Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus na vítězství těsně nedosáhl

  19:44
Ani napošesté nezvolil parlament prezidenta. Václavu Klausovi chybělo čtrnáct hlasů. Zatím není jasné, zda se uskuteční třetí volba, do níž koalice postaví společného kandidáta, nebo o hlavě státu rozhodnou občané. "Nenechám se odradit, jsem připraven nastoupit," ujistil Klaus zákonodárce, když jim děkoval za odevzdané hlasy.
Klaus měl při projevu dobrou náladu

Klaus měl při projevu dobrou náladu - Václav Klaus měl při kandidátském projevu projevu dobrou náladu a několikrát rozesmál sál, 24. ledna 2003. | foto: David NeffMF DNES

Pro Václava Klause hlasovalo 95 poslanců a 32 senátorů, pro Jaroslavu Moserovou 26 poslanců a 39 senátorů. Vítěz potřeboval získat nadpoloviční většinu hlasů, tedy 141. Dvacet tři poslanci přitom svůj lístek ani nevhodili do urny.

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek v 18:37 druhou prezidentskou volbu ukončil.

on-line reportáž
glosa Martina Komárka
fotogalerie
diskuse čtenářů
výsledky 1. kola
výsledky 2. kola
výsledky 3. kola

Senátorům a poslancům poděkovala i Jaroslava Moserová. Novinářům sdělila, že se třetí volby nezúčastní. "Je třeba se dohodnout na jednom kandidátovi, který by byl
přijatelný pro vládní koalici i pro nás," míní senátorka.

"Myslím si, že by to mohl být Otakar Motejl, a proti němu bych v žádném případě nekandidovala," dodala Moserová.

Další volba proběhne nejpozději do 4. března. Podle Ústavy se musí konat v posledních třiceti dnech před vypršením mandátu odcházejícího prezidenta a do třiceti dnů poté, co se úřad uvolní. Václav Havel odchází 2. února.

Podle prezidenta Havla existují dvě řešení patové situace. První variantou je, že politici začnou jednat o změně Ústavy a zavedení přímé volby. "I s tou daní, že budeme několik měsíců bez prezidenta," objasnil Havlovo stanovisko mluvčí Martin Krafl.

Druhou možností je třetí prezidentská volba, která by se konala teprve za několik týdnů. "Až politické strany najdou konsenzus a nového kandidáta. Až ho představí veřejnosti a ta si ho osvojí," doplnil Krafl.

"Vládní strany se budou pokoušet najít společného koaličního kandidáta. Není třeba spěchat," řekl na odchodu ze Španělského sálu předseda lidovců Cyril Svoboda.

Klaus jako jediný odpověděl KSČM
Václav Klaus přišel před třetím kolem odpovědět komunistům na dotazy, které jejich šéf položil v dopoledním projevu všem kandidátům. S KSČM hovořil i Vladimír Špidla. Zajímalo ho, jak budou komunisté postupovat, neskončí-li ani třetí kolo úspěšně.

Kandidát ODS byl ještě u lidovců. Oba kluby vyzval, aby rozhodly o prezidentovi ještě dnes.

Koalice mluví o další volbě
Ani ve druhém kole volby prezidenta se o vítězi nerozhodlo. Jaroslava Moserová uhájila nadpoloviční většinu v Senátu. Ve sněmovně ji však Václav Klaus přesvědčivě porazil.

Pro Václava Klause hlasovalo 85 poslanců a 33 senátorů, pro Jaroslavu Moserovou 32 poslanců a 42 senátorů.

Předseda lidoveckých senátorů Josef Kaňa předpokládá, že volba skončí patem a parlament se bude muset sejít ještě jednou. Uvedl to po schůzce s Cyrilem Svobodou, Vladimírem Špidlou a senátorem Edvardem Outratou.

Jméno případného společného koaličního kandidáta předloží podle Kani lídr nejsilnější vládní strany Vladimír Špidla. Není si zcela jist, že už je možné označit za jednoznačného favorita ombudsmana Otakara Motejla.

Volba dělí sociální demokraty
Zdeněk Škromach připisuje odpovědnost za fiasko obou dosavadních kandidátů ČSSD vedení strany: "Každý předseda nese odpovědnost za neúspěch své strany." Těsně po volbě přitom prohlásil, že z nejednotného postoje ČSSD neviní Špidlu.

Ti, kdo postupovali v rozporu s usnesením Ústředního výkonného výboru, který Zemana nominoval, budou podle Škromacha muset vysvětlit své počínání. Škromach připomněl, že proti Zemanovi otevřeně vystupoval například Lubomír Zaorálek.

Předseda sněmovny Zaorálek nepovažuje volbu za fiasko ČSSD. "Nemyslím si, že by to bylo zase takové překvapení," komentoval Zemanovu prohru. Zaorálek si nemyslí, že je sociální demokracie v krizi.

Nepočítá s tím, že by ČSSD ve druhém kole podpořila Klause. "Václav Klaus je reprezentant, symbol toho, vůči čemu se sociální demokracie vymezovala ve svém programu. Václav Klaus není a nebude náš kandidát," dodal Zaorálek.

Zeman po 1. kole opustil Hrad
V prvním kole dali poslanci Václavu Klausovi 89 hlasů, Miloši Zemanovi 78 a Jaroslavě Moserové 25. V horní komoře podpořilo svou kolegyni 43 senátorů, 32 jich zakroužkovalo Klause a jen pět Zemana.

Miloš Zeman opustil Pražský hrad. "Rád bych mu podal ruku, ale podle mých informací už odešel," reagoval Václav Klaus na dotaz, co říká tomu, že porazil svého rivala. Kvapný odchod potvrdil člen Zemanova doprovodu.

"Dopadlo to tak, jak nikdo nečekal," připustil Klaus, podle něhož se pod výsledkem prvního kola podepsala nejednotnost ČSSD.

Lubomír Zaorálek ji vysvětluje změnou politického stylu. "Spor v ČSSD byl o tom, že Zeman by si na Hrad přivedl Šloufy a podobné lidi."

"Zdá se, že o Zemanově budoucnosti nerozhodli ani tak komunisté, jako spíš sami sociální demokraté," zhodnotil výsledek prvního kola politolog Tomáš Lebeda. "Boj uvnitř ČSSD je příšerný," glosuje jeho kolega Rudolf Kučera.

"Nebudu do konce druhé volby vůbec nic komentovat," sdělil novinářům Vladimír Špidla. Odpověděl jen na otázku, jaká panuje mezi zákonodárci atmosféra. "Je živá."

"Jsem příjemně překvapena," přiznala senátorka Jaroslava Moserová. Připomněla, že podobný vývoj mnozí předpovídali. "Nevím, jak to bude v druhém kole. Nikde nevyjednávám, ani nic nedohaduji, takže se uvidí."

Projevy se dotkly amnestií
Jako první promluvil Václav Klaus. Krátce se vrátil k první volbě: "Za oněch deset dní jsem se nezměnil, netaktizoval jsem a netaktizuji. Nenabízím budoucí přísliby, pouze sebe."

Připomněl, že s mnohými zákonodárci vedl dříve politická soupeření. "Ta jsou pro mne věcí minulosti," sdělil publiku ve Španělském sále.

Klaus posluchače rozesmál, když připomněl, jak po první volbě vyzval ty, kteří ho nevolili, aby se do příště polepšili. "Zkusil jsem začít sám od sebe. Ukázalo se, že to není snadné, ale za pokus to stojí," řekl za potlesku přítomných. - projev V. Klause

Jsem žena, ale umím být zmužilá, ujistila poslance a senátory Jaroslava Moserová. Zmínila, jak by se zhostila některých prezidentských úloh.

Před jmenováním soudců Ústavního soudu by se radila s odborníky na justici, nikoli s politiky. Milosti by neudělovala pod vlivem citů. Snažila by se, aby stoupla národní hrdost a respekt ke státním symbolům. - projev J. Moserové

Kandidát ČSSD vyjmenoval ve spatra pronášené, nicméně promyšleně strukturované řeči to, co by prezident dle jeho názoru dělat měl a co neměl. Hlava státu nesmí vytvářet alternativu vládní a parlamentní politice, volit si strany oblíbené a neoblíbené, řekl Zeman.

Prezident také nemá nadužívat svých monarchistických pravomocí, soudí Miloš Zeman. Sám by milosti udílel jen výjimečně, na výslovné doporučení ministra spravedlnosti. Amnestie zcela odmítá.

Zeman nechce být moralistním kazatelem, ale organizovat dialog napříč všemi stranami. - projev M. Zemana

Projevy prezidentských kandidátů si vyslechli všichni zákonodárci. Po zahájení rozpravy zůstaly v sále asi dvě třetiny z nich, zbytek odešel do kuloárů.

Dosluhující prezident Václav Havel se druhé volby neúčastnil. Dění sledoval spolu s manželkou Dagmar na monitoru ve své kanceláři. Šestašedesátiletý Havel opustí prezidentský úřad v neděli 2. února.

Odstupte, vzkázal Mejstřík kandidátům
Miroslav Grebeníček zopakoval otázky, které by komunisti rádi položili kandidátům. Zajímá je postoj k válce v Iráku, právům nájemníků, omluvě sudetským Němcům a snahám prolomit restituční hranici. Diskuse na tato témata se ale nerozproudila.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda vyjádřil přesvědčení, že si Česko zaslouží v čele státu ženu.

Senátor Martin Mejstřík vyzval Václava Klause a Miloše Zemana, aby jako pokání stáhli svou kandidaturu. Odsoudil je hlavně proto, že se doprošují hlasů komunistů.

Na závěr formuloval postoj ke kandidátovi své strany premiér Vladimír Špidla. "Nemohu říct nic jiného, než že Miloš Zeman je kandidátem sociální demokracie," oznámil věcně.

Mezi sociálními demokraty se podle ČTK hovoří o tom, že v případě Zemanova zvolení kabinet Vladimíra Špidly končí.

Karty míchali komunisté
Komunisté nebudou mít při volbě prezidenta svázané ruce. Jejich klub rozhodl, že mohou hlasovat podle svého názoru a přesvědčení. Většina jich nicméně naznačovala, že se přikloní k "levicovému kandidátovi".

Komunistická poslankyně Květoslava Čelišová a její stranický kolega senátor Jaroslav Doubrava se přikloní spíše k Václavu Klausovi, napsal dnešní Ústecký deník.

Poslankyně si není jista, zda by měla podpořit zástupce strany, která není jednotná a nedokáže ani podpořit vlastního kandidáta. Čelišové se jeví Klaus jako člověk vzdělaný a důstojný. "Mám své názory," vysvětlila deníku.

První kolo nemá outsidera
Před začátkem parlamentní schůze probleskly informace o tom, že ODS a ČSSD chtějí v druhém kole Jaroslavu Moserovou. Proti ní by ODS protlačovala Klause a ČSSD Zemana.

Obě strany soudí, že v boji s Moserovou mají jejich kandidáti velkou šanci. Patová situace by nastala, kdyby společně postoupili Klaus a Zeman.

V první volbě ve středu 15. ledna získal ve všech třech kolech nejvíce hlasů Václav Klaus. Na vítězství to ovšem nestačilo. - o první volbě

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...