Tropické noci se v Česku vyskytují výjimečně a převážně v červenci a srpnu.

Tropické noci se v Česku vyskytují výjimečně a převážně v červenci a srpnu. (ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Česko má za sebou první tropickou noc roku. Loni to bylo o tři týdny dřív

  • 10
První letošní tropickou noc v Česku, při které teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia, zaznamenala nejstarší česká meteorologická stanice Klementinum v Praze. Meteorologové tam v noci na čtvrtek naměřili 20,7 stupně Celsia. Loni to bylo už 11. června. A ani letošní léto nebude tak horké a suché, jako ta v uplynulých několika letech. Výjimkou nebylo ani několik tropických nocí v řadě.

„V ostatních místech Česka bylo v noci povětšinou mezi 19 a 15 stupni Celsia,“ řekl František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Loni zažili lidé první tropickou na řadě míst republiky v noci na 11. června. Nejtepleji bylo tehdy na stanici Jeseník, kde naměřili 21,9 stupně.

Odpoledne hrozí bouřky, do konce týdne bude deštivo a zataženo

Letošní léto by každopádně nemělo být tak horké, jak jsme si zvykli během posledních pěti let. Prázdninové počasí v Česku se má vyznačovat průměrnými srážkami a teplotami, které mohou být i lehce nad průměrem, předpověděl ve středečním Rozstřelu na iDNES.cz meteorolog Petr Dvořák.

Červen se mnohým zdál chladný, ale teplotně byl podle Dvořáka průměrný až mírně podprůměrný. „Zvykli jsme si na vyšší teploty,“ dodal Dvořák.

Letos nečekáme velké vlny veder, řekl meteorolog Dvořák v Rozstřelu

V Klementinu se teploty měří už od roku 1752. Nepřetržité záznamy o výsledcích měření mají meteorologové k dispozici od 1. ledna 1784.

Ačkoliv jsou klementinská měření ovlivněna řadou faktorů, například kvůli umístění měřicích přístrojů v areálu Klementina nebo jeho poloze v samém středu města, podle meteorologů představují pro moderní vědu „značně ojedinělý a nesmírně cenný zdroj informací o stavu počasí a podnebí v novodobé historii“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video