Místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová

Místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová | foto: Dan Materna, MAFRA

Kleslová končí ve funkci v ANO, exposlanci nebudou ve státních firmách

  • 183
Radmila Kleslová rezignovala na funkci místopředsedkyně hnutí ANO, ale šéfkou jeho pražské organizace i starostkou Prahy 10 zůstává. Rezignaci v úterý přijalo mimořádné jednání předsednictva hnutí ANO. Kleslová čelila kritice za smlouvu s ČEZ, o nějž dostávala sto tisíc měsíčně i za působení v orgánech pražských městských firem.

„Není potřeba, aby rezignovala na post šéfky pražské organizace ANO nebo na post starostky Prahy 10,“ řekl iDNES.cz šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Kleslová tak opouští sice na první pohled nejvýznamnější pozici ve vedení strany, ale posty, kde fakticky rozhoduje, si nechává. Rozhodnutí odejít oznámila těsně před mimořádným jednáním předsednictva ANO.

„Jsem unavená po mediální štvanici. Už jsem se tak rozhodla. Starám se o dceru, nenechám se uštvat,“ řekla Kleslová. V písemném vyjádření dodala, že odstoupila kvůli dehonestující kampani, kterou proti ní rozpoutal bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

„Je to dostatečné vyvození odpovědnosti. Zachovala se nadstandardně, protože zákon ničím neporušila,“ řekl iDNES.cz k rezignaci Kleslové Babiš. Dříve uvedl, že podle jeho názoru chybovala, a proto svolal mimořádné předsednictvo. (čtěte zde).

Bývalí poslanci a senátoři nebudou moci do státních firem

„Příští týden také předložím do vlády návrh zákona o nominaci do dozorčích rad státních firem,“ řekl Babiš po jednání vedení ANO. „Zastoupení v dozorčích radách státních firem by neměli vykonávat bývalí poslanci a senátoři nejméně čtyři roky po skončení mandátu,“ řekl iDNES.cz Babiš.

Kleslová řekla, že ke svému rozhodnutí vzdát se pozice místopředsedkyně dospěla v pondělí po jednání zastupitelstva Prahy 10. Své rozhodnutí odstoupit z pozice místopředsedkyně oznámila prvnímu místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi, až později vedení strany. Její pozice ve vedení strany zůstane podle Babiše neobsazená. „Místopředsedu zvolíme až na příštím sněmu,“ uvedl šéf hnutí ANO.

O tom, že by odstoupila i z dalších pozic, Kleslová neuvažuje, což jí dává šanci dál ovlivňovat politiku ANO na magistrátu. Náměstek primátorky Matěj Stropnický ze Strany zelených zvolený za Trojkoalici Kleslovou označil za „šedou eminenci“.

Její vliv na pražské zastupitele ANO se promítl i do toho, že nedávno jen tak tak ustála svou pozici primátorka Adriana Krnáčová, také zvolená za ANO. Proti ní byli i někteří zastupitelé Babišova hnutí loajální spíše ke Kleslové, než ke Krnáčové. Primátorku ale podržel šéf hnutí Babiš. A nyní se postavil i za svou dlouholetou spolupracovnici Kleslovou, kterou nenutí, aby opouštěla další funkce, které Kleslová v politice má.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue