tedy bude?
Určitě. Žádné dítě na ulici nikdy neskončí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video