Klaus volil svého syna Václava. Poprvé v životě dal preferenční hlas

  • 214
Bývalý prezident Václav Klaus svoji volbu vůbec netajil. „Prvně v životě jsem dal preferenční hlas. Tentokrát nám to usnadnil náš syn,“ řekl v pátek, když i se svou ženou Livií, velvyslankyní na Slovensku, odvolil v Salesiánském domově mládeže v pražských Kobylisích. Oba volili syna Václava, trojku na pražské kandidátce ODS.

„Já nejsem milovník preferenčních hlasů, já bych byl pro, aby se mohly volit strany. Aby měly tak jasný program, že je to nepotřebné oddělovat na jednotlivé osoby. Teď mám trošku strach, že to nezbytné je,“ řekl zakladatel ODS Klaus, který nesouzní se současným kursem své bývalé strany. Kdyby nekandidoval jeho syn Václav, měl by prý volbu docela složitou. 

Volby 2017

Václav Klaus mladší je stejně jako jeho otec velmi ostrým kritikem Evropské unie. Před časem se dokonce vyjádřil pro odchod České republiky z EU, i kdyby nás to mělo finančně bolet.

Naopak současný předseda ODS Petr Fiala je na rozdíl Klause mladšího proti referendu o Evropské unii. „Nikdy bych nic takového nenavrhoval a jsem odpůrcem referenda v této věci. Pro mě je podstatné zkusit provést reformu Evropské unie ve smyslu rozvolnění,“ říká Fiala v knize Profesor na frontové linii, kterou představil před volbami.

Budu tady do 111, hlásil Klaus s novou občankou do roku 2052

Aby vůbec mohl syna volit, šel si před tím exprezident Klaus i pro nový občanský průkaz. „Velmi mě potěšilo a zaujalo, že jsem dostal platnost až do 2. 10. 2052, takže jsem si rychle spočetl, že mi bude v tu dobu 111 let. To já myslím, že úřady počítají s mou dlouhověkostí. To je bezvadná zpráva,“ řekl exprezident.

Na dotaz, co od voleb čeká, novinářům odvětil: „Očekávám, že se voliči zúčastní a že si mezi 31 stranami vyberou tu, která odpovídá jejich názoru, jejich požadavkům. Je o čem rozhodovat. Doufám, že občané tyto volby nepodcení,“ řekl. „Mám strach, že volební kampaň byla tak mdlá a nevýrazná, že nevím, jestli jsou voliči dostatečně motivováni,“ dodal pak ale Klaus.

Není si jist, zda může důvěřovat průzkumům veřejného mínění, které jsou podle něj zmanipulované. Když se potvrdí, že se do Sněmovny dostane ještě více stran, než je tam nyní, bude podle bývalého prezidenta složité vytvářet jakoukoli smysluplnou vládní koalici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video