(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

KLDR bude v Česku zastupovat syn zakladatele režimu Kim Ir-sena

  • 52
Severní Korea bude mít v České republice nového velvyslance. Stane se jím Kim Pchjong-il, syn diktátora a zakladatele severokorejského režimu Kim Ir-sena. Od konce 70. let působí na různých diplomatických postech po celé Evropě, aby nemohl ovlivňovat politiku v zemi.

Nový severokorejský velvyslanec se funkce ujme až po předání pověřovacích listin prezidentu Miloši Zemanovi. „K tomuto kroku prozatím nedošlo,“ řekla serveru E15.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Chrištofová. Termín předání listin Hrad ještě nezveřejnil.

Kim Pchjong-il se do Prahy přesouvá z postu ve Varšavě. V Česku vystřídá dosavadního velvyslance Kwang Il-Ria, informovala jihokorejská média.

Kim Pchjong-il je mladším nevlastním bratrem zemřelého Kim Čong-ila, který byl nástupcem Kim Ir-sena, a je tedy strýcem nynějšího vůdce KLDR Kim Čong-una. U svého otce údajně upadl v nemilost kvůli nevázanému stylu života, a proto od roku 1979 zastával různé diplomatické posty v zahraničí.

Média také spekulují, že díky velké fyzické podobnosti s otcem, kterého obyvatelé KLDR stále považují za poloboha, je pro severokorejskou vládu politickou hrozbou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video