Inaugurace Gottwalda na Hrad doprovodila přehlídka i Te Deum v katedrále. Vše...

Inaugurace Gottwalda na Hrad doprovodila přehlídka i Te Deum v katedrále. Vše mělo vypadat jako dřív. | foto: ČTK

Gottwald na Hradě. Dostával dary od závodů a na smrt poslal i svého přítele

  • 188
Mezi exponáty v depozitáři Národního muzea v Terezíně leží nenápadná ošoupaná kniha. Kniha darů. Je to soupis mnohdy kuriózních darů od jednotlivců, kolektivů, ale i továren pro prvního „dělnického“ prezidenta Klementa Gottwalda. Zvolen byl před 70 lety, 14. června 1948.

První dary dostával už jako premiér, po nástupu do prezidentského úřadu se jejich počet rapidně zvýšil.

„V knize je sice zapsáno celkem 1 202 položek, ale v soupise jsou uvedeny pouze ty, které převzala prezidentská kancelář,“ popisuje Jolana Tóthová, kurátorka Sbírky Muzea dělnického hnutí Národního muzea. Kancelář artefakty umisťovala do takzvané výstavky darů presidentovi, která byla pro veřejnost otevřena na Pražském hradě.

Typické jsou háčkované dečky od soudružek, ale také různé předměty od závodních a školních kolektivů až po dary ze zahraničí. „Těch bylo ale málo,“ popisuje Tóthová. Zvláštním typem pak byla čestná občanství, výtvarně zpracované a zarámované dekrety nebo závazky, které mu kolektivy zasílaly k narozeninám.

Ložiska v krabičce

Podle kurátorky jsou doloženy i případy, kdy se dárci na Hradě dotazují, proč svůj dar na výstavce nenašli. „Ambicióznější lidé si přišli prezentaci svého výrobku zkontrolovat,“ popisuje.

Kromě sošek a obrazů dostával Gottwald také různé reprezentativní výrobky ze závodů – ložiska v dárkových krabičkách, hornické kahany, třeba i v podobě lampiček. Jednou z kuriozit je 40 centimetrů vysoká Gottwaldova busta vyrobená z černého uhlí, uložená v dárkové krabici.

Některé předměty mají podle kurátorky i uměleckou hodnotu, třeba dřevěná plastika Sokol, kterou do Prahy k narozeninám Gottwalda roku 1952 přivezl osobně její autor Josef Kemko ze slovenské Heľpy. „Máme zachován písemný záznam o návštěvě kanceláře a obdarování stříbrnou pamětní stokorunou s portrétem Gottwalda a dvěma stříbrnými padesátikorunami s portrétem Stalina,“ popisuje Tóthová. Na cestu lidový umělec dostal ještě tři sta korun na výlohy a honorář 1 000 korun.

Po Gottwaldově smrti byly předměty rozděleny mezi muzea, část si ale ponechala jeho rodina.

Krutovládce

Gottwald byl prezidentem zvolen po abdikaci nemocného Edvarda Beneše. Parlament ho zvolil jednomyslně, ale už bez většiny demokratických stran.

Pět let Gottwaldova prezidentování patří k nejtemnějším okamžikům českých dějin. V té době se konalo mnoho vykonstruovaných politických procesů, vyneseno bylo 230 rozsudků smrti.

Nakonec svým podpisem poslal na smrt i jedenáct předních komunistických funkcionářů v čele se svým přítelem Rudolfem Slánským. I přes řadu intervencí neudělil milost ani Miladě Horákové a potvrdil její rozsudek smrti.

Světové filmové týdeníky informovaly o únorovém převratu v Československu z roku 1948:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue