Klaus: od předsedy třídy k prezidentovi

  • 319
Václav Klaus je jednou z nejdůležitějších postav českého státu. V dobrém i špatném slova smyslu. Za roky strávené v politice se stal tak dominantním, že v jeho stínu nevyrostl žádný přesvědčivý nástupce. A byl to on, kdo vybudoval první novou moderní polistopadovou politickou stranu.

Má rád disciplínu, Margaret Thatcherovou, tenis, rovnou daň. Nemá rád film Marečku, podejte mi pero, Vladimíra Špidlu a Zdeňka Škromacha, ekology, džínové bundy.

Na post prezidenta navrhla prvního polistopadového ministra financí, dlouholetého premiéra a předsedu ODS, později předsedu Poslanecké sněmovny a dodnes řadového poslance jeho strana.

Klaus byl od konce roku 1989 u všeho podstatného: V první polistopadové vládě a také ve většině dalších, u přeměny socialistické ekonomiky na tržní. Byl také u jednoho z největších politických skandálů posledních let, u podezřelého financování ODS.

Velkou roli sehrál při rozdělení Československa. Byl u opoziční smlouvy s vládnoucí ČSSD. A nyní se po Havlovi stal druhým prezidentem po pádu komunismu. Jeho politická kariéra dosáhla v České republice mety nejvyšší.

Vůdce a bojovník
Schopnosti vůdce se v Klausovi projevily už v dětství. "Měl jsi vlastnosti, které i děti dovedou ocenit a proto tě spolužáci zvolili svým předsedou," napsala malému Vaškovi do památníku učitelka ve třetí třídě základní školy.

Stanout v čele významné státní instituce se nynějšímu prezidentovi podařilo poprvé v prosinci roku 1989. Řídil ministersto financí první polistopadové vlády dva roky.

O necelý rok později byl zvolen předsedou Občanského fóra a rok poté už vede ODS.

Od roku 1992 se stal na šest let premiérem zpočátku ČSFR a posléze ČR. Následující dva roky řídil Poslaneckou sněmovnu. Od pádu komunismu poprvé nevede Klaus od 15. prosince loňského roku nic. Až nyní. Po dvou půl měsících vybojoval po třech prezidentských volbách post nejvyšší. Stal se prezidentem České republiky.

Václav Klaus v čele...

- 1950 předseda 3. třídy základní školy
- 1989 ministr financí
- 1990 předseda OF
- 1991 předseda ODS
- 1992-98 premiér ČR
- 1998-2002 předseda Poslanecké sněmovny
- 2003 prezident ČR

Báječná Klausova léta
Sám Klaus označuje za vrchol svého politického úsilí hned začátek.

"Bylo to euforické období, které se dnes zdá naprosto zapomenuté," říká Klaus. Bylo to jediné období, kdy ještě nečelil takové kritice jako později například za kuponovou privatizaci a privatizaci vůbec.

Klaus se stal brzy vůdcem. Na podzim 1990 byl zvolen do čela Občanského fóra. Za necelý půlrok však udělal něco, na co by si v té době málokdo troufl. Cítil, že názorově "širokorozchodné" OF je brzdou jeho ambicím. Shromáždil proto své spřízněné duše a založil ODS.

V roce 1992 jeho strana jasně vyhrála volby a Klaus se stal premiérem. Relativně dlouho si pak Klaus užíval popularity.

Doleva, nebo s Klausem
Klausovo zlaté období skončilo v roce 1996. "Dokázali jsme, že to dokážeme", s tímto heslem šla tehdy ODS do voleb. ČSSD Miloše Zemana však do nich vjela s autobusem Zemák a téměř Klause porazila. ¨

Klausova koaliční vláda ODS, lidovců a ODA měla ve sněmovně menšinu. Někdy v té době se křivka Klausovy politické kariéry sklopila dolů.

Na jaře 1997 Klaus vyhlásil zavedení ekonomických "balíčků" a lidé si měli "utáhnout opasky". Ekonomická reforma přece jen nebyla tak úspěšná a Klaus to musel přiznat. Na konci roku 1997 vypluly na světlo finanční skandály ODS. Strana lhala o svých sponzorech, vystavila se mohutnému podezření, že podvádí se svými penězi, a Klaus i jeho nejvěrnější se snažili celou věc zamést pod koberec.

Vyvrcholení přišlo ještě tentýž rok. Ivan Pilip a Jan Ruml se pokusili Klause svrhnout. Sice se jim to nepodařilo, ale ODS se rozpadla na dva tábory. Z jednoho vznikla dnes vládní Unie svobody. Klaus byl zjevně otřesen, ale nevzdal se.

V předčasných volbách roku 1998 zavelel "S Klausem, nebo doleva", získal překvapivých 27 procent hlasů a další čtyři roky se podílel na vládě. I když velmi nestandardním způsobem.

Vládl Zeman, ale Klaus ho ve Strakově akademii celou dobu přidržoval opoziční smlouvou. Loni Klaus dostal další zprávu o konci "báječných let" ODS.

Strana opět nevyhrála volby a skončila v opozici. Klaus pochopil, že jedinou reálnou možností je opustil čelo ODS a pokusit se zasáhnout do vývoje země z Hradu.

Václav Klaus
* narodil se 19. června 1941 v Praze na Vinohradech
* otec byl úředník
* jako dítě zpíval Klaus v Pěveckém sboru Československého rozhlasu
* vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor zahraniční obchod
* do roku 1970 pracoval v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd, poté ve Státní bance československé v Praze a v Prognostickém ústavu ČSAV
* v prosinci 1989 se stal ministrem financí první polistopadové vlády
* v dubnu 1991 byl zvolen předsedou ODS
* v letech 1992 až 1998 byl premiérem České republiky
* 1998-2002 byl předsedou Poslanecké sněmovny
* v současnosti je řadovým poslancem, od 15. prosince 2002 už není ani předsedou ODS
* kandidatura na prezidenta je vyvrcholením jeho politické kariéry

Kandidát ODS na funkci prezidenta republiky Václav Klaus přichází ke třetí volbě hlavy státu, 28. února 2003.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue