Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 11. 2011 1:41

Bitva o reformy skončila

Zákony míří k prezidentovi. Řečnění trvalo desítky hodin, hlasování 35 minut.

20:34
ČSSD
Sociálnědemokratické poslance přišli podpořit jejich spolustraníci ze Senátu. Někteří z nich se i zapojili do diskuse. Zdůvodňují, proč zákony vrátili do Sněmovny. Jako první se za řečnický pult postavil Jiří Dienstbier.
20:21
ODS
Úryvek z večerního výstupu premiéra Petra Nečase ve Sněmovně se objevil na jeho facebookovém profilu. "Od vzniku samostatné České republiky se podle něj v dolní komoře parlamentu nikdy neodehrálo nic podobného tomu, co se děje v těchto dnech. Nestalo se, aby demokratická politická strana obstrukcí bránila vládnout většině, která získala svou legitimitu z demokratických voleb. Byli jsme osm let v opozici, nikdy jsme nepřikročili k podobným krokům," zdůraznil šéf ODS.
19:58
KSČM
První z přihlášených je Soňa Marková z KSČM. Vystupuje za celý poslanecký klub, proto se na ni nevztahuje desetiminutový limit. Má výhrady ke zdravotnické reformě.
19:54
Žádný z návrhů opozice neprošel, začne společná rozprava ke 14 zákonům vráceným Senátem.
19:50
O některých návrzích na změnu programu se ale stejně jako v úterý hlasuje.
19:41
Vynalézaví poslanci vymysleli novou taktiku. Narozdíl od úterý, kdy se o každém návrhu na změnu programu hlasovalo, nyní šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura jménem poslaneckých klubů koaličních stran návrhy vetuje. Koalice tím ušetří pár desítek minut.
19:32
Poslanci rozhodují o sérii návrhů opozičních poslanců na změnu programu jednání. Koalice podle očekávání jeden za druhým odmítá.
19:18
Diskuse se v těchto chvílích zvrtla ve vzájemné osočování vládní koalice a opozice.
19:13
ODS
Nečas poté poznamenal, že během 35 hodin rozpravy k novele zákona o stavebním spoření se o sociální demokracii dozvěděl víc než za uplynulých dvacet let. "Věřím, že Ústavní soud bude rozhodovat uvážlivě a nebude chtít, aby malá agresivní skupina omezovala chod nějaké instituce," uvedl premiér k záměru opozice stěžovat si na porušení jednacího řádu Sněmovny.
19:09
Sobotkova řeč vyprovokovala k reakcím dvě hlavní tváře koalice - ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase. "Zkuste dát parlamentní diskusi úroveň, za kterou se nebudeme stydět," vyzval nejprve poslance ČSSD Kalousek.
18:47
ČSSD
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na výstup Němcové zareagoval slovy, že jeho strana se netajila tím, že její řečnění je obstrukcí. "Proto takové návrhy používáme," opáčil vůdce opozice.
18:39
ODS
Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) si všimla, že sociálnědemokratický poslanec Alfréd Michalík žádal o zařazení bodu, který naopak v minulosti chtěl vyřadit. Němcová si za tento postřeh vysloužila uznalý potlesk koaličních poslanců.
18:26
Do společné rozpravy k reformním zákonům, které Sněmovně vrátil Senát, je přihlášeno 40 opozičních poslanců. Rozprava se ale ještě nerozběhla, protože sociální demokraté stále pokračují v podávání návrhů na změnu programu.
18:18
ČSSD
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka neúspěšně navrhoval přerušení schůze do úterý 14 hodin.
17:49
Poslanci opozice kromě zařazení nových bodů, jako jsou například informace o přeletech letadel cizích ozbrojených sil nebo o odborné přípravě dobrovolných hasičů, žádají i vyřazení řady stávajících bodů tohoto jednání.
17:25
Dění ve Sněmovně pozorně sledují i prvoligové fotbalové kluby. Mají totiž obavu, že pokud poslanci schválí novelu loterijního zákona, přijdou o více než sto milionů korun od sázkových kanceláří. (více zde)
17:16
Četné návrhy změnit pořad schůze jsou stejně jako v úterý manévrem opozice, jak oddálit schválení reformních zákonů. Koalice všechny návrhy pravděpodobně zamítne.
16:52
Levicoví poslanci navrhují změny pořadu schůze. Alexandr Černý navrhl jednat o ovzduší v Moravskoslezském kraji. Pak následovala pětice poslanců ČSSD - Jan Babor, Milan Urban, František Bublan, Lubomír Zaorálek, Cyril Zapletal - z nichž byl přítomen jen Bublan.
16:41
Schůzi zahajuje místopředsedkyně Kateřina Klasnová. Na úvod tradičně Zbyněk Stanjura požádal, aby Sněmovna mohla jednat i hlasovat celou noc.
16:32
V 16:40 se poslanci vrátí k reformám. První na pořadu jednání je zákon o zdravotní záchranné službě. Debata k celkem čtrnácti zbývajícím návrhům je z popudu koalice sloučená, i tak ale lze čekat obstrukce. Opozice se navíc plánuje obrátit na ústavní soud s poukazem na to, že jí koalice upírá práva zákonodárců.
16:20
Hlasování
Poslanci se dobrali ke hlasování, v němž odložili schůzi na středu devět hodin ráno. Návrh na hlasování podala ODS. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake při hlasování cosi radostně volala, byla ale mimo doslech mikrofonů.
15:42
Během posledních dvou hodin se poslanci v řešení debaty o jednotném inkasním místu nikam nepohnuli. S ubíhajícím časem se tak zmenšuje prostor pro případné následné projednávání reforem (pokud by po hlasování o jednotném inkasním místu mimořádnou schůzi přerušili). Jeví se tak pravděpodobné, že budou zasedat i o víkendu.
13:22
ČSSD
Zákon o zavedení jednoho inkasního místa v sobě zahrnuje změny zdanění loterijních společností. Vadí lidem z neziskového sektoru, jak připomíná poslankyně ČSSD Hana Orgoníková. Návrh by totiž podle ní ohrozil financování neziskovek, kultury či sportu.
12:55
Poslanci pokračují zákonem o zřízení jednoho inkasního místa. Tentokrát nikoliv ve třetím, ale teprve ve druhém čtení.
12:55
Lubomír Zaorálek a Miroslav Kalousek ale ještě cítí potřebu si schválený zákon dovyříkat. Naštěstí jen slovně.