Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 11. 2011 1:41

Bitva o reformy skončila

Zákony míří k prezidentovi. Řečnění trvalo desítky hodin, hlasování 35 minut.

09:22
Hlasování
Další už tradiční bod. Koalice ústy šéfa poslanců ODS Stanjury navrhla, aby se dnes mohlo hlasovat i ve večerních hodinách. Návrh byl přijat.
09:15
"Klepu, klepu a klepu na vaše svědomí," snažil se poslanec Ladislav Šincl přimět poslance, aby po čtyřech vetech zařadili do jednání bod o smogové situaci v Moravskoslezském kraji. Odvolával se přitom na bibli, kterou ve Sněmovně rozdával Petr Gazdík, a citoval evengelium svatého Tomáše. "To nemohlo být z bible, kterou jsem rozdával. Evengelium svatého Tomáše je apokryfní a tudíž tam být nemůže," reagoval Gazdík, když Šinclův návrh vetoval.
09:11
TOP 09
Šincl stejně jako v minulých dnech neuspěl. Jménem poslaneckých klubů ODS, TOP 09 a VV jeho návrh odmítl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Program tak má stejnou podobu jako v sobotu. V proslovech se po deseti minutách budou střídat poslanci ČSSD.
09:05
ČSSD
Šestý den schůze byl zahájen. Ladislav Šincl z ČSSD se jako už několikrát v minulých dnech snaží protlačit na pořad schůze bod o kvalitě ovzduší v Moravskoslezském kraji.
08:58
Dobré ráno, vážení čtenáři. Sněmovna se pomalu schází k dalšímu dni maratonského jednání o vládních reformách a opět ožívá i on-line reportáž iDNES.cz. Příchod do práce poslancům zpestřila asi pětice demonstrantů stojících nedaleko Sněmovny. Měli transparent s nápisem "Nedopustíme privatizaci důchodového systému". Přímo k budově se ale přes policejní zátaras nedostali.
00:10
Jednací sál Poslanecké sněmovny se vyprázdnil, zaplní se opět v devět hodin ráno. Do té doby bude mít pauzu i on-line reportáž iDNES.cz. Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost a přejeme klidnou noc.
00:02
V neděli už do debaty nebude moci zasáhnout 24 poslanců ČSSD, kteří už si svá dvě desetiminutová vystoupení odbyli. Tři další zástupci sociální demokracie mluvili už jednou a v neděli tak budou mít na svá slova jen deset minut.
00:01
Hlasování
Odhlasováno, poslanci přerušení schválili poměrem 79 ku 3. Znovu se sejdou za devět hodin.
23:59
TOP 09
Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík navrhl přerušení schůze do nedělní deváté hodiny ranní. Bude se hlasovat
  • Při slovní přestřelce ve Sněmovně se bavil i premiér Petr Nečas. (5. listopadu

    Při slovní přestřelce ve Sněmovně se bavil i premiér Petr Nečas. (5. listopadu 2011) / Autor: ČTK

23:41
ČSSD
Zákonodárci ČSSD se v řečnění střídají tak, že si svých přidělených dvacet minut dělí na dvě části. Když jeden skončí, nastupuje druhý, první ale už na konci svého prvního vystoupení hlásí, že v druhém svém vystoupení projev, který musel přerušit, dokončí. Poté svou řeč dokončí i ten, který první částí svého proslovu vyplnil deset minut mezi dvěma řečnickými úseky svého kolegy.
23:18
ČSSD
Po asi půl hodině zpestření v podobě kratších slovních výměn, urážek a různých výzev a protivýzev se dění ve Sněmovně vrátilo do zajetých kolejí. Ke svým druhým deseti minutám za řečnickým pultíkem nastoupil Stanislav Křeček z ČSSD.
23:09
Debata se změnila ve smršť krátkých poznámek, které si vyměňují především Lukša, Rath a Zaorálek. Rath vyčítá Lukšovi a Parkanové, že před TOP 09 byli i v jiných stranách. Sám přitom přiznává, že před ČSSD byl prostým členem ODS. Další vyzývají k návratu k práci.
23:07
TOP 09
Poslanec TOP 09 Pavol Lukša cituje u řečnického pultíku článek, v němž místopředseda ČSSD Zaorálek říká: "Do téhle chvíle mám pocit, že kvůli tomuhle selhání (důvěra ve Stanislava Grosse) ještě se mi nestalo, že by mi někdo řekl, že to mám sbalit a raději odejít. Až to řeknou, tak půjdu." "Tak já vás tedy vyzývám," řekl Lukša. Zaorálek oponoval, že na to, kdy má odejít, se zeptá voličů.
23:03
Vít Bárta rozdává předsedajícím Parkanové, Klasnové a Němcové květiny jako poděkování za to, s jakou silou vedou schůzi. Premiér Nečas si čte MF DNES.
22:53
TOP 09
"Ta přesná formulace zněla: chodí-li do práce 16 jeho kolegů. 16 + 1 je sedmnáct," vysvětlil Kalousek Rathovi své počty. "To víte, na galaktického ministra financí prostý felčar nemá," přijal hozenou rukavici Rath. "Skvělý," ozvalo se mezi potleskem a smíchem z pléna. "Pane Bárto, myslím, že byste nemusel tak křičet na mne a prskat své odporné bacily," vybral si Rath hned další koaliční cíl.
22:51
ČSSD
"Občas se stává, že vysoká hladina alkoholu i rozostřuje vidění," řekl Rath ministru Kalouskovi. Ten si předtím rýpl do toho, že pro Rathův návrh hlasovalo jen 16 lidí. Rath ho opravil, že jich bylo 17.
22:49
Hlasování
O Rathově návrhu se muselo hlasovat. Pro bylo sice více poslanců než proti (17:14), při přítomnosti 97 poslanců v sále ale bylo pro schválení potřeba nejméně 49 hlasů.
22:48
ČSSD
David Rath navrhl přerušení schůze do 24. prosince do devíti hodin ráno. Setkání s kolegy ve Sněmovně na Štědrý den by mu prý pomohlo vyvázat se doma z povinností. Spíše však jde o test bdělosti a přítomnosti koaličních poslanců.
22:37
ČSSD
Poslanec Krátký ve své druhé destiminutovce dočetl rozhovor s politologem Pehem, který se v něm věnoval i hnutí Occupy Wall Street. Krátký čtení zakončil slovy: Koledujeme si o další výstřel z Aurory...
22:25
TOP 09
"O vašich názorech jsme se nedozvěděli nic. Názory doktora Pehe jste přečetl sice klopýtavě, ale jinak docela správně čili gramotně, takže my vám k tomu gratulujeme," řekl ministr Miroslav Kalousek Krátkému. Ten ho ve svém vystoupení spočívajícím ve čtení rozhovoru s politilogem vyzýval k reakci. Kalousek si za svá slova od stranického kolegy poslance Krátkého vysloužil pokárání za urážku staršího člověka.
22:21
ČSSD
"Já vím že z toho máte kabaret někteří," ragoval poslanec Jiří Krátký na výbuch smíchu z jednoho koutu sálu. "Chlapi, jsem z kraje, kde by vás už dávno pomlátili, tak dejte pokoj a nechtě mě to dočíst spoň, když už neumíte poslouchat," dodal na adresu kolegů.
22:08
ČSSD
Svou druhou desetiminutovku zakončil Cyril Zapletal. Po vystoupení bývalého hornického odborového předáka má za sebou vyměřený čas před mikrofonem 21 z 54 poslanců sociální demokracie.
22:00
ČSSD
Na řečniště se vrátil Miroslav Svoboda. Před mikrofon demonstrativně umístil cedulku s nápisem "Vládní reformy nás vedou do dluhů a chudoby". Při svém prvním vystoupení měl velkou ceduli, kterou mu sebral jeden z poslanců ODS. Svoboda ho vyzval, ať uhradí náklady za zničenou ceduli. Napodruhé si už ale radši vzal malou cedulku. Tu mu sebral Pavel Bém. "Pan poslanec Bém trpí kleptomanií," postěžoval si Svoboda.
21:53
V poloprázdném jednacím sále zní většinou monotónním hlasem přednášené proslovy. Přesto musela předsedající zasáhnout proti hlučícícm poslancům. "Poprosím zejména předsedy poslaneckých klubů, aby mluvili trošku tišeji. Ono když tady není příliš mnoho lidí, tak je to skutečně velký kontrast," umravňovala je Parkanová.