Podle kritiků rozhoduje Klaus o zákonech podle svých soukromých názorů. Ilustrační foto.

Podle kritiků rozhoduje Klaus o zákonech podle svých soukromých názorů. Ilustrační foto. | foto: Dan Materna, MF DNES

Klaus už překonal Havla. Vetoval víc zákonů

  • 1048
Václav Klaus během tří let a tří měsíců ve funkci vetoval víc zákonů než jeho předchůdce Václav Havel. V minulosti přitom tvrdil, že prezident by měl vety šetřit. Podle kritiků se Klaus příliš vměšuje do politiky. On ale tvrdí, že zákonů je příliš mnoho a jsou nekvalitní.

Jen v posledních dnech Václav Klaus zabránil svým vetem tomu, aby dlužné alimenty musel platit stát, zarazil zákon zpřísňující postihy nekalých praktik obchodních řetězců či normu zakazující souběh veřejných funkcí. - více zde

Během svého působení na Hradě už odmítl podepsat přes třicet zákonů. Havel na stejné množství vet potřeboval osm let. Přesto ho Klaus kritizoval.

"Prezident by měl veta používat jako šafránu – jednou za desetiletí a ne aby se o to pokusil několikrát za týden. Považuji to za pošlapání základních prvků parlamentní demokracie," prohlásil v roce 2001, když Havel vrátil zákon o obchvatu Plzně.

Klaus: Zákonů je moc a jsou nekvalitní
Prezident množství vet zdůvodňuje legislativní smrští ve Sněmovně. Poslanci za první čtyři měsíce roku přijali tolik zákonů, jako za celý loňský rok. Parlament navíc zákony přijímal až do poslední chvíle před koncem volebního období.

Kritici Klausovi vyčítají, že se při rozhodnutí, zda zákon přijme, řídí osobními názory a do legislativního procesu vstupuje víc, než by měl.

"Prezident vetuje zákony, které neodpovídají jeho názorům. Myslím si, že to odporuje ústavním principům, veto by mělo být věcí výjimečných případů," říká politoložka Vladimíra Dvořáková.

Jiří Pehe v Literárních novinách napsal, že prezident by měl zákon vrátit do Sněmovny jen pokud je v rozporu s ústavními principy nebo pošlapává práva občanů.

Poslanec ODS Marek Benda s Pehem nesouhlasí. "Od toho, aby hlídal soulad zákonů s ústavou, zde máme Ústavní soud. Prezidentovo veto může být klidně ideologické," řekl Benda iDNES.

Klaus sám namítá, že vetované zákony jsou většinou nekvalitní a navíc stranické. "V těch zákonech - a to je moje hlavní námitka - ty přesně identifikovatelné a popsatelné zájmy čouhají jako sláma z bot. Zájmy, které jsou velmi konkrétními parciálními zájmy té či oné skupiny," prohlásil Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny.

Veta už stará Sněmovna nepřebije
S tím souhlasí i Benda. "Paroubek začal před rokem vládnout v mocenské koalici s komunisty. Parlamentem dokonce procházely zákony, které neměly doporučení z vlády. Množství vet je prezidentovou obranou před Paroubkovým podfukem," říká poslanec ODS.

Místopředsedkyni Sněmovny Jitku Kupčovou (ČSSD) množství vet udivuje, ale prezidentovu pravomoc nezpochybňuje. "Vet je nesrovnatelně víc než v minulých letech. Je to neobvyklé a vymyká se to naši praxi, ale prezident tu pravomoc má. Zda se prezident rozhoduje stranicky, o tom nechci spekulovat," řekla iDNES Kupčová.

Některé ze zákonů, které Klaus zamítl, nyní spadnou pod stůl. Mohla by je schválit pouze Sněmovna ve starém složení, ale to už nestihne. "Rozhodně prezident využívá politického vakua, aby ukázal, že rozhoduje," citovaly LN politologa Michala Klímu.

Kupčová zde Klause hájí. "Jedná se o souběh událostí. Zákony byly projednávány na poslední chvíli a prezident by je vetoval i za jiných okolností," míní Kupčová.

Klaus vetoval další zákon

Václav Klaus dnes vetoval další zákon. Odmítl podepsat novelu zákona o péči o zdraví lidu. Novela přinášela změny prosazované ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

Podle Klause je připravená narychlo a neodpovídá účelu, který měla původně plnit. Klausovi především vadí, že novela nad rámec původního záměru zasahuje i dalších devět zákonů. Dotýká se i pojišťoven a lékařské komory.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue