Děti z Klokánku v Hostivici u Prahy (ilustrační snímek)

Děti z Klokánku v Hostivici u Prahy (ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Klokánkům vláda nepomůže, ani hlasy Sobotky a Babiše nestačily

  • 441
Finanční pomoci od vlády se Fond ohrožených dětí nedočkal. Ministři neschválili dotaci 20 milionů korun, kterou navrhoval ministr financí Andrej Babiš. „Pro bylo jen sedm ministrů, další se zdrželi, takže to neprošlo,“ řekl iDNES.cz zdroj z vlády. Zastáncům pomoci Klokánkům nepomohl, že pro dotaci hlasoval i premiér Bohuslav Sobotka.

„Mohu potvrdit, že jak předseda vlády, tak první místopředseda vlády byli pro dotaci Klokánkům,“ sdělil iDNES.cz mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Aby vláda dotaci schválila, muselo by pro ni hlasovat alespoň devět členů kabinetu.

Podle ministryně práce Michaely Marksové by ovšem nebyla mimořádná dotace Fondu ohrožených dětí férová k ostatním provozovatelům podobných zařízení.

„Nerozumím tomu, proč vláda tak rozhodla. Budeme čekat na vyjádření, proč vláda rozhodla o neudělení mimořádné dotace a podle toho bude vedení fondu postupovat,“ reagoval na rozhodnutí vlády ředitel fondu Jan Vaněk. „Budeme hledat jiné možnosti financování,“ řekl Vaněk.

Celkový dluh Fondu ohrožených dětí v polovině srpna činil 122 milionů korun, od června se ho podařilo snížit o pět milionů. Na počátku roku fungovalo 28 Klokánků a na konci roku jich zůstane 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných Klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel.

Babiš původně navrhoval pomoc Klokánkům ještě vyšší, 30 milionů korun, ale sám fond svůj požadavek po výhradách některých ministrů z ČSSD snížil. Vláda začala o mimořádné dotaci fondu jednat už na začátku prázdnin. K návrhu ministra financí se pak vrátila koncem července, ani tehdy ale nerozhodla. Napotřetí spadla pomoc fondu úplně pod stůl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video