klíště | foto: MAFRA

Nejvíc v EU. Klíšťová encefalitida postihla loni v Česku 712 lidí

  • 14
Česko s 712 nakaženými klíšťovou encefalitidou v rámci Evropské unie obhájilo loni smutné prvenství, na druhé místo se zařadilo Německo. Následováno Švédsko, Litva a Švýcarsko. Celosvětově jsou Češi druzí hned za Ruskem, informoval ve středu předseda Lékařské rady center Očkování a cestovní medicíny Avenier Rastislav Maďar.

„Na příkladu Švédska se ukazuje, že se tato nemoc v souvislosti s oteplováním dostává stále severněji a zejména ve Švýcarsku i do vyšších nadmořských výšek. Právě ve Švýcarsku došlo v posledním období k plošnému rozšíření nákazy a klíšťová encefalitida se tam vyskytuje už ve všech kantonech kromě Ženevy a Ticino,“ uvedl člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.

Česko každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. V letech 2010 a 2011 to byla čtvrtina všech případů v EU. Prevenci ve formě očkování v Česku využívá pouze okolo 25 procent lidí. Sedm set dvanáct loňských případů je nejvyšší počet od roku 2011.

Nakažená klíšťata se často vyskytují také na Slovensku, v Rakousku, ve Slovinsku, Německu, Polsku a ve Skandinávii. Klíšťová encefalitida se nevyskytuje ve Španělsku, na většině území Francie, v jižní Itálii a v další oblastech, kde je velkou část roka velmi sucho a horko.

Za tři roky se počet nakažených klíšťovou encefalitidou zdvojnásobil. V roce 2015 jich bylo 251. Více bylo naposledy v roce 2011, kdy se nakazilo 861 lidí, v roce 2006 dokonce více než tisícovka. Letos odborníci před nákazou kvůli teplému počasí varují už od začátku března.

Klíšťata přenášejí dvě nebezpečná onemocnění. Lymeská borelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny.

17. dubna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video