Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 11. 2011 1:41

Bitva o reformy skončila

Zákony míří k prezidentovi. Řečnění trvalo desítky hodin, hlasování 35 minut.

16:25
ODS
"To, co dělá levice, je zjevný pokus paralyzovat jednání Sněmovny. Měli bychom se tomu postavit a jsme oprávněni použít všechny přiměřené části zákona o jednacím řádu. Některé i méně tradičně, než bývá zvykem. Protože teď je tu pokus blokovat prakticky celou vládní agendu a chod Sněmovny. Nemůžu vyloučit žádný paragraf zákona o jednacím řádu," řekl předseda vlády.
16:23
ODS
Rozdíl mezi obstrukcí nynější a rok starou, kdy legislativní proces blokovala ODS, je podle premiéra Petra Nečase v kritériích legitimity a přiměřenosti. "Po pádu vlády Mirka Topolánka v roce 2009 se ČSSD pokoušela prosazovat něco, co bylo v rozporu s programem vlády, které se účastnila," řekl předseda vlády. Dodal, že ODS "nikdy neuplatnila metodu obstrukce proti legitimní vládě, která vzešla z výsledku voleb".
16:10
ODS
Tak ještě změna. Premiér začal hovořit právě teď. Jeho projev můžete sledovat na úvodní stránce iDNES.cz.
16:04
ODS
Briefing premiéra se posunul na 16:30.
15:33
ODS
V 16:00 okomentuje obstrukce ve Sněmovně premiér Petr Nečas. Portál iDNES.cz vám nabídne přenos z tiskové konference ve Sněmovně v přímém přenosu.
12:09
Hlasování
Čtvrtá a poslední dnešní mimořádná schůze mizí v koši. Nyní Sněmovnu čeká pauza do 18 hodin a pak řádná obstrukce. Poslanci se přes den jdou vyspat, aby v noci byli čilí. Do 18:00 se - nestane-li se nic důležitého - odmlčí i naše on-line reportáž.
11:57
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odůvodnil, proč by se poslanci měli bavit o elektronických zdravotních knížkách IZIP. Nyní o tom samém mluví Pavel Kováčik z KSČM.
11:40
Hlasování
Gong zvoní a zvoní a poslanci se trousí z předsálí do jednací síně. Když jich dorazí 130, zahajuje předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová hlasování. Pro je 48, proti 67 poslanců. Třetí mimořádná schůze je smetena pod stůl ke dvěma předešlým a nastává desetiminutová technická pauza.
11:28
KSČM
Kdo čekal, že si po úvodním slovu zástupce ČSSD vezme slovo komunista Pavel Kováčik, nemýlil se.
11:15
ČSSD
Třetí mimořádná schůze se týká hasičského záchranného sboru. A také velkého nárůstu počtu požárů, jak zmínil v úvodní řeči poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Připomněl, že před třiceti lety hasiči vyjížděli asi ke třem tisícům požárů ročně, toto číslo už narostlo na pětinásobek.
11:10
VV
Vicepremiérku Karolínu Peake si na zítřejších 10 hodin pozval na Hrad prezident Václav Klaus. Je pravděpodobné, že se zeptá i na obstrukce ve Sněmovně, žádné mimořádné pozvání to ale není. "Bude to standardní setkání člena vlády s prezidentem," sdělila iDNES.cz vicepremiérka Peake.
11:00
VV
Poslanec Otto Chaloupka z Věcí veřejných hlasoval s opozicí pro to, aby se poslanci bavili o armádních zakázkách. Jako jediný z vládní koalice tak podpořil žádost ČSSD a KSČM.
  • Poslanci během nočního jednání Poslanecké sněmovny (3. listopadu 2011)

    Poslanci během nočního jednání Poslanecké sněmovny (3. listopadu 2011) / Autor: Dan MaternaMAFRA

10:59
Poslanci dnes dělají Česku mezinárodní "reklamu". Sněmovní panoptikum sleduje z galerie pro hosty i předsedkyně estonského parlamentu, astronomka a matematička Ene Ergma.
10:55
Tedy ne hned. Následuje desetiminutová technická pauza.
10:54
Hlasování
Po hodinovém řečnění jdou poslanci hlasovat. Pro 56, proti 77. I druhá schůze byla zamítnuta. A jde se na třetí.
10:40
ČSSD
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se přihlásil o slovo jen proto, aby zjistil, jestli v rozporu s jednacím řádem může dostat prostor k faktické poznámce. Předtím ji Vlasta Parkanová udělila Pavlu Kováčikovi, čímž chybovala - faktickou poznámku lze nárokovat jen v rozpravě.
10:23
Z kolbiště odchází Kateřina Klasnová, střídá ji Vlasta Parkanová. Ospalí poslanci klimbají u proslovu Pavla Kováčika. Klasnová si pak bere slovo a souhlasí s tím, že problémy Lesů je třeba řešit, nicméně nepokládá za vhodnou půdu pro takové jednání Poslaneckou sněmovnu. Po Klasnové se chystá promluvit Petr Bendl, který se nedávno stal ministrem zemědělství.
  • Poslanec Vít Bárta rozdával svým kolegům energetické nápoje během nočního

    Poslanec Vít Bárta rozdával svým kolegům energetické nápoje během nočního jednání Poslanecké sněmovny (3. listopadu 2011) / Autor: Dan MaternaMAFRA

10:14
KSČM
A stejně jako minule se po projevu zástupce ČSSD k řečništi dostal komunista. Potřebu objasnit dění v Lesích ČR obhajuje Pavel Kováčik.
10:14
ČSSD
"Je v zájmu nejširší veřejnosti, aby věděla, co se v Lesích České republiky děje," obhajuje Bohuslav Sobotka nutnost další mimořádné schůze. V pořadí druhé.
09:57
Některým poslancům levice se nepozdávalo, že Kateřina Klasnová při řízení schůze opakovaně tiskla tlačítko gongu. Zdálo se jim, že je na své koaliční kolegy moc mírná a dává jim příliš mnoho času na dostavení se do lavic. Nespokojenost dali najevo hlučením.
09:54
Hlasování
Nikdo další se s přednostním právem nepřihlásil, a tak poslanci rovnou hlasují, zda se schůze o armádních zakázkách rozběhne. Chvilka napětí - a očekávaný výsledek: program nebyl schválen. Kateřina Klasnová vyhlásila desetiminutovou pauzu z technických důvodů.
  • Miroslava Němcová a Vlasta Parkanová během nočního jednání Poslanecké sněmovny.

    Miroslava Němcová a Vlasta Parkanová během nočního jednání Poslanecké sněmovny. (3. listopadu 2011) / Autor: Dan MaternaMAFRA

09:52
ODS
Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura iDNES.cz řekl, že vládní koalice bude také dnes navrhovat jednání i o po půlnoci. "Uvidíme, kam až se dostaneme," řekl Stanjura. Podle toho, jak bude vypadat jednání Sněmovny dnes, v pátek a v sobotu, se podle koalice rozhodne, jestli se bude jednat i v neděli.