Václav Klaus míní, že Rath reprezentuje zájmy komory a jejích členů vůči státu.

Václav Klaus míní, že Rath reprezentuje zájmy komory a jejích členů vůči státu. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Klaus odmítl Ratha, Paroubek ho ale chce obejít

  • 1314
Prezident Václav Klaus odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Podle něj nemůže být zároveň šéfem resortu a prezidentem České lékařské komory. Premiér Paroubek ale zveřejnil plán, jak Ratha do čela resortu i přes Klausův odpor dostane.

Klaus svůj postoj sdělil v dopise premiéru Paroubkovi. Ten dopoledne na Hrad poslal návrh, aby prezident Ratha jmenoval do ministerské funkce. - více zde

Klaus v dopise napsal, že prezident lékařské komory reprezentuje zájmy komory a jejích členů vůči státu. Jeho protějškem na straně státu je právě ministr zdravotnictví. Prezident se bojí, že by tak Rath byl ve střetu zájmů.

"David Rath písemně prohlásil, že vykonává funkce uvedené v zákoně o střetu zájmů, aniž by však uvedl o jaké funkce se jedná. Proto prezident republiky požaduje informaci o tom, jaké další činnosti kolidující se zákonem o střetu zájmů pan Rath v současnosti vykonává," vysvětlil mluvčí Hradu Petr Hájek.

Paroubek ví, jak Ratha dostat na ministerstvo
Premiér Jiří Paroubek ale řekl, že Klausův odpor ke jmenování Ratha obejde, i kdyby se jeho kandidát nevzdal postu šéfa lékařské komory.

"Jmenuji ho (Ratha) prvním náměstkem ministerstva zdravotnictví a pověřím ho řízením ministerstva," řekl MF DNES. Zdravotnictví nyní formálně vede vicepremiér Zdeněk Škromach, který plán premiéra podporuje a je prý připraven udělat z Ratha náměstka už v pátek.

Paroubek zároveň vyjádřil znepokojení z prezidentova postupu. "Není dobré, aby si prezident republiky zahrával s duchem a literou Ústavy ČR,"  uvedl. "Zákon předpokládá, že adept na funkci ministra ukončí své aktivity, které jsou v rozporu s funkcí ministra, až po jmenování."

Podle něj není jmenování Ratha "v rozporu s žádným předpisem bránícím jeho jmenování členem vlády ČR". Premiér dodal, že "zákony neumožňují prezidentu republiky takový výklad a postup, který zvolil."

Paroubek: ODS vadí odborníci
ODS a prezident podle Paroubka nemohou překousnout, že chce jmenovat odborníka. "Znamená to, že jsem volil dobře," soudí Paroubek.

Podle jeho názoru prezident podle Ústavy ministra jmenovat musí, i když není stanoveno v jaké lhůtě.

Rath pozici prezidenta lékařské komory obhájil minulý pátek. - více zde

Už dříve prohlásil, že hodlá jako ministr výkon své funkce v čele komory pozastavit. "Vnímám určité rozpaky, které se objevují třeba i mezi odborníky na ústavu. Proto jsem pana premiéra informoval, že po poradách s právníky jsem ochoten jít na pozastavení výkonu funkce prezidenta České lékařské komory," řekl Rath České televizi a TV Nova.

Komora je rozhádaná
Jenže rozhádaná je i komora. Podle pravidel by ji teď totiž měla vést  viceprezidentka Helena Fousková. Podle Ratha by ale mělo v čele lékařů dočasně stanout představenstvo komory, čímž si chce prezident lékařů zřejmě zajistit možnost návratu do funkce.

Rath údajně svou kancelář zamkl a Fouskové prý klíče a agendu předat nechtěl. Podle něj nepožívá viceprezidentka důvěry členů komory. "Možná má ambice, ale ne schopnosti," vysvětlil.

Fousková s tímto postupem nesouhlasí. "Zaráží mne, že prezident České lékařské komory doktor Rath nerespektuje ustanovení stavovských předpisů," napsala ve svém prohlášení.

Podle některých lékařů za sporem může být skutečnost, že zatímco Rath stojí spíše na straně doktorů z veřejných nemocnic, Fousková se zase přiklání k soukromým lékařům. V představenstvu komory mají zdravotníci z veřejného sektoru převahu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video