Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus | foto: Michal Růžička, MAFRA

Klaus přirovnal kritiku amnestie k sarajevskému atentátu

  • 1295
Prezident Václav Klaus se ostře ohradil proti kritice amnestie. Podle něj se média i politici uchylují k laciné, jednostranné a lživé kampani. "Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně," uvedl Klaus v úterý v ČT. Kritiku přirovnal k sarajevskému atentátu z roku 1997.

Podle něj se jedná o kampaň proti jeho osobě, proti hodnotám, které představuje, zastává a které více než dvacet let v politice prosazuje.

"Spoléhám na všechny, kteří jsou schopni mediální manipulaci prohlédnout. Také oni se mohou spolehnout, že od svých názorů a postojů ani v budoucnu neustoupím a zastrašit se nenechám. Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci řekl větu "jedeme dál". Ta platí i dnes," přirovnal Klaus současnou kritiku k rozkolu v ODS, který tehdy nazval sarajevským atentátem.

Prezident vyhlásil dílčí amnestii v novoročním projevu, platit začala o den později.
Věznice dosud opustilo přes šest tisíc vězňů, podle odhadů ministerstva spravedlnosti se amnestie týká celkem zhruba 32 tisíc osob. Kromě nepodmíněně odsouzených se jedná i o lidi s podmínkou, trestem obecně prospěšných prací nebo domácího vězení.

Klaus čelil kritice především za ukončení dlouho trvajících řízení. Amnestie ukončila například řadu závažných hospodářských kauz, jako je vytunelování fondu Trend, krach makléřské společnosti Private Investors či vytunelování H-Systému.

Pravděpodobně se zastaví kauza konkurzního soudce Jiřího Berky, proces s bývalým šéfem českého fotbalu Františkem Chvalovským, čistý rejstřík zřejmě bude mít i Aleš Trpišovský, který za bezohlednou jízdu na D1 dostal dvouletou podmínku. 

Jeden z posledních kroků Klause v prezidentské funkci kritizovala opozice (ČSSD hodlá kvůli tomu vyvolat hlasování o nedůvěře Nečasově kabinetu) i vládní TOP 09. Někteří senátoři napadli amnestii u Ústavního soudu, část členů horní komory parlamentu možná budou usilovat i o změnu ústavy, která by zabránila prezidentovi zastavovat trestní řízení (více čtěte zde).

Vláda se bude ve středu zabývat návrhem TOP 09, aby stát odškodnil ty, které se amnestie negativně dotkne (více čtěte zde).

Klausovo prohlášení ke kritice amnestie

Laciná, jednostranná a lživá kampaň médií a politiků v médiích k amnestii, kterou jsem udělil k dvacetiletí České republiky, je ve své podstatě pokračováním toho, co dobře znám.

Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které představuji a zastávám a které více než dvacet let v politice prosazuji.

Nejde v ní ani o odsouzené, ani o propouštěné, ani o takzvané tuneláře, ani o oběti trestné činnosti. Jejím smyslem je útočit na mě osobně – právě nyní, před skončením mé prezidentské funkce. Je výrazem obavy mých politických soupeřů z mého dalšího veřejného působení.

Vůbec se nedivím, že se při tak masívní kampani nechala nemalá část veřejnosti zmanipulovat a věří tomu, co je jí z médií vnucováno. Tím více si cením těch – a jejich počet v posledních dnech a hodinách výrazně narůstá – kteří se zmanipulovat nedali, používají svou hlavu a vyjadřují mi podporu. Spoléhám na ně, na jejich rozum, jejich samostatné myšlení a statečnost a nesmírně jim za jejich postoj děkuji.

Spoléhám na všechny, kteří jsou schopni mediální manipulaci prohlédnout. Také oni se mohou spolehnout, že od svých názorů a postojů ani v budoucnu neustoupím a zastrašit se nenechám.

Nic nekončí. Před 15 lety jsem v podobné situaci řekl větu „jedeme dál“. Ta platí i dnes.

Václav Klaus, Česká televize, 8. ledna 2013

Zdroj: www.klaus.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video