Prezident Klaus při projevu na setkání k výročí srpna 1968.

Prezident Klaus při projevu na setkání k výročí srpna 1968. | foto: ČTK

Klaus: Viníkem okupace nebyli Rusové, ale komunismus

  • 1294
Viníkem okupace Československa v srpnu 1968 nebyl podle prezidenta Václava Klause ruský národ, ale expanzivní komunismus v Sovětském svazu. Řekl to na Pražském hradě na vzpomínkovém setkání při příležitosti 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Prezident Klaus připomněl, že obětí komunismu se staly i desítky milionů Rusů.

Klaus považuje za historicky nespravedlivé tvrzení, že je viníkem okupace ruský národ. Podle něj je to škodlivé i pro současné vztahy obou států.

"Naši státnost zásadně pošlapal expanzivní komunismus," uvedl. Klaus podotkl, že invazi vedla a hlavní odpovědnost měla sovětská totalitní moc. "Oběti komunistického totalitního režimu byly i miliony Rusů a spolu s nimi i příslušníci dalších národů a národností tehdejšího Sovětského svazu," řekl prezident.

Srpen 1968 - čtyřicet let od okupace

Po okupaci bylo podle prezidenta jasné, že se na tehdejším mocenském rozdělení na dva bloky nic nezmění.

"Není bez zajímavosti připomenout, že jediná země, která na sovětskou invazi do Československa odpověděla mobilizací svých ozbrojených sil byla Jugoslávie," řekl Klaus s tím, že vlády západních demokracií měly dost svých vlastních starostí.

Podle Klause vedla srpnová invaze i další politická jednání v roce 1968 k definitivnímu zhroucení komunistického režimu. "Otevíraly závěrečné dějství komunismu. Zahajovaly soumrak režimu, který měl v představách svých ideologů a vůdců rovněž světovládné ambice, a to dokonce na věčné časy," sdělil.

Češi musí překonat trauma, které z okupace vyplývá
Prezident ve svém projevu upozornil také na názor české společnosti, že sen o svrchovanosti je fikcí a formulování vlastních národních zájmů je odsouzeno k nezdaru.

Podle Klause si část veřejnosti dosud myslí, že společnost musí brát ohled na zájmy velmocí a mezinárodních uskupení. "Nevyrušovat, neprovokovat, nevstupovat razantně do dění kolem nás, ale spíše v mírném a uctivém předklonu brát z toho, co je nám více či méně velkoryse nabízeno," řekl. Podotkl, že Česko si dlouho nechávalo líbit vnucení doktríny o omezené státní suverenitě.

V souvislosti se vzpomínkou na srpen 1968 prezident opět projevil svou skepsi k fungování Evropské unie. Viditelně podle něj slábne odhodlání bránit demokracii i chuť k individuální odpovědnosti. "Příliš snadno sahají po zdánlivě nekonečně štědré nabídce všemožných, často až nemravných výhod takzvaného sociálního státu," řekl.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček prezidentův projev ocenil, protože v něm Klaus nezdůraznil pouze 21. srpen, ale vysvětlil i to, co invazi předcházelo. Podle šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody (KDU-ČSL) prezidentův projev odpovídal postojům, které Klaus zastává dlouhodobě.

Projevu prezidenta předcházelo promítání nového dokumentu režiséra Jana Němce, který zachytil srpnové události. - na film se exkluzivně podívejte na iDNES.cz zde

Sovětské, východoněmecké, polské, maďarské a bulharské jednotky vtrhly do Československa v noci z 20. na 21. srpna.

Vojenská intervence ukončila reformní proces Pražského jara. Následovalo období takzvané normalizace, tedy utužování komunistického režimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video