Exprezident Václav Klaus při rozhovoru pro MF DNES. (27. 10. 2014)

Exprezident Václav Klaus při rozhovoru pro MF DNES. (27. 10. 2014) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Klaus: Němci dosáhli dominance, o niž marně usilovali ve válce

  • 1072
Oslabení pozice národních států v Evropské unii vedlo podle Václava Klause k úbytku demokracie a evropská integrace naopak výrazně posílila pozici Německa. Bývalý český prezident to řekl v přednášce na Panevropské vysoké škole v Bratislavě.

„Oslabením národních států došlo k výraznému vzdálení občana od místa rozhodování, došlo k posílení nevolených orgánů a došlo k další rozsáhlé byrokratizaci rozhodování. Lid se tím vytrácí stále více a spolu s ním se vytrácí v Evropě i demokracie,“ uvedl Klaus, který dlouhodobě patří ke kritikům prohlubování integrace EU.

Klaus také řekl, že nepředpokládal tak rozsáhlý přesun rozhodování z národních států na Brusel. „Neočekával jsem takový pokles váhy a významu dnes už polosuverénních zemí, jako jsou Česká republika a Slovensko a neočekával jsem naopak takovou dominanci pozice Německa, o jakou Němci marně usilovali ve dvou světových válkách,“ prohlásil bývalý český prezident.

EU coby superstátu podle něj chybí skutečný pocit sounáležitosti a vzájemné solidarity jednotlivých států. Klaus také kritizoval vytvoření Evropské měnové unie, která prý kvůli rozdílnosti svých členů nepředstavuje jednolitý celek. „Není-li to seskupení přirozeně takovýmto celkem, musí být násilně, tedy legislativně, proměněno v jeden celek, v politickou, finanční a transferovou unii,“ řekl.

Evropa podle Klause čelí útoku na tradiční hodnoty. „Mluvím o hodnotách svobody, lidské důstojnosti, občanských práv, individualismu, klasického pojetí rodiny, respektu k tradicím,“ uvedl. Dodal, že Evropa se nachází v uličce z níž vede pouze cesta zpět - za takovou cestu považuje exprezident návrat k hodnotám, které Evropu vytvořily.

Na dotaz někdejšího vicepremiéra československé vlády Jána Čarnogurského týkající se vývoje na Ukrajině v následné diskusi Klaus označil tuto východoevropskou zemi za neúspěšný stát. „Jako snad nejvíc ze všech postkomunistických států nezvládl ten nezbytný obří krok - politickou, ekonomickou a sociální transformaci,“ řekl Klaus a dodal, že Ukrajina je vnitřně zcela rozpolcená.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video