Klimeš ČT nepovede, rozhodla rada

  • 24
Prozatímní šéf České televize Petr Klimeš ztratil naději, že se stane generálním ředitelem tohoto veřejnoprávního média. V konkurzu neprošel do užšího výběru. Televizní rada v tajném hlasování rozhodla, že do dalšího kola postupuje šest kandidátů. Vítěz bude znám do 26. února.

Do "finále" postoupili kandidáti, kteří dostali od radních nejméně osm hlasů. Po jedenácti získali Jiří Franc, Jana Kasalová a Michal Prokop.

S méně hlasy postupují také Vlastimil Ježek, Otakar Kosek a Jan Štern.

Do konkurzu se původně přihlásilo 51 zájemců. Jedenáct z nich ovšem nedodrželo vyhlášené podmínky.

Generální ředitel musí být podle zákona o ČT vybrán do tří měsíců od okamžiku odvolání svého předchůdce. Jiřího Balvína radní odvolali 27. listopadu.

Dodržení podmínek výběrového řízení hodnotila pro radu České televize firma Hofírek Consulting.

ČT po roce hledá nového šéfa

Klimeš radu nepřesvědčil
Prozatímní ředitel Petr Klimeš Radu ČT nepřesvědčil ani odvoláním šéfa brněnského studia Zdeňka Drahoše ani svou představou o restrukturalizaci České televize, kterou zveřejnil v úterý.

"Zklamaný nejsem," řekl po verdiktu radních Klimeš. "Zatím nevím, jak se zachovám. Uvidím, co bude dělat nový ředitel."

Petr Klimeš zůstává ve funkci prozatímního generálního ředitele až do nástupu nového šéfa ČT. Odejít poté nehodlá ani z postu obchodního ředitele. Klimeš dosud pobírá platy za obě dvě funkce.

Prozatímní šéf získal v tajné volbě pouhých šest hlasů. Další z "favoritů", bývalý ředitel ČT Dušan Chmelíček, získal ještě o jeden hlas méně.

Finalisté půjdou k psychologickým testům
Příští týden čekají šestici postupujících psychologické a manažerské testy. Řídit je bude firma Hofírek Consulting, která shromažďovala přihlášky do konkurzu. Výsledky testů dostane rada 10. února.

Šest kandidátů bude potom muset 12. února absolvovat veřejné slyšení před radou. Uchazeči o post generálního ředitele dostanou deset minut na vlastní prezentaci a čtvrthodinu budou odpovídat na dotazy. O týden později je vyslechnou členové rady bez přítomnosti dalších lidí.

Kdo postoupil do finále

Jiří Franc (45) - ekonom, viceprezident Aera Vodochody. V 90. letech působil v orgánech řady společností, například byl členem představenstva (1994 až 1997) a později členem dozorčí rady (1997 až 1999) firmy IPB Leasing, v letech 1995 až 1996 zastával post předsedy dozorčí rady ZVVZ Milevsko.
 
Vlastimil Ježek (39) - bývalý ředitel Českého rozhlasu (ČRo), od dubna 2000 šéfredaktor časopisu Naše rodina. Ježek na funkci ředitele ČT kandidoval už v září 2001, tehdy se mezi finalisty nedostal. Je absolventem oboru čeština-historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od ledna 1990 pracoval jako novinář, spolupracoval s Lidovými novinami a Respektem, působil v deníku Práce. V roce 1993 zvítězil v konkursu na šéfa ČRo, ředitelem rozhlasu byl až do rezignace v červnu 1999. Od září do listopadu 1999 byl generálním komisařem účasti ČR na výstavě Expo 2000. V listopadu 1999 patřil mezi signatáře výzvy Děkujeme, odejděte!. Loni v létě spoluzakládal stranu Evropští demokraté, za kterou v
Praze neúspěšně kandidoval v podzimních komunálních volbách.
 
Jana Kasalová (39) - bývalá ředitelka vlastní tvorby televize Prima. Nyní podle deníku Právo působí jako mediální poradkyně pro vládní kampaň na podporu vstupu ČR do EU, pro Primu navíc dodává projekt Evropská rodina, který popisuje život lidí v různých zemích unie. Kasalová vystudovala Fakultu žurnalistiky UK, působila jako redaktorka Mladé fronty a spoluzakládala časopis Reflex. Byla reportérkou pořadu Na vlastní oči a dramaturgyní pořadu Tabu na Nově. Od roku 1998 působila v Primě, od roku 2000 do loňského srpna tam byla šéfkou vlastní tvorby. Ještě loni v létě řekla o své případné kandidatuře do čela ČT, že její ředitelkou by se stala jedině, "až bude o deset let starší".
 
Otakar Kosek (58) - režisér a publicista. V letech 1989 až 1990 byl ředitelem ostravského studia ČT, v prosinci 2000 ho tehdejší Rada ČT vybrala mezi šestici finalistů konkurzu, ze kterého nakonec vyšel vítězně Jiří Hodač. Kosek se o post šéfa veřejnoprávní televize ucházel už v roce 1998, v lednu 2001 ho zase Český filmový a televizní svaz navrhoval na prozatímního ředitele ČT. Otakar Kosek vystudoval režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění, v 70. a 80. letech točil v televizi, na Barrandově i ve Filmovém studiu Gottwaldov, má za sebou i řadu divadelních režií. Až do roku 1993 byl režisérem v ostravském televizním studiu, později působil jako šéf kulturní rubriky deníku Slovo (1996-1998), v letech 1998 až 2001 byl ředitelem divadelní scény DAMU.
 
Michal Prokop (56) - zpěvák, moderátor, bývalý politik, člen Rady ČRo. O jeho kandidatuře na ředitele ČT se spekulovalo i v minulosti, Prokop ale do žádného z konkurzů nakonec nešel. Prokop byl od konce 60. let znám hlavně jako muzikant, po roce 1989 se ale výrazně zapojil do politiky. Byl poslancem Federálního shromáždění (1990-1992; za OF, později ODA), od července 1992 do října 1995 působil jako náměstek ministra kultury. Od června 1996 byl dva roky poslancem za ODA, členem aliance byl až do března 1998; od dubna 1997 do ledna 1998 byl jejím místopředsedou. V červenci 1998 se stal ředitelem obecně prospěšné společnosti Praha - Evropské město kultury. Od roku 1998 moderuje Prokop vlastní televizní talk-show, nejprve na Primě, od roku 2000 na ČT. Loni v únoru byl zvolen do Rady Českého rozhlasu.

Jan Štern (49) - producent, dramaturg a režisér. Od loňského dubna je místopředsedou FITES. Vystudoval ekonomii, v 80. letech vydával samizdatový časopis Prostor, po listopadu 1989 byl poslancem České národní rady za ODA. V roce 1992 byl šéfredaktorem deníku Prostor, o rok později se stal intendantem zpravodajství na ČT 2, v dalších letech vedl mimo jiné publicistický pořad Nadoraz. Z ČT musel odejít koncem roku 1998, později pracoval v TV Prima jako šéf programu, do ČT se vrátil v lednu 2001. O ředitelskou funkci se neúspěšně ucházel v lednu 1998 i v roce 2001. Z jeho dílny pocházely pořady Taxi, prosím! nebo Ze života zvířat, nejnověji se jako režisér podílel na dokumentárním cyklu Ztracená duše národa.

zdroj: čtk

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video