Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 11. 2011 1:41

Bitva o reformy skončila

Zákony míří k prezidentovi. Řečnění trvalo desítky hodin, hlasování 35 minut.

01:00
Vážené a milé čtenářky, vážení a milí čtenáři, on-line reportáž iDNES.cz z dění v Poslanecké sněmovně končí. Děkujeme za pozornost, loučíme se a přejeme dobrou noc.
00:58
ČSSD
Zda ČSSD podá ústavní stížnost, nechtěl Sobotka natvrdo říci. "Nyní budeme analyzovat obsah přijatých zákonů i sněmovní procedury. Požádáme o pomoc naše právní experty. Pokud dospějeme k závěru, že existují relevantní argumenty pro podání ústavní stížnosti, tak ji podáme," řekl. Obstrukce podle něj splnily svůj účel.
00:53
ČSSD
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, označil schválené reformy za nespravedlivé. "Poškodí život většiny obyvatel. Bude nutné je korigovat, aby byly spravedlivější, lidštější a sociálně únosnější," řekl. Poděkoval lidem, kteří ČSSD podporovali dopisy, SMS zprávami a e-maily.
00:49
ODS
Ústavního soudu se premiér neobává. "Myslím si, že k této variantě nedojde. Bylo nesmírně důležité, že první proběhlo projednávání zákona, který se týkal stavebního spoření. Bylo u něj zřejmé, že se jedná o obstrukci a i v judikatuře Ústavního soudu je jednoznačně řečeno, že je povinností opozice chovat se konstruktivně," řekl.
00:48
VV
"Celé to představení ČSSD považujeme za populistické divadlo. Teď se tam na terase bavili, jak jim během šestidenního koloběhu stoupli preference. Já jsem naopak dostal informaci, že denní provoz Sněmovny stojí několik set tisíc korun. Nebylo tedy nic uděláno a bylo vyplýtváno několik milionů korun, aniž to mělo výsledek," prohlásil šéf VV Radek John.
  • Poslanci skončili hlasování o 14 reformních zákonech ve 23:55.

    Poslanci skončili hlasování o 14 reformních zákonech ve 23:55. / Autor: Petr TopičMAFRA

00:30
ODS
"Je to výsledek šestidenní politické parlamentní bitvy bezprecedentní obstrukcí, kterou český parlament nepamatuje a která byla naparosto nepřiměřená dané situaci," zhodnotil minulé dny premiér Petr Nečas. "Všichni koaliční poslanci a poslankyně a koaliční poslanecké kluby drželi nesmírným způsobem při sobě. Z této zatěžkávací zkoušky jsme vyšli jako semknutější a stmelenější. Hlasování dokázala, že koalice se vždy v klíčových momentech dokáže semknout a prosadit reformní záměry," dodal.
23:55
Hlasování
Jako poslední je schválen návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření. Je dobojováno, všechny zákony míří na stůl prezidenta Václava Klause.
23:54
Hlasování
Předposlední zákon - doplňkové penzijní spoření - je přijat poměrem hlasů 109 : 70.
23:55
Hlasování
Finále je tu. Poslanci hlasují o návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření. I zde poslanci Senát přetlačili.
  • Po skončení hlasování většina poslanců rychle odešla.

    Po skončení hlasování většina poslanců rychle odešla. / Autor: Petr TopičMAFRA

23:52
Hlasování
Poslední trojici hlasovaných norem otvírá zákon o důchodovém spoření. Opozice už zřejmě na jakékoliv zdržování rezignovala. 12 : 0.
23:51
Hlasování
Zákoník práce rovněž prochází bez závěrečného slova navrhovatele a zpravodaje.
23:50
Hlasování
Zákon o veřejném zdravotním pojištění je jedenáctým schváleným z patnácti zákonů. Hlasování se přehouplo do poslední třetiny, nekoná se žádné překvapení.
23:49
Hlasování
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, zákona o specifických zdravotních službách a zákona o zdravotnické záchranné službě je schválen jako desátý z patnácti.
23:46
Hlasování
Návrh zákona o specifických zdravotních službách. Koalice zvyšuje na 9 : 0.
23:45
Hlasování
Návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování a pro koalici osmá čárka z patnácti.
23:43
Hlasování
Na scéně je zákon o zvýšení DPH. Překvapení se nekoná, i tato norma hladce prochází. Tentokrát je poměr hlasů 110 : 70.
23:42
Hlasování
Už je schválených celkem pět z patnácti reformních zákonů. Poslanci hlasování nezdržují. Nyní se hlasuje o zákoně o zaměstnanosti - a podle očekávání i tato norma prochází ve verzi vyhovující vládě.
23:39
Hlasování
Následuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře.
23:36
Hlasování
Poslanec Jan Chvojka (ČSSD) zpochybnil hlasování. Jeho kolega Jeroným Tejc uvedl, že Vlasta Parkanová oznámila, že lze hlasovat pro "ne" čtyři sekundy před koncem hlasování. Tlačítko ano či ne lze nicméně stisknout kdykoliv během dvaceti sekund na hlasování. "Pokud má můj hlas tak velký vliv, vyjdu vám vstříc," slíbila Parkanová. Chvojkovu námitku poslanci přijali, zákon ale schválili i tak ve vládní podobě.
23:35
Hlasování
Nyní už se budou řešit jen zákony, které Senát zcela zamítl. Proto bude u každého zákona jen jedno hlasování, v němž koalice potřebuje 101 hlas.
23:35
TOP 09
Hlasování se účastní i poslankyně TOP 09 Jana Kaslová, která je v pokročilém stupni těhotenství.
23:32
KSČM
Hlasování nyní brzdí komunistický poslanec Opálka, zpravodaj k tomuto zákonu, který si spíše stěžuje na praktiky koalice, než aby hovořil o zákonu jako takovém.
23:30
Hlasování
Následuje souhrnný návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí.