Uvnitř areálu Pražského hradu (ve žlutém kroužku) se nabízí zaměstnancům

Uvnitř areálu Pražského hradu (ve žlutém kroužku) se nabízí zaměstnancům ubytovna s třinácti pokoji či apartmány. Nájemné je 144 korun za metr čtvereční. | foto: Koláž - iDNES.cz

Klausovi zaměstnanci bydlí na Hradě. Nájemné je výhodné

  • 546
Zaměstnanci kanceláře prezidenta mají k dispozici pětaosmdesát bytů, z toho třináct na velmi lukrativní adrese, přímo na Pražském hradě. Využívá toho například Klausův tajemník Ladislav Jakl či mluvčí Radim Ochvat. Nájemné u jejich bytů činí letos 144 korun za metr čtvereční.

Až budou lidé z éry Václava Klause opouštět Hrad, budou mimo jiné řešit problém s bydlením. Naopak nově příchozí spolupracovníci budoucí hlavy státu se mohou těšit na život na hodně zajímavé adrese - s velmi atraktivním výhledem na pražské panoráma a za cenu, kterou by jim mohli mnozí závidět.

Správa Pražského hradu totiž nabízí prezidentovým zaměstnancům služební byty za výhodný nájem. Některé se nalézají v areálu Hradu nebo v jeho těsné blízkosti, jiné ve středočeských Lánech.

Jaké další bydlení Hrad nabízí a kdo ho využíváČtěte ve středu 22. srpna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Celkem hradní správa disponuje 85 byty. Z toho 66 bytů se nalézá v hlavním městě. Přímo v areálu Pražského hradu je jich třináct.

"Nájemné u bytů činí letos 144 korun za metr čtvereční. Přesné adresy a jména nájemníků nesdělujeme. Ctíme jejich právo na soukromí," uvedl na dotazy MF DNES mluvčí prezidentské kanceláře Radim Ochvat.

Jednoduchými počty se dojde k tomu, že za stometrový byt člověk zaplatí nájemné přes 14 tisíc korun. Pro srovnání: tržní nájem na sousední Malé Straně se u stometrového bytu pohybuje kolem 22 tisíc korun.

Ochvat připustil, že i on patří k nájemníkům, kteří byt přímo u Hradu využívají. "Můj byt má rozlohu 60 metrů čtverečních. Oceňuji výbornou dostupnost, v tom je hlavní přednost. Mám to blízko do kanceláře," popisuje své bydlení prezidentův mluvčí.

Jedinečný výhled na Prahu potvrdil i tajemník prezidenta Ladislav Jakl. "Jde o byt 2 + kk + kumbál. Nájem si nepamatuji. Smlouva se dává jenom na rok. Za dřívějších prezidentů se dávaly smlouvy na dobu neurčitou a dodnes tam bydlí potomci dřívějších zaměstnanců," odepsal Jakl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video