Prezident Václav Klaus.

Prezident Václav Klaus. | foto: Nikola Hronková, MF DNES

Klaus potřetí prezidentem nebude, přímá volba ho na Hrad nepustí

  • 247
Návrh na přímou volbu prezidenta nepočítá s tím, že by se mohl o funkci v roce 2013 potřetí ucházet současný prezident Václav Klaus. Vyplývá to z důvodové zprávy k návrhu ve vládní legislativní knihovně. Například v roce 2008 si mnozí politici ještě třetí Klausův mandát představit uměli.

V návrhu na zavedení přímé volby hlavy státu není dotčen článek ústavy, který stanoví, že nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou. "Nepředpokládá se tedy, že zavedení nového způsobu volby povede ke zvolení kandidáta, který před zavedením přímé volby již vyčerpal svá dvě funkční období," stojí ve zprávě.

Přímou volbu hlavy státu chce koalice ODS, TOP 09 a VV prosadit v příštím roce tak, aby zákon začal platit v návaznosti na konec druhého funkčního období Václava Klause. Prezident nicméně dosud nedal najevo, že by o hypotetický třetí mandát měl zájem.

Například v roce 2008 si ale řada politiků dokázala představit, že by Klaus mohl být zvolen potřetí. "Můj názor je, že by se jednalo o úplně nový typ mandátu a není nutné nikoho z přímé volby vylučovat," řekl tehdy novinářům například Petr Tluchoř.

Na návrh prezidenta bude potřeba 50 tisíc hlasů

Hlavu státu by měli voliči vybírat počátkem roku 2013. Návrh rozeslaný do připomínkového řízení obsahuje tři varianty volby: jednokolovou, dvoukolovou, ze které postoupí buď dva nejúspěšnější kandidáti, nebo všichni, kteří získají nad 12,5 procenta hlasů.

K debatě o změně pravidel volby hlavy státu chce vládní koalice pozvat i sociální demokraty, jejichž hlasy potřebuje pro prosazení návrhu v horní parlamentní komoře.

Kandidáty bude moci podle ústavní novely navrhovat každý občan nad 18 let v případě, že získá pod petici 50 tisíc voličů. Autoři návrhu vycházejí z toho, že je nutné, aby počet signatářů deklaroval dostatečně silnou podporu kandidáta a zamezil nadměrnému užívání tohoto práva. Ministr vnitra ale v návrhu volebního kodexu, který s přímou volbou počítá, upozorňuje, že jeho úřad bude mít s ověřováním 50 tisíc podpisů problémy.

Navrhnout kandidáta bude moci také skupina dvaceti poslanců nebo deseti senátorů.

Návrh z dílny ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) zároveň mění rozsah imunity prezidenta. Nově prezidenta nebude možné zadržet nebo stíhat pro trestný čin, přestupek nebo jiný správní delikt pouze po dobu výkonu funkce.

Chtěli byste, aby se v přímé volbě mohl ucházet o post prezidenta i Václav Klaus?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 20. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 13953
ANO
ANO 10724
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video