Bývalý prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále (28. října 2016)

Bývalý prezident Václav Klaus ve Vladislavském sále (28. října 2016) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Klaus podpořil „rakouského Trumpa“, shodují se nejen v názorech na migraci

  • 262
Bývalý český prezident Václav Klaus podpořil v Rakousku kandidaturu pravicového populisty Norberta Hofera na prezidenta. Na pátečním sympoziu pořádaném Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), jehož hlavním tématem byla masová migrace do Evropy, Klaus před ní opět důrazně varoval.

Podle serveru listu Salzburger Nachrichten hovořil o probíhající evropské válce, byť „jen naštěstí v rovině idejí a interpretací“.

Podle Klause bude volné myšlení na starém kontinentu stále více potlačováno „politicky korektní elitou“, jejímž úmyslem je propašovávat cizince do Evropy.

Norbert Hofer na sympoziu o masové migraci do Evropy, které pořádala Svobodná strana Rakouska (18.11.2016).

Také Hofer kritizoval nedostatky uprchlické politiky z posledních let ve své zemi. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci „neoblomný“.

Hofer, který uspěl u soudu s odvoláním proti výsledkům prezidentské volby, v níž minule jen těsně zvítězil jeho soupeř, a vynutil si tak jejich opakování, připustil, že i nové hlasování bude těsné. Řekl, že si je jistý, že jeho protivníci udělají vše pro to, aby nezvítězil. Svým stoupencům podle Salzburger Nachrichten řekl, že se nesmí dovolit marxistům, komunistům nebo zeleným, aby se ve světě dostávali k moci.

Hofer, jenž je někdy označován za „rakouského Trumpa“, se utká o prezidentský úřad znovu 4. prosince se svým rivalem z levicové strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Rakouský prezidentský kandidát slíbil, že pokud vyhraje, pojede na svou první zahraniční návštěvu nejdříve do Česka. Uvedl to v rozhovoru, který přinesly sobotní Lidové noviny. Již v září Hofer navštívil prezidenta Miloše Zemana. Řekl, že v případě svého zvolení se česko-rakouské vztahy určitě prohloubí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue